Deze hifikoptelefoon onderdrukt omgevingsgeluiden

Parrot Zik 2 © Parrot

De Parrot Zik 2.0 is een draadloze hoofdtelefoon die je over de oren draagt en die volgens de fabrikant hifigeluid levert. Bovendien houdt de batterij het tot achttien uur uit. Een luistertest.

De naam suggereert het al: de Zik 2.0 koptelefoon is de opvolger van de eerste Parrot Zik. Functioneel lijken beide op elkaar, maar de tweede versie is (uiteraard) op een aantal punten verbeterd. Zo ging het gewicht naar omlaag van 325 gram naar 270 gram. Tegelijk steeg de maximale autonomie van 7 naar 18 uur.

De ingebouwde microfoons voor handenvrij bellen leveren voortaan hd-geluid. Nieuw is ook de “street mode”. En de Zik 2.0 zit volgens Parrot comfortabeler als versie 1.0, al hebben we dat laatste niet kunnen controleren bij gebruik aan de originele Zik.

Werking

Het geluidsniveau bedien je via de “smart touch control” of aanraakgevoelige rechteroorschelp: je wrijft naar boven of naar beneden om het geluid stiller of harder te zetten. De schelp gebruik je eveneens om je muziek te pauzeren (door erop te drukken) of om terug- of vooruit te springen in de afspeellijst (door van links naar rechts te wrijven).

Wil je deze Bluetooth 3.0-koptelefoon echter gebruiken waarvoor hij bedoeld is, namelijk draadloos, dan moet je verplicht de Parrot Zik 2.0 app downloaden en installeren. (De Zik 1.0 app werkt niet met de Zik 2.0!) Dit kan op Apple iOS (iPad, iPhone, iPod) en Android, maar niet op Windows Phone.

Je koppelt de koptelefoon op de gebruikelijke wijze aan je smartphone of tablet. Dat kan ook via de ingebouwde nfc-chip, waarbij je je smartphone of tablet gewoon even tegen de koptelefoon tikt. De Bluetooth-koppeling gebeurt zonder code en werkte direct bij de verschillende apparaten waarop we dit uitprobeerden (Samsung Alpha, Google Nexus 5, Samsung SM-T520 tablet, Apple iPad mini).

Vervolgens start je de Zik 2.0 app op die direct een verbinding met de koptelefoon legt. Eerst moet je je bij Parrot registreren. Dat is helaas verplicht en valt niet te omzeilen. Triestig dat je zo een dure koptelefoon niet eens anoniem kunt gebruiken… Je kunt natuurlijk altijd valse registratiegegevens invullen. Registreren kan overigens ook via Facebook of Google+. De app vraagt alleen rechten voor het bekijken van je profiel en contacten, maar zal zelf niets publiceren op je pagina’s.

Werking van de app

Het geluidsniveau regel je zoals gezegd via de rechteroorschelp. Voor alle geavanceerde functies, zoals het in- of uitschakelen van de onderdrukking van omgevingslawaai, heb je de app nodig. De koptelefoon zorgt voor alle duidelijkheid zelf via zes verschillende actieve microfoons voor het regelen van de lawaai-onderdrukking. Maar die functie in- of uitschakelen kan alleen via de app.

Verder kun je de app ook gebruiken om de concerthalfunctie in- of uit te schakelen of om de vijf-bandenequalizer te bedienen. Je kunt je equalizer- en ruimte-presets ook bewaren in de cloud bij Parrot. Die standaardinstellingen kun je eveneens via de Parrot-cloud met je vrienden delen als ze ook een Zik 2.0 hebben.

De app werkt heel visueel en is erg gebruiksvriendelijk, daar niet van, maar we vinden het toch een minpunt dat je een essentiële functie zoals de lawaai-onderdrukking niet kunt inschakelen op de koptelefoon zelf.

Geluidskwaliteit

Omdat de Zik 2.0 alleen de AAC-codec ondersteunt, kun je alleen op een iOS-apparaat via Bluetooth van digitale hogekwaliteitsaudio genieten (uiteraard op voorwaarde dat het audiobestand ook in AAC is geëncodeerd).

Android-apparaten gebruiken in principe aptX voor het streamen van hogedefinitie-audio via Bluetooth, maar aangezien de Zik 2.0 dit niet ondersteunt val je daar terug op de gecomprimeerde Bluetooth sbc-codec en haal je in de praktijk geen betere audiokwaliteit dan mp3, zelfs niet als je bijvoorbeeld ongecomprimeerde flacs wil beluisteren. (Overigens hebben niet alle recente Android’s aptX aan boord. Op de Nexus 5 van Google ontbreekt dit bijvoorbeeld en beschik je sowieso alleen over sbc.)

Als je de meegeleverde kabel gebruikt, haal je wellicht wel een betere geluidskwaliteit dan via Bluetooth/sbc, maar dit hangt sterk af van de kwaliteit van de analoge 3,5mm aansluiting van het afspeelapparaat.

Conclusie is dat de Zik 2.0 alleen op een Apple-afspeelapparaat de hoogste digitale afspeelkwaliteit haalt. Dat maakt deze koptelefoons minder interessant voor niet-Apple gebruikers. Parrot steekt dit zelf ook niet helemaal weg. Hoewel het op zijn website vaag blijft over de codecs, heeft de verpakking op de voorkant een duidelijke sticker met “Made for iPod, iPhone, iPad”. De bijkomende ondersteuning voor Android wordt alleen maar op de zijkant van de verpakking vermeld.

Met de correcte audiobron, geeft de Zik 2.0 een krachtig en vervormingsvrij, redelijk dynamisch geluid weer, dat misschien een beetje zuiverheid in de hoogste tonen mist. Als je de automatische lawaai-onderdrukking inschakelt, klinkt de audio ietwat gecomprimeerd.

De nieuwe ondersteuning voor HD Voice is alleen interessant voor gebruikers die een smartphone én provider hebben die HD Voice ondersteunen. Wij hebben geen van beide en hebben dit dus niet kunnen testen. De standaard stemkwaliteit is in elk geval eerder matig, zeker in lawaaierige omgevingen. Wij haalden tijdens de test meestal onze telefoon boven en transfereerden het gesprek daarnaar toe omdat onze stem volgens onze gesprekspartner te blikkerig en te stil klonk.

Conclusie

De Parrot Zik 2.0 draagt comfortabel, ziet er hip uit, heeft een lang meegaande batterij en mooi meegenomen extra’s zoals onderdrukking van het omgevingslawaai, maar door het ontbreken van ondersteuning voor de aptX Bluetooth-streamingcodec haal je in de praktijk alleen op Apple-apparaten de allerhoogste digitale geluidskwaliteit. Ben je geen Apple-gebruiker dan is deze koptelefoon eigenlijk te duur in verhouding tot de geluidskwaliteit. Het aantal sterren dat we aan de Zik 2.0 geven, geldt dan ook alleen voor Apple-gebruikers.

Adviesprijs: 349 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content