Gehoste virtuele desktopomgeving (2)

Na de gehoste virtuele desktopomgeving van het Amerikaanse bedrijf Sychron bekijken we in dit artikel een cloud-VDI van het Belgische bedrijf Yuntaa.

Na de gehoste virtuele desktopomgeving van het Amerikaanse bedrijf Sychron bekijken we in dit artikel een cloud-VDI van het Belgische bedrijf Yuntaa.

Yuntaa levert sinds 2006 internetdiensten, met name een online-back-updienst. De nieuwste dienst heet Virtual Yuntaa Platform of kortweg VYP en dat is een gehoste bedrijfsdesktop die dus geen hardware of software vereist. Je moet alleen iets hebben om VYP mee te contacteren en dat kan dus probleemloos een thin client zijn.

Werking

Je vertrekt van hardware met een webbrowser en ondersteuning voor Java of Windows RDP. Daarmee surf je naar de VYP-website en logt in. Vervolgens kun je kiezen wat je wenst. Een volledige Windows desktop of welbepaalde applicaties. De volledige Windows desktop bereik je via RDP. Als je onder Windows of Mac werkt kan dat rechtstreeks met een uitvoerbaar bestand dat je aanklikt, maar je kunt ook kiezen voor een Java applet die dat voor jou doet. In de keuzemogelijkheden biedt Yuntaa geen keuze voor Linux, maar als je klikt op de Java-optie voor de Mac blijkt dat prima onder Linux te werken. Wij probeerden het met Ubuntu 9.10 Karmic Koala 64-bit met Sun Java en dat werkte vlekkeloos. Werken met VMWare View is trouwens ook mogelijk.

Platform

De inhoud van het platform kun je zelf bepalen en vermits je de gebruiker bent, moet je uiteraard ook betalen voor de benodigde licenties. Voor Windows en Office, bijvoorbeeld. Uiteraard helpt het bedrijf je met het samenstellen van het door jou gewenste platform. Dat is dus volledig op jouw maat. Voor onze test kregen we een Windows Terminal Server desktop ter beschikking met Office 2007, Visual Studio 2005, Acrobat Reader 8 en Firefox plus IE8.

We hebben geen klagen over de prestaties. De Windows desktop had een prettige werksnelheid en gaf ons eigenlijk de indruk alsof we met een lokale Windows aan het werken waren en zeker niet met eentje op een internetsite. Op één uitzondering na: de opbouw van de desktop en de wijzigingen daaraan loopt duidelijk zichtbaar trager dan bij een normale Windows desktop. Het is zeker niet hinderlijk, maar dus wel zichtbaar.

Conclusie Qua geboden functionaliteit, voorzieningen en de veelzijdige clientondersteuning zien we het Virtual Yuntaa Platform erg zitten. De snelheid van Sychron OnDemand Desktop was hoger, maar die oplossing was wat zwakker uitgewerkt. Het is duidelijk dat de ontwikkelingen van cloud-VDI’s nog maar in de beginschoenen staan. Interessant wordt het in ieder geval!

Johan Zwiekhorst Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content