De Plantronics Backbeat Pro is een Bluetooth draadloze hoofdtelefoon met lawaai-onderdrukking die je over het oor draagt. De batterij van deze hoofdtelefoon houdt het tot 24 uur uit. Maar klinkt hij ook goed? We zochten het uit.
De Backbeat Pro koptelefoon van Plantronics heeft veel overeenkomsten met de eerder geteste Parrot Zik 2.0, maar is 100 euro goedkoper. Het design van de Backbeat Pro oogt iets gewoner dan het Philip Starck-design van de Zik 2.0, maar technisch is er op papier weinig verschil. Hoe zit het met de praktijk?
De batterij is bij de BackBeat Pro vast ingebouwd en laadt in ongeveer drie uur volledig op. Vijf blauwe leds geven de lading weer. Je vindt deze leds op de zijkant van de rechter oorschelp, vlak boven de aan-uitschakelaar. Het opladen gebeurt via je computer, maar je kunt zoals wij deden ook een externe usb-lader gebruiken.
Bluetooth
Als de batterij volledig opgeladen is, kun je de koptelefoon paren met een Bluetooth-apparaat. Selecteer het PLT-BBTPRO apparaat. Je hoeft geen veiligheidscode in te voeren. Ondersteunt jouw apparat nfc dan kun je er ook mee tegen de linker oorschelp tikken tot de nfc-paring voltooid wordt. Eventueel moet je de verbinding wel nog accepteren.
De BackBeat Pro kan trouwens met twee Bluetooth-apparaten worden geconnecteerd, bijvoorbeeld een smartphone én een tablet. Dit dankzij de ondersteuning voor het Bluetooth 2H2S-profiel. De Zik 2.0 heeft deze mogelijkheid niet.
Je kunt de BackBeat Pro koptelefoon gebruiken als een gewone passieve koptelefoon, dus via de meegeleverde 3,5mm audiokabel en zonder dat de batterij opgeladen hoeft te zijn. Dan hoef je het apparaat zelfs niet in te schakelen. Uiteraard werkt de actieve lawaai-onderdrukking dan niet.
De bediening van andere functies via de kabel hangt af van het verbonden apparaat. Op iOS-apparaten kun je in passieve modus het geluidsniveau regelen en muziek pauzeren, stilzetten of spoelen. Bij Android hangt dit af van het apparaat.
Werking
In tegenstelling tot bij de Parrot Zik 2.0 kun je bij de BackBeat Pro alle functies bedienen met verschillende knoppen. Je hebt dus geen app nodig om de geavanceerde functies zoals actieve lawaaionderdrukking in- of te schakelen.
Het geluidsniveau regel je met een draairing op de rechtse oorschelp. De draairing op de linkerschelp gebruik je om voor- of achteruit te springen door de nummers in een muzieklijst.
Gesprekken initieer je of neem je aan door de rechteroorschelp een aantal seconden in te drukken: kort drukken om te beantwoorden, drie seconden drukken om een gesprek te starten (als jouw smartphone dit ondersteunt), tweemaal kort drukken om het laatste nummer terug te bellen en twee seconden drukken om een binnenkomend gesprek te verwerpen.
Is de microfoon actief, dan regel je het geluidsniveau ervan via de rechterdraaiknop. Pauzeren doe je door de linkerschelp in te drukken. Verder is er links nog een ANC-schuifschakelaar waarmee je de actieve lawaaionderdrukking in- of uitschakelt. Rechts zit zoals al vermeld de aan-uitschakelaar.
Op de onderkant van de rechteroorschelp bevindt zich een drukknop waarmee de muziek stiller wordt gezet, zodat je je omgeving kunt horen. Tijdens gesprek kun je die knop ook gebruiken om de microfoon tijdelijk uit te schakelen (“mute”).
De BackBeat Pro heeft (via software uitschakelbare) slimme sensoren die de muziek automatisch pauzeren wanneer je de koptelefoon afzet. Ook wordt dan de lawaaionderdrukking (anc) uitgeschakeld, om zo de batterij te sparen. Zodra je de koptelefoon weer opzet, start de muziek die je aan het beluisteren was automatisch opnieuw en wordt de anc weer ingeschakeld als die actief was. Zet je de koptelefoon op nadat er een gesprek binnenkomt dan wordt dit automatisch beantwoord.
De bediening is simpel en logisch, maar je moet wel gewend worden aan de plaatsing van de diverse knoppen wil je die ook blind kunnen gebruiken. In dat opzicht is een app zoals Parrot die gebruikt handiger.
Draagcomfort en techniek
De BackBeat Pro oogt omvangrijker dan de Zik 2.0, vooral omwille van de dikkere oorschelpen. Met zijn gewicht van 340 gram is hij ook heel wat zwaarder dan de Zik 2.0, die slechts 270 gram weegt. Toch zit deze koptelefoon behoorlijk comfortabel en in elk geval erg stabiel. Maar de Zik 2.0 wint het inzake draagcomfort nipt van de BackBeat Pro.
De BackBeat Pro werkt volgens het Bluetooth 4.0 + EDR protocol (3.0 bij de Zik 2.0) en gebruikt AD2P voor het streamen van audio, ACRCP voor het bedienen van de muziek en HFP 1.6 voor handen vrij bellen (met “wideband” ondersteuning). Deze koptelefoon ondersteunt ook Bluetooth Class 1 verbindingen: bij dergelijke apparaten is het draadloze bereik niet 10, maar 100 meter.
In tegenstelling tot de Parrot Zik 2.0 ondersteunt de Plantronics BackBeat Pro wél de aptX codec, zodat je bij Android-apparaten de allerhoogste digitale geluidskwaliteit krijgt tijdens het draadloos streamen via Bluetooth.
De AAC codec die van belang is voor Apple iOS-gebruikers wordt eveneens ondersteund. Je krijgt dus zowel op iOS als op Android de hoogste mogelijke audiokwaliteit, op voorwaarde natuurlijk dat het bronmateriaal ook van hoge kwaliteit is.
Geluidskwaliteit en autonomie
De BackBeat Pro heeft een wat dynamischer geluid dan de ZIK 2.0, met iets sterkere bassen. Als je de automatische lawaaionderdrukking inschakelt, klinkt de audio ietwat gecomprimeerd. Bij de ZIK 2.0 is dat overigens ook het geval. Bij een A-B vergelijking tussen beide koptelefoons op een iOS-apparaat (AAC-codec) geven we licht de voorkeur aan de koptelefoon van Parrot, maar het kwaliteitsverschil tussen beiden is zeer miniem.
De batterij houdt het tot 24 uur uit op een volle lading, die zoals gezegd drie uur duurt. De stand-bytijd duurt tot 21 dagen en zelfs tot 180 dagen in “deep sleep” mode, wanneer de koptelefoon volledig is uitgeschakeld.
In vergelijking met de Parrot Zik 2.0 heeft de Plantronics trouwens een langere stand-by wanneer hij uitgeschakeld is: na ongeveer een maand niet gebruikt te zijn bleek de Zik 2.0 leeg, terwijl bij de BackBeat Pro alle vijf batterij-leds nog brandden.
Conclusie
De Plantronics BackBeat Pro biedt alle mogelijkheden van de Parrot ZIK 2.0 in een iets lompere en zwaardere verpakking, maar met een veel grotere autonomie. De BackBeat Pro heeft trouwens ook enkele mogelijkheden die bij de ZIK 2.0 ontbreken, zoals ondersteuning voor twee gelijktijdige Bluetooth-koppelingen en voor de aptX-codec. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met die van de ZIK 2.0, al doet die het nipt beter. Maar als je Android-gebruiker bent, levert alleen de BackBeat Pro dankzij aptX de allerhoogste digitale streaming-kwaliteit. Vergeten we evenmin dat de BackBeat Pro heel wat goedkoper is dan de ZIK 2.0.
Adviesprijs: 249 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier