Mobiele toestellen zijn essentiële hulpmiddelen voor de productiviteit van bedrijven, maar brengen ook nieuwe beveiligingsuitdagingen met zich mee.
Het ESET Threat Report H1 2024 liet problematische financiële Android-malware zien, bedreigingen die gezichtsherkenningsgegevens stelen voor deepfake-fraude, phishing en meer. Voor bedrijven is het risico op datalekken, phishing-aanvallen en malware-infecties via mobiele toestellen aanzienlijk, daar het aanvalsoppervlak bij veel mobiele toestellen aanzienlijk groter is geworden.
De oplossing: PREVENTIE. Voor ESET is een preventiegerichte aanpak, waarbij bedreigingen gestopt worden voor ze een netwerk binnendringen, cruciaal om te voorkomen dat ze escaleren tot dure incidenten. Met deze mentaliteit en strategie kunnen bedrijven hun aanvalsoppervlak verkleinen en hun verdediging versterken. Ze zorgen ervoor dat mobiele toestellen veilige hulpmiddelen blijven en geen zwakke schakels in hun beveiligingsketen worden.
Een Mobile Device Management solution (MDM) is cruciaal voor het beveiligen en beheren van toestellen van medewerkers in een organisatie. Het stelt bedrijven in staat om beveiligingsbeleid af te dwingen, toestelgebruik te monitoren en een toestel op afstand te vergrendelen of data uit te wissen bij verlies of diefstal. Het biedt gecentraliseerde controle over apps, software-updates en toegangsrechten, zodat elk toestel voldoet aan de beveiligingsprotocollen van het bedrijf.
Multi-factor authentication (MFA) is een eenvoudige en effectieve beveiligingsmaatregel waarbij medewerkers hun identiteit moeten verifiëren met behulp van twee of meer authenticatiemethoden, zoals een eenmalig wachtwoord en/of een vingerafdruk-scan. Met deze extra beveiligingslaag zorgt een organisatie ervoor dat enkel geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige bedrijfsinformatie.
Openbare wifi-netwerken zijn onveilig en zijn een goede toegangspoort voor cybercriminelen. In plaats van verbinding te maken met openbare wifi-netwerken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens, hebben medewerkers veilige alternatieven nodig, zoals Virtual Private Networks (VPN’s). Deze versleutelen het internetverkeer, zodat het voor hackers moeilijker wordt om gevoelige gegevens te onderscheppen.
Verouderde software is een andere grote kwetsbaarheid. Hackers misbruiken vaak bekende zwakke plekken in verouderde besturingssystemen en apps om aanvallen uit te voeren. Medewerkers moeten hun toestellen en apps regelmatig updaten of het updateproces automatiseren via een MDM-oplossing.
Encryptie is een must om gevoelige bedrijfsinformatie te beveiligen. Gegevens moeten versleuteld worden om veilig te blijven, zelfs als een toestel gecompromitteerd wordt. Mobiele toestellen hebben vaak ingebouwde encryptiefuncties, die kunnen ingezet en beheerd worden via een MDM. Dit is belangrijk voor hen die met zeer gevoelige informatie werken, zoals in de financiële sector en de gezondheidszorg.
Medewerkers bewust maken is essentieel om mobiele beveiligingsincidenten te voorkomen. Zij moeten regelmatig bijgeschoold worden over de nieuwste mobiele bedreigingen: phishing, malware en social engineering-aanvallen. Trainingssessies moeten gaan over het identificeren van verdachte e-mails of berichten en het nemen van de juiste stappen bij verlies of diefstal van een toestel.
Oplossingen zoals Mobile Threat Defense bieden extra beschermingslagen door bedreigingen zoals malware, netwerkaanvallen en kwetsbaarheden in apps in realtime te detecteren en te beperken. Daar mobiele toestellen steeds vaker het doelwit van cybercriminelen zijn, is Mobile Threat Defense (MTD) een cruciaal hulpmiddel. MTD biedt een aantal beveiligingsfuncties zoals anti-malware, anti-phishing en anti-diefstal en wordt geleverd met naadloze implementatie en beheer. Dankzij het centrale overzicht van het ESET PROTECT Platform kan men alle mobiele toestellen binnen een organisatie eenvoudig monitoren en beheren.
Niet alle medewerkers hoeven toegang te hebben tot alle gevoelige informatie. Door het principe van minimale privileges te implementeren, zorgt men ervoor dat gebruikers enkel toegang krijgen tot de gegevens die nodig zijn voor hun werk. Rol-gebaseerde toegangscontrole (RBAC) kan helpen bij het naleven van deze beperkingen en biedt een extra beveiligingslaag.
Met deze mobiele beveiligingstips kunnen de risico’s op cyberaanvallen en de bescherming van gevoelige bedrijfsgegevens aanzienlijk verminderd worden. Cyberbedreigingen zijn in constante evolutie. Voorrang geven aan mobiele beveiliging betekent een stap voor blijven en een veilige digitale omgeving behouden.