Handiger fotograferen met aanraakscherm

De Nikon Coolpix S4000 compactcamera bedien je voornamelijk met het 3-inch aanraakgevoelige lcd-scherm op de achterzijde.

De Nikon Coolpix S4000 compactcamera bedien je voornamelijk met het 3-inch aanraakgevoelige lcd-scherm op de achterzijde.

In de S-serie biedt Nikon een reeks stijlvolle compactcamera’s. De S4000 is een recent toegevoegd model dat in de serie opvalt door zijn aanraakgevoelige 7,6 cm lcd-touch-screen met circa 460.000 pixels. De camera meet 94,5 x 56,5 x 20,4 mm (met ingetrokken lens) en weegt 131 gram met batterij en SD-geheugenkaart. Het is daardoor een camera die je gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. De body van de Coolpix S4000 is ook grotendeels van metaal. Je kunt de camera kopen in vier verschillende kleuren: brons, zwart, roze en glanzend rood.

Technische kenmerken De Coolpix S4000 is een 12 megapixel camera die is uitgerust met een 4x Wide Zoom Nikkor objectief (equivalent 27- 108 mm). Het scherpstelbereik bedraagt in gewone modus 50 cm tot oneindig en in macroclose-upstand 8 cm tot oneindig. De camera heeft zestien scèneprogramma’s die de instellingen optimaliseren bij veelvoorkomende fotografische locaties en omstandigheden, zoals een zonsondergang of bij vuurwerk. Ook is er een panorama-assistent. De S4000 heeft een mini-usb-aansluiting die meerdere functies heeft. Je kan de camera ermee verbinden met een computer of hem opladen met de meegeleverde netstroomadapter. Ook dient de mini-usb-aansluiting om de camera aan te sluiten op een tv, dvd- of hd-recorder.

Aanraaksluiter

Doordat het scherm aanraakgevoelig is, hoef je de sluiterknop niet te gebruiken om foto’s te maken en video-opnames te starten. Door eenvoudigweg het scherm aan te raken, start de camera de opname. Je hebt door het gebruik van de aanraaksluiter meer controle op welk deel van het onderwerp je wil scherpstellen, want je kunt het met je vinger op het scherm aanduiden. Ligt de focus buiten bereik, dan verschijnen er grote vierkante haken die het deel aanduiden waarbinnen je wel kan scherpstellen.

Er zijn trouwens nog twee varianten beschikbaar: Aanraak AF/AE en Onderwerp volgen. Wil je liever niet dat de camera meteen afdrukt als je het scherm aanraakt, dan kun je kiezen voor de optie Aanraak AF/AE. Je kunt dan kiezen waarop je wil dat de camera focust, vervolgens de sluiterknop half indrukken om scherp te stellen en helemaal om de foto te maken. De optie Onderwerp volgen dient om de focus op een bewegend onderwerp te houden.

Conclusie

Echte fotografen zweren ongetwijfeld bij zoveel mogelijk knoppen en knopjes om een camera te kunnen instellen zoals ze zelf verkiezen, maar de gewone consument die een zo eenvoudig mogelijk te bedienen camera wenst, kan een touchscreencamera in overweging nemen. Gebruiksvriendelijk is het alleszins. De Nikon Coolpix S4000 is met een adviesprijs van 189 euro (en straatprijs van 149 euro) niet eens zo duur om het eens uit te proberen

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content