Dit energiezuinige analoge polshorloge toont smartphoneberichten

Cogito Classic © Cogito Classic

De Cogito Classic is een klassiek ogend polshorloge dat via een energiezuinige Bluetooth-verbinding statusboodschappen van je Android- of Apple-smartphone ontvangt. De batterij houdt het maandenlang uit, wat een voordeel is tegenover een ‘echte’ smartwatch. We hebben deze analoge ‘connected’ polshorloge getest.

Omwille van hun energiehongerige schermen hebben smartwatches één groot probleem: je moet ze dagelijks of wekelijks opladen. Een tweede nadeel van de meeste smartwatches is dat ze er zeer technisch, maar weinig modieus uitzien.

Wie liever een discretere smartwatch draagt, kan kiezen voor een ‘connected watch’ zoals de hier besproken Cogito Classic. Dat is een quartz-polshorloge met analoge wijzerplaat en klassieke vormgeving, waarop je echter ook allerlei statusboodschappen van je smartphone kunt ontvangen. Bovendien kun je met de Cogito Classic de muziekweergave en de fotocamera van je Android- of iOS-smartphone vanop afstand bedienen.

Design

De Cogito Classic is vormgegeven door de Franse ontwerper Xavier Houy. Het design is modern, maar discreet genoeg om eruit te zien als een vrij groot herenhorloge met een klassieke wijzerplaat (kleurrijke rand inbegrepen) van 44,4 mm. Er past een klassiek polsbandje van 22 mm op.

Standaard wordt de Cogito geleverd met een rubberen polsbandje. De rand rond de wijzerplaat en het polsbandje zijn in verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar. Ook vrouwen dragen vandaag grotere polshorloges en de Cogito Classic kan perfect door dames worden gedragen. De meer flashy kleuren, zoals de paarse en witte uitvoeringen, zijn wellicht voor deze doelgroep bedoeld.

Dat het om een ‘connected watch’ gaat, zie je op het eerste zicht niet, maar in de wijzerplaat is een lcd-display verwerkt waarop allerlei pictogrammen kunnen worden getoond. Daarnaast toont het display ook nog eens de tijd en de datum in digitaal formaat. Rond de wijzerplaats zitten vijf drukknoppen waarmee je de verschillende functies bedient. Overigens krijgt het horloge door die vijf drukknoppen het uitzicht van een stopwatch, maar die functie zit er merkwaardig genoeg niet in.

Technische specificaties

De analoge klok heeft een Japans quartz-mechanisme met twee wijzers dat van stroom voorzien wordt door een zelf te verwisselen SR26SW-knoopcel. Een secondewijzer ontbreekt, maar de batterij gaat daardoor wel drie jaar mee. Het digitale uurwerk wordt aangedreven door een eveneens zelf verwisselbare CR2032-knoopcel die “enkele maanden” meegaat.

De Cogito Classic is waterdicht tot 10 atmosfeer of 100 meter, op voorwaarde dat je de rubberen ring van het batterijcompartiment op zijn plaats laat en correct monteert wanneer je eventueel zelf de batterij vervangt.

Koppeling aan smartphone

Om statusboodschappen te kunnen ontvangen, dien je de Cogito Connected Watch app te downloaden uit de Android- of Apple-app-winkel. De Android-app is beschikbaar vanaf Android 4.3 en hoger en de Apple-app is er vanaf iOS7 of hoger.

De te verbinden smartwatch moet ook de Bluetooth 4.0 Smart Technology ondersteunen die zeer weinig energie verbruikt. In specificaties van smartphones wordt dit vaak aangeduid als “Bluetooth 4.0+LE”, waarbij “LE” staat voor “Low Energy”. Op de website van Cogito vind je overigens een overzicht van alle compatibele smartphones.

Wij testten de Cogito Classic succesvol met Google Nexus 5 en Energy Sistem Energy Phone Pro Android 4.4.2-smartphones.

Je koppelt de Cogito aan je telefoon door de twee bovenste knoppen op het horloge gelijktijdig in te drukken. Na een bieptoon weet je dat het horloge in “pairing mode” staat. Alle pictogrammen op de wijzerplaat knipperen nu tegelijkertijd. Je opent de app op je smartphone en drukt op het “Device List”-pictogram. Selecteer “Cogito” om de verbinding te vervolledigen.

Standaard zijn alle statusboodschappen ingeschakeld: “Social”, “Text”, “Mail”, “Event”, “Alarm”, “Battery” en “Phone”. Je kunt ook het afspelen van muziek regelen met de knoppen op het horloge. Als je een of meer van deze functies niet wilt gebruiken dan kun je die via een schuifschakelaar in de app uitschakelen.

Werking

De Cogito Classic werkt zoals geadverteerd. Je moet je wel even vertrouwd maken met de verschillende pictogrammen, maar moeilijk is dat niet. Op de wijzerplaat zie je niet alleen het pictogram, maar ook een cijfer dat aangeeft hoeveel meldingen er zijn binnengekomen in de in de app geactiveerde categorieën. Met de twee onderste drukknoppen op de Cogito kun je alle meldingen bekijken. Om een melding uit te schakelen druk je op de rechterbovenknop (“Command”).

Dat de Cogito ook toont wanneer de batterij van je smartphone onder de 20% en vervolgens onder de 5% zakt, is handig meegenomen. Minder handig is dat het horloge zijn eigen batterijen niet in het oog houdt. Wanneer de knoopcel die het Bluetooth-gedeelte regelt, leeg is merk je dat alleen aan het feit dat het digitale display niet meer verschijnt. Je krijgt vooraf geen waarschuwing. Deze batterij kun je gelukkig zelf eenvoudig vervangen. De kleinere knoopcel die het analoge gedeelte van stroom voorziet gaat overigens drie jaar mee, maar is wel moeilijker te vervangen.

Om een foto te nemen, druk je op het fotopictogram in de app en zet je de smartphone neer op de gewenste plek. Vervolgens neem je een of meer foto’s met behulp van de “Command”-knop op het horloge. Er zit wel een vertraging van ruim een seconde tussen het indrukken van de knop en het nemen van de foto.

De verbinding tussen de smartphone en de Cogito Classic werkt slechts over korte afstand. Het is duidelijk de bedoeling dat je je telefoon dicht bij het horloge in de buurt bewaart. Je kunt wel een waarschuwingssignaal inschakelen dat weerklinkt wanneer de verbinding verbroken dreigt te worden.

Je kunt het digitale gedeelte van het horloge tijdelijk uitschakelen (bijvoorbeeld ‘s nachts) door enkele seconden op de linkerbovenknop te drukken. De analoge wijzerplaat blijft gewoon actief, maar het digitale gedeelte verbruikt dan geen stroom meer. Daarnaast kun je het horloge ook het zwijgen opleggen (“muten”) door vijf seconden op de “Command”-knop te drukken. Statusboodschappen verschijnen dan wel nog op het scherm, maar zonder de bijbehorende biepjes.

Is de verbinding lange tijd (bijvoorbeeld een volledige nacht) verbroken, dan wordt die niet altijd automatisch hersteld. Je moet de verbinding dan herstellen via de Cogito-app. Bij de Nexus 5 was de verbinding ook niet altijd stabiel. Wanneer de verbinding lange tijd verbroken werd, vonden smartphone en horloge elkaar niet meer, wat we ook probeerden. Bij de Energy Sistem ondervonden we minder problemen.

Conclusie

Met de Cogito Classic kun je je smartphone in je zak laten tijdens vergaderingen en toch gedeeltelijk op de hoogte blijven van binnenkomende informatie. Het is discreter dan een echte smartwatch, maar functioneel natuurlijk heel wat beperkter. Maar de batterij gaat in ruil wel veel langer mee. Jammer is dat de interessantste functionaliteit, namelijk het weergeven van de naam van een beller, momenteel alleen werkt onder iOS (Apple iPhone) en niet bij Android-smartphones. Bovendien is de Bluetooth-verbinding niet bij alle smartphones (zoals de Nexus 5) even stabiel. Eerst uittesten met jouw smartphone is dus de boodschap.

Adviesprijs: 149,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content