AVM DECT-telefoon met veel extra functies

We testten de AVM FRITZ!Fon M2, een nieuwe DECT-telefoon met allerlei extra functies, waaronder de mogelijkheid om naar internetradio en podcasts te luisteren.

We testten de AVM FRITZ!Fon M2, een nieuwe DECT-telefoon met allerlei extra functies, waaronder de mogelijkheid om naar internetradio en podcasts te luisteren.


De FRITZ!Fon M2t is een goedkopere uitvoering van AVM’s FRITZ!Fon MT-F die we vorig jaar testten. In combinatie met een AVM Fritz!-router met ingebouwd DECT-basisstation, zoals de door ons eerder geteste 7360 en 7390, biedt deze handset verschillende extra functies: meerdere interne of externe antwoordapparaten, alarmen, telefoonboeken, baby monitor en ontvangst van e-mail, rss-feeds, podcasts en internetradiostations. Je kunt tot zes van deze handsets op één AVM DECT-modemrouter aansluiten.


Design en menusysteem De goedkopere M2 is dikker en zwaarder dan zijn voorganger (113 gram). Hij heeft geen aansluiting voor 3,5mm-oortjes op de zijkant. Het belangrijkste verschil betreft evenwel het scherm: dat is monochroom in plaats van in kleur. De lay-out van de toetsen is exact dezelfde als bij zijn voorganger, maar de toetsen zijn dikker en liggen ook wat verder uit elkaar: er is meer ruimte op de voorkant omwille van het kleinere monochrome scherm.


De menu’s werken eveneens zoals bij het duurdere model. De menugestuurde bediening is eenvoudig en vanzelfsprekend. Helaas heeft ook de MT2 geen Nederlandstalige menu’s aan boord.


Ingebruikname

Registreren van de handset met de DECT-router kan niet eenvoudiger: zodra je de batterij insteekt, begint hij te zoeken naar een basisstation. Op de router hoef je dan alleen nog maar de DECT-knop ingedrukt te houden tot beide toestellen met elkaar verbonden zijn. Gebruik je de handset met een andere DECT-server dan moet je uiteraard de instructies van die server volgen. Het registratiemenu van de MT2-handset is eenvoudig te vinden en te bedienen.


DECT-functies De M2 ondersteunt de DECT-standaarden zoals DECT-GAP (= compatibiliteit met apparatuur van andere fabrikanten), CAT-iq (= hogere geluidskwaliteit bij internettelefonie via DECT) en DECT Eco. Die laatste functie schakelt het DECT-radionetwerk uit als de handset (of alle handsets indien er meerdere zijn) in slaapstand gaan. Dit vermindert de straling in huis. Wel moeten alle op het basisstation aangesloten handsets zonder uitzondering de Eco-modus ondersteunen; anders blijft het radionetwerk permanent in de lucht.


Andere functies

De M2 heeft een gewoon scherm. Je kunt er dus niet zoals bij de MT-F een eigen foto op zetten. Voor het overige biedt deze DECT-telefoon dezelfde functies als zijn grote broer. Je kunt er e-mail, rss-feeds, podcasts en internetradio’s mee bekijken of beluisteren. De inhoud configureer je in het DECT-menu van je FRITZ-router.


In tegenstelling tot de MT-F toont de M2 geen afbeeldingen in rss-feeds. Internetradio’s of podcasts moeten uitzenden in de formaten pls, m3u of mp3 als je ze wil beluisteren op de M2. Je kunt maar op één handset tegelijk naar een podcast of radio luisteren. Het luidsprekertje van de M2 klinkt luider dan dat van de MT-F, maar de geluidskwaliteit is ook duidelijk minder (blikkerig geluid, ruis).


Je kunt de WiFi-functie van je AVM-router bedienen met deze headset en bijvoorbeeld draadloze internettoegang voor gasten inschakelen. Ook is het mogelijk nummers door te schakelen naar een ander nummer, of een conferentiegesprek met maximaal drie deelnemers te houden (2 interne en een externe of een interne en twee externe bellers).


Verder kun je twee handsets als wekker en als babymonitor gebruiken (een die het geluid opneemt en een andere waarmee je luistert). Daarbij kun je drie gevoeligheidsniveaus voor de luisterheadset instellen. De luisterhandset zal dan naar de andere handset bellen zodra hij een geluid opvangt. Je kunt de andere telefoon ondertussen dus gewoon blijven gebruiken. Ten slotte kun je ook de ingebouwde of externe antwoordapparaten van de FRITZ!Box bedienen via de handset.


Conclusie

De AVM Fritz! FRITZ!Fon MT2 heeft geen kleurenscherm, maar biedt verder grotendeels dezelfde functies als de MT-F voor een lager prijskaartje. De geluidskwaliteit is wel iets minder dan die van de duurdere MT-F. Samen met een FRITZ!Box is dit een interessante DECT-handset die omwille van de extra mogelijkheden zijn prijs van rond de 55 euro waard is. Alleen jammer dat de MT2 geen Nederlands spreekt.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content