De belangrijkste storagetrends voor 2011
We zetten de belangrijkste storagetrends voor 2011 op een rij. Gegevensopslag is immers meer dan ooit een kritisch onderdeel van de bedrijfsvoering, niet alleen technologisch, maar ook organisatorisch.
We zetten de belangrijkste storagetrends voor 2011 op een rij. Gegevensopslag is immers meer dan ooit een kritisch onderdeel van de bedrijfsvoering, niet alleen technologisch, maar ook organisatorisch.
Uit een recente studie van storagespecialist EMC bij 1.438 kleine, middelgrote en grote bedrijven uit alle windstreken blijkt dat 78 procent van de bedrijven gegevens van meerdere bedrijfslocaties opslaan en verwerken. Bijna 50 procent van die bedrijven moet 100 TB of meer opslagcapaciteit beheren, een stijging van 44 procent tegenover 2009. De gemiddelde geïnstalleerde storagecapaciteit bedraagt 380 TB. Zeventien procent van de bedrijven beheert ondertussen zelfs meer dan 1 PB (1.000 TB) bruikbare opslagruimte, een stijging van vier procent tegenover 2009.
Slecht ontworpen of beheerde opslaginfrastructuren kunnen het einde van een bedrijf betekenen bij een catastrofale uitval. Bedrijven kunnen zich daar tegen wapenen door te investeren in betrouwbare en moderne storagetechnologieën. Bovendien moeten ze ook organisatorisch de explosie aan digitale informatie beheren en beheersen. Hierna vermelden we de belangrijkste storagetrends waar u zich op middellange termijn mag aan verwachten.
Opslagvirtualisatie en dynamische provisionering. Opslagsystemen zullen in toenemende mate worden gevirtualiseerd. Dit laat toe om eenvoudig van het ene storagesysteem naar het andere te migreren, zonder dat er sprake is van uitval. In combinatie hiermee zorgt dynamische provisionering ervoor dat binnen luttele minuten nieuwe opslagruimte in gebruik kan worden genomen wanneer de opslagbehoefte van de organisatie al dan niet tijdelijk groeit.
Virtual tiering. Tiered storage of gelaagde opslagsystemen zijn al langer in gebruik. Deze technologie zorgt ervoor dat weinig gebruikte data automatisch opgeslagen wordt in tragere, maar ook goedkopere storagesystemen. De benodigde software is echter vaak duur en ook het beheer neemt heel wat tijd in beslag, zodat de kostenbesparingen in de praktijk nogal eens tegenvallen. Virtuele gelaagde opslag of virtual storage tiering lost die bezwaren op. De beslissing over waar wat moet worden opgeslagen, wordt overgelaten aan het bestandssysteem, bijvoorbeeld Oracle/Sun’s ZFS. Deze technologie kan ook worden gecombineerd met storage in de cloud, dus op internetservers. De cloud storage software beslist dan volautomatisch waar gegevens worden opgeslagen.
SSD’s verbeteren prestaties virtual tiering. Tachtig procent van een opslagvolume is doorgaans niet actief. In een virtueel gelaagd opslagsysteem zullen SSD’s in toenemende mate ingezet worden in de eerste laag, die de vaakst gebruikte bestanden bevat. Die ‘Tier 1’ moet dus optimaal presteren. Hoewel SSD’s relatief duur zijn, bieden ze onmiskenbare voordelen op het gebied van performantie en energieverbruik. Een virtueel gelaagd opslagsysteem kan bestaan uit SSD’s in de eerste laag en uit goedkopere SAS- of SATA-schijven in de lagere opslaglagen, waar de prestaties minder belangrijk zijn. Dit hoeft de kosten van het totale opslagsysteem niet op te drijven, terwijl het de prestaties ervan wel significant verbetert.
Serial Attached SCSI (SAS) wordt belangrijker. Enterprise storagesystemen gebruiken vandaag nog vaak schijven die verbonden zijn door middel van een glasvezelkring of Fibre Channel (FC) loop. Elke schijf moet echter op zijn beurt wachten voor het toegang krijg tot de glasvezelkring. Dit beknot de prestaties en bemoeilijkt de identificatie van een kapotte schijf. Serial Attached SCSI (SAS) biedt hogere prestaties dan FC. Bovendien wordt elke schijf apart aangesproken. Dat is goed voor de performantie en vereenvoudigt de identificatie van een kapotte schijf. SAS is bovendien goedkoper dan FC, ook al omdat het grotendeels compatibel is met SATA, waardoor het eenvoudiger in bestaande opslagsystemen kan worden ingebouwd.
2,5-inch verdringt 3,5-inch. Kleine 2,5-inch schijven worden vandaag al gebruikt in draagbare computers en tablets. Ze zullen echter ook de 3,5-inch schijven in enterprise storagesystemen in toenemende mate verdringen. De voordelen zijn duidelijk. Ze zijn minder omvangrijk, verbruiken tot de helft minder stroom en vereisen daardoor ook minder koeling. De prestaties moeten ondertussen niet meer onderdoen voor hun grotere broeders.
Het beheer van bedrijfsopslag wordt uitbesteed. Door de explosieve groei van digitale informatie en het kritische belang ervan voor de bedrijfsvoering is een efficiënt storagebeheer belangrijker dan ooit. In plaats dat een bedrijf zelf instaat voor dit beheer, zal dit in toenemende mate uitbesteed worden aan een pool van specialisten die op afstand de opslagbehoeften en het opslaggebruik van bedrijven bewaken, beheren en erover rapporteren. Dergelijke remote managed storageservices hoeven niet noodzakelijkerwijze duurder te zijn dan in-house beheer. Ze kunnen integendeel voor kostenbesparingen zorgen.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier