Garmin sporthorloge met ingebouwde gps

Garmin fenix 2 © Garmin

De Garmin fenix 2 is een slim sporthorloge dat voor zowat alle denkbare sporten nuttige functies bevat. Maakt dit multisport gps polshorloge dit allemaal waar? We zochten het uit.

Sporthorloges evolueren steeds meer naar kleine fitness-computers en schuiven dus op richting smartwachtes. Maar hun functies (en autonomie) zijn beter afgestemd op de actieve medemens. De Garmin fenix 2 richt zich niet tot één type sporter, maar is bruikbaar voor verschillende sportieve activiteiten. Daardoor is het een vrij groot en zwaar horloge, dat vooral mannen zal aanspreken, hoewel grote polshorloges tegenwoordig ook bij vrouwen meer en meer in de mode zijn. De fenix 2 weegt in elk geval 90,6 gram, is 1,7 cm hoog en heeft een diameter van 4,9 cm. Het heeft geschroefde aansluitingen voor standaard polsbandjes van 2,5 cm.

Het licht-weerkaatsende “transflective” monochrome lcd-display heeft een diameter van 1,2 inch of 3,1 cm. Het geeft alles weer in een negatieve zwartweergave, waardoor de cijfers en teksten ook bij fel licht goed leesbaar zijn. Met een druk op een knop kun je de rode achtergrondverlichting inschakelen die het scherm ook in het donker leesbaar maakt.

Smartphone

Ingebouwd zijn een barometrische hoogtemeter, een elektronisch 3D-kompas, een accelerometer, een gps-navigatiechip met Garmin TracBack-functie (10.000 pts) zonder ondersteuning voor de Russische GLONASS-satellieten, 20 MB geheugen voor o.a. duizend “waypoints”, energiezuinige Bluetooth 4.0 LE (“smart”) verbinding, 2,4 GHz ANT+ verbinding en de mogelijkheden om notificaties van je smartphone weer te geven op voorwaarde dat je de Garmin Connect Mobile-app voor Google Android of Apple iOS installeert. De fenix 2 heeft ook een ingebouwd vibratie-alarm.

De niet-verwisselbare 500 mAh Lithium-ion batterij houdt het tot vijf weken uit als je alleen de horlogefunctie gebruikt, tot 16 uur bij normaal gps-gebruik en tot 50 uur bij “UltraTrac” gps-gebruik, waarbij de gps slechts om de minuut een positie meet. De batterij is opgeladen in de fabriek tot ca. 85% zodat je de fenix 2 meteen kunt uitproberen.

De fenix 2 is waterdicht tot 5 atmosfeer (50 meter), wat inhoudt dat je hem in stevig regenweer kunt gebruiken en er ook mee kunt zwemmen. Om mee te duiken is dit horloge evenwel niet geschikt.

Interface

De fenix 2 bevat zoveel functies dat het zeker in het begin allemaal een beetje overweldigend overkomt. We zullen in deze review trouwens niet alle functies bespreken want dan zou dit artikel veel te lang worden.

Omdat het scherm niet aanraakgevoelig is, bedien je alles met vijf bedieningsknoppen: twee aan de rechterkant en drie aan de linkerkant. Die knoppen zijn goed gepositioneerd en voldoende groot zodat je ze ook met handschoenen aan kunt bedienen. Je kunt dit polshorloge zowel links als rechts dragen, maar de knoppen hebben een lay-out die ervan uitgaat dat je rechtshandig bent.

Zo zit de belangrijkste menuknop in het midden van het horloge aan de linkerkant. Die menuknop doet samen met de knop die eronder zit ook dienst als op- en neer-knop om door alle menu’s en informatieschermen te bladeren. Met de start/stop-knop die rechtsboven zit en een rood randje heeft, bedien je niet alleen de ingebouwde stopwatch, maar bevestig je ook opties en menu-items.

Terugkeren naar een vorig scherm of menu-item doe je met de “back”-knop rechtsonder, die tegelijk dienst doet als “lap”-knop waarmee je een tussentijd neemt als je de stopwatch gebruikt. Ten slotte is er de “light”-knop linksboven waarmee je, je raadt het al, de achtergrondverlichting in- en uitschakelt.

Het “thuisscherm” zoals we het maar zullen noemen toont de tijd in grote, grijswitte 24-uurs cijfers op een zwarte achtergrond. Eronder zie je in het klein ook de (afgekorte) dag en de datum. Aan de zijkanten tikken de seconden weg in de vorm van witte blokjes. Boven de tijdsweergave verschijnen soms nog statuspictogrammen, zoals het Bluetooth-symbool wanneer de ingebouwde bt-verbinding ingeschakeld is.

Een korte tik op de menuknop roept verschillende statusschermen op: temperatuur, luchtdruk, hoogtemeting en kompas. Langer op de menuknop drukken opent het menu waarmee je de vele functies via verdere submenu’s opvraagt en/of bedient. Soms moet je wel veel bladeren om aan de gewenste informatie te geraken, maar de vaakst gebruikte functies zitten vooraan in de menu’s. Al met al is de interface erg duidelijk en eenvoudig te gebruiken.

Informatie

De informatiefuncties voor de verschillende sporten die dit horloge ondersteunt, activeer je met de “rode” knop. Je komt dan in een menu terecht met de volgende sporten: XC-ski, Ski-boarden, Bergklimmen, Hiken, Navigeren, Boslopen, Hardlopen, Fietsen, Zwemmen, Workout, Binnen, Multisport en “Aangepast”.

De optie “Binnen” gebruikt de accelerometer in plaats van de gps en verzamelt informatie voor, naar keuze, hardlopen, fietsen, “workout” of opnieuw “aangepast”. Dit laatste laat je toe om de tijd(en) en afstand(en) vast te leggen van willekeurige activiteiten. Bij de andere items wordt informatie verzameld die specifiek van toepassing is op het type sport.

Bij alles kun je tussentijden en -afstanden vastleggen, de activiteit pauzeren, stoppen, later hervatten en de verzamelde informatie al dan niet bewaren. Verzamelde informatie kun je achteraf exporteren naar je computer of mobieltje via een van de ondersteunde Garmin-apps zoals Connect Mobile, BaseCamp Mobile en MyFitnessPal. Je kunt de opgeslagen informatie achteraf ook op het horloge bekijken, of delen met vrienden en sociale netwerken via Garmin LiveTrack.

Dankzij de ingebouwde Bluetooth- en ANT+ connectiviteit kun je de fenix 2 ook koppelen aan allerlei sensoren, bijvoorbeeld een pedometer, hartmeter … Er is wel één “catch”: je kunt Bluetooth en ANT+ niet tegelijk gebruiken: het is het één of het ander. Als je dus een ANT+-sensor op je draagt, kun je het horloge niet verbonden laten met je smartphone via Bluetooth.

Het horloge werkt ook met gespecialiseerde sensoren zoals Garmin’s eigen HRM-Run, waarmee lopers niet alleen hun cadens, maar zelfs hun verticale oscillatie kunnen meten. Met die band kun je de fenix 2 ook gebruiken om een VO2 Max fitnesstest uit te voeren.

Navigeren

De ingebouwde gps, kompas en accelerometer zijn nuttig om allerlei informatie vast te leggen tijdens je sportactiviteiten. Dat werkt allemaal behoorlijk goed, zelfs tijdens activiteiten die ook een 3D-dimensie hebben, zoals klimmen, skiën of snowboarden. Het horloge legt je routes immers ook in 3D vast en houdt dus rekening met bijvoorbeeld een steile helling om de precieze snelheid te berekenen.

Maar het horloge heeft ook navigatiefuncties die heel wat minder goed werken. In theorie kun je kaarten uploaden in het geheugen van 20 MB maar dat werkt zo omslachtig dat je je er liever niet mee bezighoudt. Bovendien is de resolutie van het scherm te laag om iets op de kaarten te kunnen zien.

De ingebouwde gps werkt vrij traag en is daardoor soms weinig precies. Binnenshuis vindt hij geen satellieten en buitenshuis kan het tot een halve minuut duren voor een gps-positie gevonden wordt. Als er geen vrij zicht is op de hemel, gaan de gps-prestaties sterk achteruit. De vastgelegde positiemetingen of “waypoints” zijn daardoor soms weinig nauwkeurig.

Een foutief “waypoint” kun je ook zomaar niet verwijderen, althans wij hebben niet gevonden hoe dat moet. De “broodkruimel”-functie die op gezette tijden gps-posities vastlegt zonder dat je daarvoor iets hoeft te doen, is in theorie erg nuttig, maar je kunt er niet altijd op vertrouwen.

Bluetooth-problemen

De Bluetooth-verbinding met onze Google Nexus 5 test-smartphone bleek niet stabiel. Als de verbinding verbroken werd of wanneer Bluetooth uitgeschakeld werd, dienden we achteraf de Bluetooth-koppeling opnieuw uit te voeren en opnieuw een veiligheidscode in te voeren. De verbinding lukte wel, maar Bluetooth gaf de volgende foutmelding: “Bestand met toestel-id opvragen is mislukt.” Als we dan op “terugkeren” klikte kregen we de melding “Weet u zeker dat u de toestelinstallatie wilt afsluiten”. Daarna was de fenix 2 wel verbonden met de Nexus 5 en werkte alle functies… maar alleen maar zolang we de Bluetooth niet opnieuw uitschakelden.

Als de koppeling met de fenix 2 verbreekt, krijg je daarna op de Nexus 5 ook voortdurend verzoeken om opnieuw te koppelen met dit apparaat. “Annuleren” klikken helpt niet, want enkele seconden later volgt een nieuw verzoek. Allemaal zeer vervelend, vooral omdat het aan de Garmin fenix 2 ligt. Op een Samsung Galaxy S5 ondervonden we namelijk krek dezelfde fenomenen, met identieke foutmeldingen.

Beide smartphones draaien de recentste versie van Android, dus misschien heeft het daar iets mee te maken. We hadden helaas geen oudere versie om dit uit te proberen. Garmin moet dit probleem in elk geval snel oplossen, want anders is de fenix 2 niet echt bruikbaar voor Android-gebruikers.

Conclusie

Als je voornamelijk één sport uitvoert (lopen, fitness, zwemmen etc.) dan is de fenix 2 bruikbaar, maar ook te uitgebreid en te duur. Je kunt dan beter investeren in een sporthorloge of -polsbandje dat gespecialiseerd is in jouw favoriete sport. Ook als je vooral een navigatiehorloge nodig hebt, kijk je best naar iets anders uit. Doe je graag verschillende sportactiviteiten in verschillende seizoenen, dan kan de Garmin fenix 2 wel een interessante investering zijn. Belangrijkste minpunt blijft dan nog dat je ANT+ en Bluetooth niet tegelijk kunt gebruiken. Vergelijkbare apparaten van andere merken waarbij dit wel mogelijk is, zijn echter gemakkelijk 50 euro of méér duurder dan de Garmin fenix 2… De Bluetooth-problemen die we opmerkten met de recentste versie van Android moeten wel snel opgelost worden, anders is dit sporthorloge onbruikbaar voor veel Android-gebruikers.

Adviesprijs: 349 euro; 399 euro “Performer bundle”

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content