eID-toepassingen gebruiken op een smartphone of tablet

Zetes introduceerde onlangs drie eID-kaartlezers, waaronder een compact model dat je kunt aansluiten op iPod, iPhone en iPad. Een test.

De Belgische eID-kaart wordt ook steeds vaker gebruikt in allerlei webtoepassingen, niet in het minst van de overheid zelf. Je kunt er je belasting-, pensioen-, werkloosheids- en gezondheidsdossier mee beheren, allerlei documenten mee aanvragen, btw-aangifte mee uitvoeren of een politie-aangifte mee doen.


Dat kan met een zogenaamd token, dat je kunt aanvragen bij de overheid. Maar het kan natuurlijk ook met je identiteitskaart, op voorwaarde dat je een elektronische kaartlezer bezit.


Modellen

Zetes introduceert drie modellen eID-lezers: Sipiro, Pocketmate en Sipiro M. De Sipiro heeft een pinpad en een klein schermpje, maar ook een usb-poort waarmee je hem kunt aansluiten op een computer. Dit is een erg veilige lezer omdat de pincode van de gebruiker via het pinpad wordt ingegeven en niet via de computer. Ben je dus bang van “phishing” (waarbij criminelen via malware die op je pc is geïnstalleerd allerlei gegevens van je stelen) dan is dit de eID-lezer voor jou.


De Pocketmate is een compacte versie van de ACR38-identiteitskaartlezer die momenteel de best verkochte lezer is in België. Je kunt dit opklapbare apparaatje direct in een vrije usb-poort steken. Je kunt het ook aan je sleutelhanger hangen en overal met je meenemen.


De Sipiro M ten slotte kun je inpluggen in de 30-pin connector van een Apple iPhone, iPod en iPad, maar via een verloopkabel ook op de usb-poort van een pc of Windows-tablet. Van dit apparaat komt er in de toekomst ook een versie uit met de nieuwe kleinere Apple Lightning-connector, maar het past uiteraard ook in een Apple Lightning to 30-pin Adapter, zodat het ook werkt met recentere mobiele apparaten van Apple. Wij testten de Sipiro en de Sipiro M.


Zetes Sipiro Secure Pinpad Reader

De Sipiro kost ca. 35 euro en wordt geleverd met een vrij lange usb-kabel. De nodige eID-“middleware” (hulpsoftware) om hem te kunnen gebruiken vind je op een speciale website (www.belgeid.be). Je moet de software installeren vóór je de reader op je pc aansluit.


Authenticatie via eID werkt alleen wanneer de lezer verbonden is met een pc die een internetverbinding heeft. Dat is “by design”: offline authenticatie met eID lukt niet omdat er steeds gecontroleerd wordt in een online database of de certificaten nog geldig zijn. Als je de usb-kabel uittrekt kan het apparaat nog gebruikt worden voor authenticatie met een bankkaart (de fameuze ‘M1’ & ‘M2’ password generator) of als rekentoestel.


Zetes Sipiro M

De Sipiro M eID-reader (ca. 70 euro) werkt zowel met Apple iPod, iPad en iPhone als Windows XP of hoger. Hij heeft aan de onderkant een 30-pins Apple-connector en aan de zijkant een micro-usb poort. De benodigde kabel om hem aan een pc te koppelen wordt meegeleverd.


Deze erg compacte reader heeft geen scherm, maar er zitten wel twee status-leds op die aangeven of de reader van stroom is voorzien en of er een eID-kaart in steekt.


Onder Windows werkt dit apparaat zoals een gewone eID-reader. Je moet natuurlijk wel de hierboven vermelde eID-middleware installeren. Om de Sipiro M onder iOS te kunnen gebruiken, dien je de gratis eID BrowZer app te installeren. Als je de reader in je iPod, iPad of iPhone steekt, krijg je trouwens een waarschuwing als die app niet is geïnstalleerd. Die waarschuwing bevat ook een link naar de app.


Met die speciale browers kun je gebruikmaken van eID-toepassingen zoals My MinFin, MyPension en Tax-on-Web. Hou er wel rekening mee dat niet alle eID-toepassingen al perfect werken op een tablet of smartphone. We kwamen heel wat foutmeldingen tegen, of onderdelen die nog niet functioneerden. De Belgische overheid heeft blijkbaar nog wat werk met het aanpassen van al zijn websites aan mobiele toestellen…


Naast de eID BrowZer app kun je ook de eID Viewer app installeren. Met deze app kun je eID-kaarten uitlezen en de gegevens bewaren op je mobiele toestel. Let hier wel bij op: ook je id-kaartnummer en nationaal nummer worden dan op je apparaat bewaard. Zorg dus dat de iPad of iPhone voorzien is van een pincode als je de gegevens effectief op je toestel zou kopiëren. Eens bewaarde gegevens kun je overigens achteraf altijd weer wissen.


Conclusie

Wij testten de Sipiro M op een iPad Mini met behulp van een Lightning-adapter en dat werkte probleemloos. De Sipiro M is niet goedkoop, maar het laat voor het eerst toe om eID-toepassingen te gebruiken op een smartphone of tablet. De reader zelf werkt perfect, maar nog niet alle eID-toepassingen zijn al aangepast aan mobiel gebruik. Gelukkig kun je deze reader ook op je Windows-pc aansluiten.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content