Betaalbare smartphone test: Alcatel Idol 4 is een verrassend toestel voor de audiofiel

© Alcatel
Wim Kopinga Freelance journalist

Data News test deze zomer een reeks betaalbare smartphones, omdat een goede smartphone niet duur meer hoeft te zijn. We vroegen fabrikanten om maximaal twee toestellen op te sturen van maximaal 350 euro. De rest lieten we aan hen over. Deze week de Alcatel Idol 4, die 299 euro kost.

Wanneer u zoekt naar een nieuwe smartphone is Alcatel wellicht niet het eerste merk dat bij u naar voren komt. De Chinese fabrikant maakt voornamelijk smartphones in het budgetsegment, maar met de Idol 4 kan het zich meten aan de grote jongens in het middensegment. Eerder deze zomer waren we al zeer enthousiast over de Samsung A5 en de Idol 4 kan goed met dit toestel mee.

Eigenschappen

Het toestel heeft een 5,2 IPS scherm. Achterop zit een 13 megapixel camera en aan de voorkant krijgt hij een 8 megapixel camera mee. De processor is een Qualcomm Snapdragon 617, daarbij heeft hij 3GB RAM en 16 GB opslag. De behuizing is van glas en metaal en voelt aan als een high end toestel. Hij is bovendien niet dik (6,9mm) en door zijn dunne randen is hij ook niet veel groter dan het scherm van 5,2 inch. Hij draait op Android Marshmallow 6.0.

Het scherm in het toestel is kraakhelder. Zelfs in vol zonlicht is het geen probleem om het scherm af te lezen. Zelfs wanneer er niet recht op gekeken wordt is het makkelijk om te zien wat er gebeurt, waardoor je ook vanaf de zijkant het scherm af kunt lezen zonder dat het donkerder wordt.

De 3GB RAM is voldoende rekenkracht om snel te blijven, hierdoor is multitasken geen probleem. Al zit er wel een nadeel aan het redelijk grote scherm en de 3GB RAM: de batterij is vrij klein (2610 mAh), waardoor hij vrij snel leeg gaat. Een powerbank in de buurt is dus geen overbodige luxe.

VR-bril

Een leuk extraatje aan dit toestel is dat er gratis een VR-bril bijgeleverd wordt. De telefoon wordt er zelfs in verpakt, wat het uitpakken van het toestel een stukje leuker maakt. Over die bril moet wel gezegd worden dat hij niet van fantastische kwaliteit is: hij zit tussen een Cardboard en de Samsung Gear VR in. Dit betekent dat het simpelweg een plastic omhulsel is waar de telefoon in kan. Hij werkt prima voor het kijken van filmpjes in VR, maar de verwachtingen moeten hiervoor zeker niet te hoog zijn.

BOOM-key

Naast de VR-bril heeft de Idol 4 nog iets nieuws meegekregen: de zogenaamde BOOM-key. De knop zit aan de rechterkant halverwege het toestel en krijgt afhankelijk van waar het toestel mee bezig zich is een eigen functionaliteit. In het begin moet er per app dus even uitgezocht worden waar de knop voor dient, maar wanneer je dit weet kan dit erg handig zijn als shortcut.

Doordat deze knop aan de rechterzijde van het toestel zit, is de powerknop naar links verschoven. Dat is een onhandigheid in het design, want hierdoor is hij moeilijker te bereiken. Als je het toestel met twee handen vast hebt is dit niet erg, maar als je snel iets met een hand wil doen moet je toch meer handelingen verrichten dan je zou willen.

Camera

Het toestel krijgt een 13 megapixel camera mee en die doet wat je er van verwacht. Hij is van oké kwaliteit en stelt redelijk snel scherp. De videokwaliteit is wel van wat mindere kwaliteit. Als video’s naast de foto’s gelegd werden vielen de beelden zelfs wat tegen.

Voor de audiofiel

Opvallend is dat Alcatel met de Idol 4 inzet op audio. ‘De Idol 4-serie bevat twee krachtige 3,6-wattspeakers en Hi-Fi surround-geluid voor de koptelefoon voor een superieure audio-ervaring’, zegt Alcatel zelf over de audio in het toestel. Hier is geen woord aan gelogen, want de audiokwaliteit is echt top. De meegeleverde JBL-oordopjes zijn van zeer hoge kwaliteit. Iets wat je bijna nooit ziet bij een smartphone. Daarbij is het met de meegeleverde app van Waves makkelijk om de instellingen van de audio aan je voorkeuren aan te passen. Wanneer je van de speakers gebruik maakt kan je je telefoon neerleggen hoe je dat wil, want door de strategisch geplaatste speakers wordt het geluid nooit geblokkeerd, of hij nu met de voorkant of met de achterkant naar boven ligt. Wanneer audiokwaliteit van belang is, is dit toestel zeker een aanrader.

Conclusie

De Alcatel Idol 4 is een verrassend toestel dat zich kan meten aan de betere smartphones in het middensegment. Hij is snel en functioneert goed. Ook zwaardere apps als Snapchat trekt hij prima. Het is leuk dat hij standaard een VR-bril meekrijgt en hij kan zich onderscheiden door de mogelijkheden op het gebied van audio. Een nadeel is dat de camera iets minder is wanneer er video gemaakt wordt, maar zeker op het gebied van prijskwaliteit is dit toestel zeker aan te bevelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content