Android beveiligingsapp van GFI

Vipre Mobile Security is de eerste beveiligingsapp van het Maltese bedrijf GFI. De beveiligingsapp werkt op Android v2.2 en hoger en is beschikbaar via Google Play. Een test.

Vipre Mobile Security is de eerste beveiligingsapp van het Maltese bedrijf GFI. De beveiligingsapp werkt op Android v2.2 en hoger en is beschikbaar via Google Play. Een test.


Vipre Mobile Security beschermt tegen meer dan 10.000 bekende Android-virussen. Deze app kun je ook gebruiken om het belgedrag van kinderen of medewerkers te monitoren, persoonlijke informatie te beveiligen en dataverlies te voorkomen bij verlies of diefstal van het apparaat.


Wij testten deze beveiligingsapp op een Motorola Atrix (MB860) smartphone met Android 2.3.4 en een Fujitsu Stylistic M532 tablet met Android 4.0.3. Na het downloaden van de app in Google Play en de snelle installatie verschijnt een scherm met summiere uitleg over de functies. Voor je die kunt gebruiken, dien je je eerst te registreren bij Vipre Mobile Security. Dat kan alleen in de app zelf, niet rechtstreeks op de website.


Functies

De gratis versie heeft een volledige functionerende Antivirus-module. De Activity Monitor, Lost Device (met uitzondering van lokaliseren door middel van alarmtoon) en de Restrictions-modules werken alleen bij de Premium-versie. Bij de Backup module kun je alleen je contactenlijst back-uppen; afbeeldingen, bookmarks en de gebruikerswoordenboeken kun je alleen back-uppen met de Premium-versie.


De Premium-versie kost 0,99 dollar per maand of 9,95 dollar per jaar. Je kunt deze 30 dagen lang gratis uitproberen. De vijf modules zijn natuurlijk volledig functioneel in de Premium-versie.


Beheer en de-installeren

GFI heeft nog geen echte installatie-opties voor grotere bedrijven. Bedrijven kunnen wel licentiepacks met drie licenties kopen voor 49,95 dollar (wat overigens duurder is dan drie afzonderlijke licanties), maar een echte Enterprise-licentie is er niet. Ook is er geen manier om de app tegelijk op meerdere apparaten binnen hetzelfde bedrijf te installeren. Dit moet op elk apparaat apart gebeuren, wat in grotere bedrijven niet echt handig werkt. Ook is er geen optie om het notificatiepictogram te verwijderen: dit is voor gebruikers altijd zichtbaar. Hier is er voor GFI dus nog werk aan de winkel…


Vipre Mobile Security kun je ook niet zomaar de-installeren. Eerst moet je Vipre deactiveren als Administrator. Als je dus geen beheerder bent van je apparaat, kun je het niet installeren. Op die manier kunnen ouders en systeembeheerders verhinderen dat kinderen of gewone gebruikers de app en bijbehorende functies verwijderen. Pas nadat je de app als beheerder hebt gedeactiveerd via “Menu, Settings, Select device administrator, Vipre, Deactivate”, kun je ze op de gebruikelijke manier verwijderen van je Android-apparaat.


Conclusie

Android is door zijn open karakter redelijk gevoelig voor malware. Een antivirusprogramma draaien op je smartphone of tablet is dus een goed idee. Vipre biedt nog enkele extra mogelijkheden, zoals automatisch back-ups, controle van kinderen en localisatie van verloren of gestolen apparaten. Het is bovendien niet duur. Maar ook als je niets wil betalen, loont de gratis versie de moeite omwille van zijn antivirusbescherming. Op oudere apparaten gebruikt Vipre wel heel wat cpu-tijd tijdens het updaten en scannen, maar aangezien dat niet constant gebeurt, heb je er in de praktijk weinig last van.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content