Google Chromecast getest: Goedkope video- en audiostreamer voor je hdtv
Google Chromecast is sinds 27 mei ook bij ons verkrijgbaar. Wij hebben deze compacte video- en audiostreamer, die je in een vrije hdmi-poort van je hdtv steekt en die 35 euro kost, getest.
Sinds juli vorig jaar is Google Chromecast al verkrijgbaar in de V.S. en andere landen, maar wij moesten tot eind mei van dit jaar wachten op de officiële introductie. Tegelijk met deze compacte hdmi-streamer komt ook Google Play Movies bij ons op de markt.
In de Belgische versie van Google’s online filmwinkel kun je videomateriaal huren vanaf 2,99 euro voor de sd-versie en 3,99 euro voor de hd-versie. Nieuwe films kosten telkens 1 euro méér. Je kunt de films ook kopen, vanaf 9,99 euro voor een oude sd-film. Tel bij die prijs 1 euro voor de hd-versie en nog een keer 1 euro als het om een nieuwe film gaat. Een gekochte film kun je herbekijken; een gehuurde film moet je binnen de 48 uur uitkijken en je hebt 30 dagen de tijd na betaling om hem op te starten.
Het aanbod bestaat uit in het Nederlands ondertitelde films en tv-series van de grote Amerikaanse filmstudio’s zoals NBCUniversal, Paramount Pictures, Sony Pictures Home Entertainment, 20th Century Fox en Warner Bros. Je kunt die films overigens ook rechtstreeks bekijken op je smartphone, tablet of computer. Lokaal Belgisch aanbod is momenteel niet aanwezig.
Via Google Chromecast kun je dit materiaal op je tv bekijken. Eerder opende Google ook al zijn Play Music online-muziekwinkel voor Belgische luisteraars. Ook dat aanbod kun je via Chromecast naar je hdtv (en via die omweg naar je hifi-installatie) streamen.
Ingebruikname
Je steekt de Chromecast in een vrije hdmi-poort en de usb-voeding in een vrij stopcontact. De usb-voedingskabel kun je uit de voeding trekken en eventueel in een vrije usb-poort van je hdtv steken als die voldoende stroom levert. Meestal zal dat echter niet het geval zijn en dien je dus de meegeleverde usb-voeding te gebruiken.
Op je tv verschijnt dezelfde installatieprocedure die op de binnenkant van het doosje staat afgedrukt. Het komt erop neer dat je met behulp van tablet, smartphone of pc naar chromecast.com/setup surft en daar de app voor jouw besturingssysteem downloadt en installeert. Als je een computer of laptop gebruikt, moet die wel een eigen wifi-chip hebben om de procedure te kunnen voltooien.
Het is dus wellicht handiger om een tablet, smartphone of laptop te gebruiken. Na enkele seconden wordt de Chromecast door de app gevonden en kan je een verbinding gaan leggen met je draadloze netwerk. Tijdens die procedure is de internetverbinding van je apparaat tijdelijk niet beschikbaar.
Zodra de app de Chromecast verbonden heeft, verschijnt een code op het installatiescherm van je tv. De app vraagt je om de ingang van je tv te wijzigen totdat je die code ziet. Bevestig dit door op “Dat is mijn code” te klikken in de app. Nu kun je een wifi-netwerk selecteren om met je Chromecast te gebruiken. Je dient uiteraard het wachtwoord van je wifi-netwerk in te vullen. Je kunt tegelijk de naam van je Chromecast wijzigen.
Werking
Op een pc krijg je nu de kans om de Cast-extensie voor Google Chrome te downloaden en te installeren. Met die extensie kun je ook vanop je pc willekeurige audio’s en video’s streamen naar de Chromecast. Je kunt ook een Chrome-tabblad naar je tv-scherm sturen. Dit werkt alleen met Chrome en alleen onder Windows 7 of hoger, Mac OS X 10.7 of hoger en Chrome OS. Het werkt ook alleen als je pc een eigen wifi-chip heeft.
Vanop je tablet of smartphone kun je uiteraard ook video’s naar de Chromecast sturen. Verschillende mobiele apps, waaronder Google Play, Google+ Foto’s, Plex, Youtube en Netflix, kunnen rechtstreeks met Chromecast werken. Een overzicht vind je op chromecast.com/apps. Je hoeft dus niet op elke tablet of smartphone de Chromecast-app te installeren om video te kunnen streamen; die app dient alleen om de stick te configureren.
Prestaties
Streamen of “casten” van video of audio vanaf officieel ondersteunde apps werkt vrijwel perfect, zelfs op de hoogste 720p videokwaliteit en onafgezien van het gebruikte apparaat (wij testten dit met verschillende pc’s, smarthones en tablets, onder Android, iOS en Windows 7/8).
Wij testten dit ook in een “reële” opstelling waarbij de wifi-router een tiental meters verwijderd in een andere ruimte was opgesteld dan de Chromecast en hdtv. Maar zelfs in die omstandigheden traden ook bij langdurige kijksessies nauwelijks haperingen op.
De reden is dat de inhoud van officieel ondersteunde apps zoals Youtube niet wordt gestreamed vanaf je pc of mobiele apparaat, maar rechtstreeks door Chromecast wordt binnengehaald. Het mobiele apparaat of de pc waarop je de inhoud kiest, dient gewoon als afstandsbediening voor Chromecast.
Andere webinhoud die je beluistert of bekijkt via de Chrome-extensie (die overigens ook op mobiele apparaten met de recentste versie van Chrome werkt), wordt wel direct vanaf het apparaat waarop je de extensie gebruikt gestreamed. Dit werkt veel minder goed dan het “casten” vanaf officieel ondersteunde apps.
Erg vinden we het wel dat je de Chromecast-extensie niet kunt verwijderen of uitschakelen op een tablet of smartphone. Die wordt blijkbaar automatisch geactiveerd zodra Chrome een Chromecast-dongle in je wifi-netwerk detecteert. Chrome zou je minstens moeten toelaten om de Chromecast-extensie tijdelijk te de-activeren voor webinhoud die gestoord wordt wanneer je mobiele apparaat een Chromecast-dongle in je wifi-netwerk detecteert.
Conclusie
Google Chromecast (35 euro) is een goedkope plug-and-play video- en audiostreamer voor je hdtv die perfect werkt met ondersteunde apps zoals Youtube, Netflix, Hulu, Google Play, Google+ Photos, RealPlayer Cloud en Plex. De Chrome-extensie is handig, maar werkt nog niet helemaal perfect, vooral niet in de mobiele versie van Chrome.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier