25 jaar Windows – Windows 3.1 bètareview

Windows vierde op zaterdag 20 november officieel zijn 25ste verjaardag. Om dat te vieren publiceren we een review uit 1991 van de eerste bètaversie van Windows 3.1.

Windows vierde op zaterdag 20 november officieel zijn 25ste verjaardag. Om dat te vieren publiceren we een review uit 1991 van de eerste bètaversie van Windows 3.1.

De eerste versie van Microsoft’s grafische besturingssysteem kwam in november 1985 op de markt. Maar Windows 1.0 was nog geen echt besturingssysteem, eerder een grafische schil bovenop DOS. Het was wachten op Windows 3.0 en vooral Windows 3.1 voor Windows echt bruikbaar werd. Jozef Schildermans schreef in juli 1991 een review van de eerste bètaversie van Windows 3.1 voor het allereerste nummer van Computer Magazine. We publiceren hieronder een samenvatting van die bijna twintig jaar oude review.

Barre tijden voor Windows-haters (review uit juli 1991, geherpubliceerd nav 25ste verjaardag Windows)

Eerst een waarschuwing: we verkregen de bèta-versie van Windows 3.1 via slinkse wegen (Windows 3.1.0.26 bèta). Microsoft hield bij hoog en bij laag vol dat er nog helemaal geen bèta van 3.1 beschikbaar was. De uitein­delijke ver­koopsklare versie van Windows 3.1 kan nog belangrijke veranderin­gen bevatten, niet in het minst waar het de snelheid betreft.

Overigens viel het ons op hoe stabiel deze bèta-versie was. Hoe we het ook probeerden, we kregen Windows 3.1 nauwe­lijks aan het crashen.

Acht 1,44MB diskettes

Ons exemplaar van de Windows 3.1-bèta werd geleverd op acht 3,5-inch 1,44MB-diskettes. Er zit een lichte vorm van kopieerbe­veiliging in de nieuwe Windows.

Het installatieprogramma is niet fundamenteel gewijzigd. Oude versies van Windows worden automatisch aangepast door Setup. Uw bestaande configuratie gaat niet verloren.

Adobe

Eens geïnstal­leerd start Windows op met een 3.1-logo. Voor het overige ziet u op het eerste zicht weinig ver­schillen. Binnenin is er echter toch het een en ander veranderd. Op de eerste plaats natuur­lijk TrueType, schaalbare lettertypes voor het beeldscherm en de printer die nu standaard in Windows zijn ingebouwd. Het nieuwe Macintosh-besturingsysteem System 7 beschikt over een inden­tieke techno­logie. Dat is niet toevallig want TrueType is een gezame­lijke ontwik­keling van Microsoft en Apple.

Adobe Type Manager, het programma waarmee Windows-gebrui­kers schaalbare Postscript-letterty­pes voor het scherm en voor elke Windows-printer kunnen gebruiken, hebt u dus met Windows 3.1 niet meer nodig.

Windows 3.1 wordt standaard geleverd met vier schaalbare TrueType-fonts: Symbol, Courier, Arial (een versie van Helvetica), en New Times Roman. De traditionele bitmap-fonts worden ook nog meegeleverd.

De nieuwe Windows bevat ook onmiddellijk zichtbare vernieuwingen. Zo is het hulpsysteem aangepast en heeft het nu ook een volledige 3D-look. Opvallend is ook de nieuwe Start-programmagroep.

Schermbeschermer

Eindelijk zit er ook een schermbeschermer in Windows. Deze activeer je via het Controlepaneel. U kunt de toegang tot het systeem ook beschermen met een wacht­woord.

Bestandsbeheer werd nog maar eens in een nieuw jasje gestoken. Het programma lijkt nu sterk op de schil van MS-DOS 5 in grafische stand. Subdirectory’s worden nu voorgesteld door kleine mapjes. Een geopende subdirectory ziet eruit als een opengeklapt mapje. Deze voorstel­lingswijze is ook doorgevoerd in alle Windows-onderdelen waar naar de harde schijf wordt gesprongen.

Qemm-386

Op een Digicom 25MHz 386 met 4MB werkgeheugen weigerde Windows 3.1 in enhan­ced mode te starten. Standard en real mode lukten wel. Op een Tandon 16MHz 386SX met 2MB werkgeheugen en op een Dell 33MHz 486DE met 8MB werkgeheugen startte 3.1 probleemloos in enhanced mode. Dit lukte overigens alleen als we de met Windows 3.1 of met MS-DOS 5.0 meege­leverde nieuwe versie van HIMEM.SYS installeerden. Met QEMM-386 of andere geheugenbeheerprogramma’s weigerde Windows 3.1 samen te werken.

We onderwierpen beide versies van Windows op de Tandon 386SX aan de PC-Magazine Windows Benchmarks. Deze testen meten vooral de video­snelheid van Windows. Dit is uiteraard een belangrijk gegeven bij een programma dat volledig in grafische modus werkt. In de meeste testen presteerde Windows 3.1 een fractie van een milliseconde sneller dan Windows 3.0. Het goede nieuws is dus dat de schermafhandeling van de nieuwe Windows niet langzamer is dan van de oude. Het slechte nieuws is dat ze niet snéller is.

Printerspooler

Op afdrukgebied is Windows 3.1 ontegensprekelijk een grote verbete­ring ten opzicht van 3.0. Afdrukbeheer (Print Manager) werd einde­lijk omgetoverd in een echte printerspooler: het afdrukken gebeurt nu in de achtergrond en de gebruiker krijgt bijna onmiddellijk het gebruik over zijn computer terug (tijdens onze test duurde het 15 seconden om 5 bladzijden tekst te spoolen). Het is dus eindelijk gedaan met de lange wachttijden terwijl Windows afdrukt. TrueType blijkt ook stukken sneller te zijn dan bijvoorbeeld Adobe Type Manager waar het op afdrukken aankomt. Bij het rollen van tekst en het vormen van letters merkten we minder snelheidsverschillen op.

Conclusie

De nieuwe Windows brengt heel wat verbeteringen en is op sommige gebieden, met name bij het afdrukken, sneller dan de oude. We weten niet hoeveel Microsoft zal vragen voor de update van 3.0 naar 3.1. Maar we kunnen nu al zeggen dat iedereen die dagelijks met Windows in de weer is de nieuwe versie zal willen bezitten. Zodra 3.1 officieel wordt vrijgegeven, leggen we hem voor u uitgebreid op de pijnplank. Dan zal definitief blijken welke verbeteringen er allemaal in de nieuwe Windows aanwezig zijn.

Nvdr.: Review van Windows 3.1 door Jozef Schildermans uit de allereerste Computer Magazine van oktober 1991, geherpubliceerd om de 25ste verjaardag van Windows te herdenken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content