De HP SlateBook 14 is geen gewone laptop, want hij gebruikt Android als besturingssysteem. We zochten uit hoe deze laptop presteert met een besturingssysteem dat eigenlijk ontworpen is voor smartphones of tablets.
HP’s SlateBook 14 ziet eruit als een gewone Windows-laptop, al is de kanariegele kleur van een deel van het erg platte chassis wel een weggever dat dit geen gewone laptop is. Het apparaat gebruikt inderdaad Android als besturingssysteem en niet Windows of Linux of Chromium. Recht uit de verpakking is Android Jelly Bean 4.3 geïnstalleerd, maar je kunt updaten naar Android KitKat 4.4.2.
Dat is identiek dezelfde Android-versie die op veel smartphones en tablets draait, met precies dezelfde mogelijkheden. Zo kun je op deze SlateBook alle apps en games uit de Google Play Store installeren. Maar alles draait wel in een veel grotere verpakking, met 14-inch aanraakscherm en volwaardig toetsenbord met groot aanraakvlak.
Specificaties
De HP SlateBook 14 is gebouwd rond een Tegra 4 mobiele System on Chip (SoC) van Nvidia met GeForce ULP graphics. Deze quad-core SoC draait aan 1,8 GHz en vind je terug in andere Android-apparaten. 2 GB intern geheugen volstaat om er Android vlot op te kunnen draaien.
Deze laptop heeft 32 GB opslagruimte, waarvan nog 26 GB vrij bruikbaar is. De rest wordt ingenomen door het besturingssysteem en door de standaard aanwezige apps, waaronder Android-versies van dezelfde HP Connected apps voor opslag, muziek en foto die het bedrijf tegenwoordig ook op zijn Windows-laptops vooraf installeert.
HP installeerde ook een eigen file manager die je bijvoorbeeld kunt gebruiken om bestanden uit te wisselen met externe geheugens. Verder is Kingsoft Office geïnstalleerd, waarmee je Office-compatibele kantoordocumenten en pdf-bestanden kunt creëren en bewerken. Maar dat is een verouderde versie die niet meer wordt ondersteund. De naam van deze app-naam is trouwens gewijzigd in Kingsoft WPS Mobile Office. Je kunt ze gratis downloaden in Google Play.
Verder is de WildTangent gamedienst vooraf geïnstalleerd, maar daar zijn we minder enthousiast over, omdat die veel betalende gokspelletjes bevat. Maar goed, dat kun je desgewenst natuurlijk verwijderen. Zoals elke Android-gebruiker krijg je 15 GB gratis cloudopslag bij Google Drive. HP installeerde ook het concurrerende Box, waar er nog eens 10 GB gratis op je wachten.
De opslagruimte kun je uitbreiden door middel van een microsd-geheugenkaartje. Een externe harde schijf of een geheugenstaafje kun je aansluiten op een van de usb-poorten die je op de zijkanten van het platte chassis terugvindt. Eén daarvan ondersteunt het snellere SuperSpeed usb 3.0.
Deze Android-laptop heeft op de linkerzijkant ook een volwaardige HDMI 1.4b-poort waarop je een externe monitor of tv kunt aansluiten. Een 3,5mm koptelefoonuitgang zit er eveneens op. Op diezelfde poort kun je ook een microfoon aansluiten.
Het 14-inch aanraakscherm herkent tien gelijktijdige aanraakpunten en heeft een Full HD 1080p resolutie met 1920 x 1080 pixels. De pixeldichtheid bedraagt 157 ppi en de maximale helderheid 270 nits. De weerspiegeling valt mee, maar is niet helemaal afwezig.
In de bovenste schermrand bevindt zich een 2,1MP webcam met geïntegreerde digitale microfoon. In het chassis zijn verder vier luidsprekers verwerkt die BeatsAudio ondersteunen, een technologie om een betere geluidskwaliteit uit kleine speakers te puren.
Een netwerkverbinding maak je met de geïntegreerde Wireless-N WiFi voorziening. Bluetooth 4.0 zit er ook in, evenals en gps-chip en digitaal kompas. De niet verwisselbare Lithium-polymeer accu van de SlateBook 14 houdt het volgens HP ongeveer negen uur uit op een volle lading. Deze Android-notebook meet 24 x 34,4 x 1,59 cm en weegt 1,68 kg.
Praktijk
Hoe werkt dat nu in de praktijk, een Android-laptop? Om dat uit te zoeken, hebben we deze laptop een tijdje gebruikt als onze hoofdcomputer. Zo schreven we dit artikel grotendeels op de SlateBook 14.
Over het toetsenbord zijn we zeer tevreden. De “chiclet”-toetsen reageren goed en staan voldoende ver uit elkaar om er zeer snel met tien vingers op te kunnen typen.
Het aanraakvlak is lekker groot en je bedient er vlot het scherm mee: scrollen, scherm vergroten, opdrachte bevestigen, het gebeurt allemaal intuïtief en probleemloos met de bekende vingerbewegingen. Je hebt natuurlijk ook nog altijd de mogelijkheid om het aanraakscherm te gebruiken, maar tijdens het typen werkt het aanraakvlak handiger.
Het toetsenbord heeft ook enkele specifieke Android-toetsen, zoals een “Home”-toets waarmee je het hoofdscherm van Android oproept, en of een tweede toets waarmee je het overzichtsscherm van openstaande apps oproept. Bovenaan is er een smallere rij met specifieke Android-functietoetsen, zoals de terugkeer- en zoektoetsen en toetsen om hardwarefuncties zoals de helderheid van het scherm of de geluidssterkte te regelen.
Het toetsenbord heeft volwaardige navigatie- en cursortoetsen, hoewel de op- en neer-cursortoetsen kleiner zijn dan die voor links en rechts. Sommige gebruikers die alles met het toetsenbord willen doen hadden hier wellicht liever ook grotere toetsen gezien.
HP heeft Android gewijzigd zodat je twee apps naast elkaar kunt bekijken, maar de toets waarmee je die functie oproept zit niet op het toetsenbord, maar is één van de drie “soft”-toetsen die Android standaard onderaan elk scherm toont.
Samsung heeft op zijn tablets een vergelijkbare functie, maar heeft die veel beter geïmplementeerd dan HP. Zo moet je bij HP een hele omweg maken om één van de twee getoonde apps weer volledig op het scherm te krijgen: daarvoor heb je één schermdruk en twee toetsindrukken nodig. We moeten wel vermelden dat deze HP Dual App Viewer momenteel nog in bètaversie verkeert. Je kunt ze trouwens in het instellingenmenu van Android uitschakelen.
Sommige apps zijn nog niet aangepast aan de hoge resolutie van het scherm en worden door Android tot een soms komisch ogende grootte opgeblazen. Een ander nadeel is dat Chrome, de standaard webbrowser, de meeste websites standaard in hun mobiele versie toont. Je kunt via het menu wel voor elke bezochte website de desktopversie opvragen, maar dat is een vervelende extra handeling. Nergens kun je instellen dat Chrome standaard de desktopversie van websites moet openen.
Op zich zijn deze kinderziekten met softwareupdates eenvoudig te verhelpen. Mogelijk lost de volgende Android-versie “Lollipop” een deel van deze tekortkomingen op, maar momenteel is het niet bekend of en wanneer deze update voor de SlateBook 14 beschikbaar komt.
Prestaties
De subjectieve snelheid van de SlateBook 14 is goed. Teksten typen in WPS Office gaat bijvoorbeeld erg vlot. Ook in de Futuremark 3DMark en PCMark Android-benchmarks presteert de HP SlateBook 14 meer dan behoorlijk. Deze benchmarks meten de “real world” prestaties voor games, kantoorwerk, video, schrijven en fotobewerking aan de hand van echte apps en games. De HP SlateBook presteert even goed als recente high-end Android-tablets zoals de Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 SM-T900 en Galaxy Tab S SM-T700.
Je kunt de processor in drie snelheden zetten: prestaties, gemiddeld en batterij sparen. In die laatste stand worden slechts twee van de vier processorkernen gebruikt. In de prestatiestand is de met PCMark gemeten autonomie een meer dan behoorlijke 8,07 uur. Dat benadert de autonomie die HP zelf opgeeft. Je kunt de autonomie nog vergroten door de gebalanceerde of spaarstand van de processor in te schakelen.
Conclusie
De HP SlateBook 14 is geen slechte laptop, maar Android is momenteel nog niet helemaal klaar om als volwaardig alternatief voor Windows, Linux of Chromium OS te dienen. 389 euro is misschien niet zo heel veel geld, maar daarvoor koop je ook Chromium- of Windows-laptops van de instapklasse. Zo verkoopt HP zelf voor minder geld (329 euro) de Stream 14, een Windows 8.1 laptop met quad-core AMD-processor en op het scherm na voor de rest exact dezelfde specificaties als de SlateBook 14. Momenteel zijn we nog niet overtuigd van het nut van Android-op-een-laptop…
Advieprijs: 389 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier