Epson inkjetprinter is efficiënt werkpaard

Epson claimt dat zijn nieuwe XL Eiffel Tower inkten voor inktjetprinters de paginakosten tot de helft verminderen in vergelijking met laserprinters. Aan de hand van de Epson WorkForce Pro WP-4015DN hebben we die claim getest.

Epson claimt dat zijn nieuwe XL Eiffel Tower inkten voor inktjetprinters de paginakosten tot de helft verminderen in vergelijking met laserprinters. Aan de hand van de Epson WorkForce Pro WP-4015DN hebben we die claim getest.


Deze WorkForce Pro is een uit de kluiten gewassen inkjetprinter. Hij is even groot als een serieuze multifunctional. Verbaasd zochten we nog even naar de bovenklep van de scanner. Maar die is er niet. Het apparaat kan alleen documenten afdrukken. Dit werkpaard meet 46 x 42 x 28,4 cm (B x D x H).


Het bedieningspaneel biedt plaats aan de aan/uit-knop, een knopje om de netwerkstatus te controleren, een knopje om het papier te laden of uit te voeren, twee knopjes om de printkoppen te reinigen en een knopje om een afdruktaak te annuleren. Een LCD-scherm ontbreekt, maar Epson voorzag voldoende statuslampjes. We zien acht lampjes die respectievelijk de status weergeven van de printer, de netwerkverbinding, de onderhoudstatus, de papierlades en de vier inktcartridges


Netwerk

We plaatsen de vier meegeleverde inktcartridges in de overeenkomstige sleuven en sluiten de klep. De printer zal nu initialiseren, een proces dat ongeveer twaalf minuten in beslag neemt. Hou er rekening mee dat de startcartridges deels worden verbruikt om de printkop te vullen en je dus minder pagina’s zal kunnen afdrukken met deze patronen.


De Epson WorkForce Pro WP-4015DN kun je aansluiten via een USB- of Ethernet-kabel. Deze printer kan niet draadloos verbinden via wifi. Wanneer je de printer wil aansluiten via USB, mag je de kabel pas verbinden met je pc als de software erom vraagt. Eenmaal de meegeleverde software geïnstalleerd is, vraagt een wizard welk type verbinding je verkiest (Ethernet of USB).


We kiezen voor een Ethernet-verbinding. Vervolgens vraagt de wizard om de printer via een netwerkkabel aan te sluiten op je switch of router. Voor het instellen van de printer schakelt de wizard vloeiend over naar de EpsonNet Setup. Even later heeft de wizard de printer gevonden.


Cloudprinting

In een volgende stap krijgen we de kans om Epson Connect Email Print te installeren. Deze functie maakt het mogelijk om via e-mail afdruktaken naar je printer te sturen. Om deze service te gebruiken, moet je de printer registreren bij Epson Connect. Epson kent gebruikers hiervoor een speciaal e-maildres toe: ‘gebruiker-ID’@print.epsonconnect.com.


We hebben de functie getest met met Word (.docx), Excel, PowerPoint en PDF-bestanden, een 2,37 MB grote bitmap afbeelding en een JPEG-foto van 3,3 MB. Het afdrukken via e-mail neemt verschillende minuten in beslag vanaf het moment dat de opdracht wordt gegeven tot het document ook echt is afgedrukt. Email Print functioneert meestal wel naar behoren. Het PowerPoint Show-bestand werd niet ondersteund en dus niet afgedrukt.


Printsnelheid en afdrukkwaliteit

We onderwierpen de Epson WorkForce Pro WP-4015DN aan verschillende snelheidstesten. Een standaard zakelijke brief met zwart-wit logo die we twintig keer afdrukten, klokt af op 15 ppm. De snelheid die Epson opgeeft aan de hand van de ISO/IEC 24734 lijkt dus te kloppen. Een Excel-spreadsheet bestaande uit vier werkbladen rolde in 27 seconden uit de printer. Een foto van 10 x 15 afdrukken nam 8 seconden in beslag. Diezelfde foto op een volledige A4-pagina afdrukken, duurde slechts 16,5 seconden. Alle metingen werden uitgevoerd met HP Office paper A4, 80g/m².


De afdrukken zien er heel verzorgd uit en benaderen zeer sterk de kwaliteit van een laser. Nu, een kenner kan beide afdrukken nog wel onderscheiden, maar deze Epson printer presteert zeer goed. Bovendien vegen de afdrukken niet bij gebruik van een markeerstift of een druppeltje water. Ook de foto’s werden zeer mooi afgedrukt op kantoorpapier.


Paginaprijs

Het toestel is met 169 euro exclusief BTW erg goed geprijsd. Uit onze berekeningen blijkt dat de paginakostprijs van de WorkForce Pro WP-4015DN gemiddeld 5,3 eurocent (excl. BTW) bedraagt voor zwart-witdocumenten met een gemiddelde dekking van 5 %. We houden in onze berekening ook rekening met de aanschafwaarde van het toestel en de vier XL Eiffeltoren inktpatronen. Met deze paginaprijs voor gewone documenten is deze inkjetprinter even goedkoop of zelfs goedkoper dan de gemiddelde laserprinter.


Conclusie

De Epson WorkForce Pro WP-4015DN is een echt werkpaard. Deze zakelijke inkjetprinter levert prima afdrukken en voor een inkjet een paginakostprijs op het niveau of zelfs beter van een gemiddelde laserprinter. Ideaal dus voor kleine werkgroepen en kantoren. De installatie is erg eenvoudig en bovendien ondersteunt de WorkForce Pro WP-4015DN ook afdrukken via e-mail en Apple AirPrint. Het design is naar onze mening niet geslaagd, maar smaken verschillen nu eenmaal. Tot slot geniet je van één jaar on-site garantie, zodat Epson het toestel bij jou thuis of op kantoor komt repareren mocht er een defect optreden.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content