Cloudoplossing voor toegang op afstand

LogMeIn is een cloudgebaseerde oplossing om Mac- en Windows-pc’s veilig op afstand te bedienen. Je kunt zo zelfs applicaties zoals Microsoft Office op je mobiele apparaat gebruiken. Een test.

LogMeIn is een cloudgebaseerde oplossing om Mac- en Windows-pc’s veilig op afstand te bedienen. Je kunt zo zelfs applicaties zoals Microsoft Office op je mobiele apparaat gebruiken. Een test.


Met de gratis versie LogMeIn Free kun je je eigen pc of laptop veilig via het internet bedienen met je Apple iPad, iPod of iPhone. Ook voor Android bestaat een LogMeIn app, maar die is wel betalend. Je Mac of Windows-pc moet wel aanstaan (maar kan ook via LogMeIn op afstand worden ingeschakeld) en je moet uiteraard over een actieve netwerk- of internetverbinding beschikken.


LogeMeIn gebruikt de standaard http-poort om een beveiligde remote access-sessie te starten met in het systeem opgenomen Mac- of Windows-computers en -servers. Dat is dezelfde poort die ook gebruikt wordt door websites en webbrowsers. Ze is dus normaal altijd bereikbaar. Er hoeft daarom niets gewijzigd te worden aan je firewall of netwerkinstellingen. Alle verkeer verloopt via de beveiligde cloudservers van LogMeIn. Dat verkeer is versleuteld met 256-bit AES-encryptie en dus onkraakbaar.


Werking

Om toegang te krijgen tot een systeem voer je je LogMeIn-wachtwoord in. Dan verschijnt een lijst met LogMeIn-computers in je netwerk. De actieve systemen zijn blauw, de niet-actieve grijs. Na eventueel nog eens het wachtwoord voor het te beheren systeem te hebben ingevuld (een door de beheerder instelbare optie), verschijnt diens desktop op jouw tablet. Op het scherm verschijnt ook een muispictogram waarmee je de linker- en rechtermuistoetsen kunt emuleren. Desgewenst kunt je via een pictogram overschakelen op een schermtoetsenbord en de computer daarmee bedienen.


Met je vingers verklein of vergroot je het scherm. Dit gaat zonder horten of stoten. Het is ook mogelijk om de resolutie van de desktop op afstand te wijzigen, zodat die eventueel beter op jouw mobiele apparaat past. Heeft het systeem meerdere monitoren en desktops dan kunt je er via een pictogram of een vingeropdracht snel tussen schakelen. Scrollen in schermen gebeurt met twee vingers. Je kunt de computer uiteraard ook op afstand uitschakelen.


Praktijk

De sessie start vrijwel ogenblikkelijk. Scrollen van bijvoorbeeld een website die opgeroepen werd in de browser van de pc gebeurde op afstand vrijwel even vloeiend als lokaal. Een deel van dit artikel hebben we op afstand via een Apple iPad 2 getypt in Microsoft Word 2007. Dit werkte zeker via WiFi met nauwelijks merkbaar snelheidsverschil. LogMeIn is daarom niet alleen geschikt voor hulp op afstand, maar kan ook worden gebruikt om lokale toepassingen, waarvoor geen app bestaat of die niet via een webdienst bereikbaar zijn, op afstand te gebruiken.


Conclusie

De gratis versie van LogeMeIn is interessant voor wie een of meer van zijn eigen pc’s op afstand wil besturen. Wil je meer mogelijkheden zoals lokaal printen of ook anderen op afstand toegang verlenen, dan dien je te investeren in de commerciële versie. LogMeIn werkt erg snel. Niet alleen kun je er op afstand problemen mee oplossen en hulp verlenen aan gebruikers in nood. De mogelijkheid om met je tablet of smartphone vlot lokale Mac- of Windows-programma’s op afstand te bedienen, is zo mogelijk nog indrukwekkender. Meer info op www.logmein.nl.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content