Google Drive en Microsoft SkyDrive vergeleken
Google en Microsoft bieden allebei webgebaseerde opslagdiensten aan. Google Drive en Microsoft SkyDrive zijn apart verkrijgbaar en concurreren dan met Dropbox, Nomadesk, Wuala en vergelijkbare diensten. Welke presteert het snelst?
Google en Microsoft bieden allebei webgebaseerde opslagdiensten aan. Google Drive en Microsoft SkyDrive zijn apart verkrijgbaar en concurreren dan met Dropbox, Nomadesk, Wuala en vergelijkbare diensten. Welke presteert het snelst?
Een beschermde virtuele schijf op het web biedt heel wat voordelen. Je kunt op alle locaties en met alle apparatuur aan uw bestanden, zolang je maar internettoegang hebt. Uitwisselen van omvangrijke bestanden met collega’s en e-mailcorrespondenten is erg eenvoudig.
Het is ook mogelijk een online werkplek te creëren, waar je met anderen samenwerkt rond dezelfde gegevens. Bovendien kun je veelgebruikte bestanden synchroniseren tussen verschillende apparaten.
Mogelijkheden
Bij Google Drive krijgt de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte. Bij Microsoft SkyDrive is dit zelfs 7 GB. Maar zowel Google als Microsoft gaan nog verder en integreerden de eigen virtuele webschijven volledig in hun productiesoftware, zoals Google Doc en Apps, Office 2013 en Office 365. Daardoor kunnen documenten desgewenst volledig in de cloud vertoeven, hoewel synchronisatie met lokale opslagsystemen en informatie delen met externe gebruikers uiteraard mogelijk blijft. Beide bedrijven bieden trouwens gratis Mac OS-, Windows-, iOS- en Android-clientsoftware aan.
De betalende versie van Google Drive is overigens iets duurder dan de betalende SkyDrive. Zo kost 100 GB per jaar en per gebruiker 38,5 euro bij Microsoft en 46 euro bij Google. Beide prijzen liggen wel lager dan bij de meeste andere concurrenten. Dropbox vraagt bijvoorbeeld 76 euro voor hetzelfde; bij Wuala is dit zelfs 120 euro.
Testmethode
Omdat er veel variabelen in het spel zijn (snelheid internetverbinding, routing, type bestanden, overdrachtsmethode, al dan niet ingeschakelde encryptie), is het niet eenvoudig om de snelheid van de webgebaseerde opslagdiensten objectief te vergelijken. We hebben daarom een steekproef uitgevoerd met de standaardinstellingen van elke dienst, zonder daaraan iets te wijzigen.
We uploaden twee folders met behulp van de Windows-clientsoftware of indien nodig de webclient. De eerste folder is 10 MB groot en bevat negentien bestanden (een zip, Office-documenten, png, pdf, etc.). De tweede folder is 100 MB groot en bevat een gecomprimeerd databasebestand. We hebben de test tweemaal uitgevoerd op twee verschillende dagen met een Dommel VDSL2-internetverbinding (30 Mbps download- en 6 Mbps uploadsnelheid).
We nemen het gemiddelde van al die metingen en rekenen de resultaten om naar KB/s. Vervolgens creëren we een publieke weblink van het gecomprimeerde databasebestand, dat we tweemaal downloaden. Ook die gemiddelde snelheid rekenen we om naar KB/s.
We berekenen upload- en downloadscore op 100 punten. Daarnaast geven we ook punten op meer dan tachtig verschillende criteria voor functionaliteit, integratie met andere diensten en applicaties, beveiliging en milieu. Dat levert een functionaliteitsscore op 100 punten op. In de uiteindelijke score op 100 punten tellen de functionaliteitsscore voor 65%, de downloadscore voor 15% en de uploadscore voor 20% mee.
Prestaties
Functioneel zijn Google Drive en Skydrive aan elkaar en aan de betere opslagdiensten van andere bedrijven gewaagd. Google Drive biedt wel iets meer functies aan en haalt een functionaliteitsscore van 60/100, tegenover 52/100 voor SkyDrive.
Google Drive blijkt ook significant sneller te zijn dan Microsoft SkyDrive, vooral bij het downloaden van bestanden. De downloadsnelheidscore klokt af op 79/100 voor Google en 14/100 voor SkyDrive. De uploadsnelheidscore is 81/100 voor Google Drive en 56/100 voor SkyDrive. Het eindresultaat is een prestatiescore van 45/100 voor Microsoft SkyDrive en 67/100 voor Google Drive.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier