‘Het grootste nadeel is dat je hem ooit terug moet afzetten’: dit is de nieuwe Sony noise cancelling koptelefoon
Sony claimt op korte tijd te zijn uitgegroeid tot autoriteit op het gebied van noise cancelling. Wij testten op een luidruchtige redactie maar al te graag of die aanspraak terecht is met de nieuwe Sony WH-1000XM2, een draadloze over-ear koptelefoon, die zowel heldere muziek als stilte belooft.
Het idee
Het magische wapen van de WH-1000XM2 is volgens de producent de ‘Smart Auto-settings’-functie. Die past de ruisonderdrukking aan aan je omgeving: zo wordt de noise cancelling geoptimaliseerd op een vliegveld, maar hoor je er toch de omroepberichten. Daarvoor hoef je niet enkel te rekenen op automatische instellingen, want je kan de koptelefoon ook gemakkelijk aansturen via de bijhorende app. Die laat je toe de noise cancelling, ambient sound en equalizer aan te passen naar believen.
Het is duidelijk dat Sony zich met deze koptelefoon richt op frequente reizigers. Zo is de WH-1000XM2 ook uitgerust met een ‘Atmospheric Pressure Optimizing’-functie, die via sensoren de luchtdruk in het vliegtuig detecteert en de noise cancelling naar gelang daarvan optimaliseert. Wij hebben tijdens deze testperiode geen vliegtuig genomen, maar durven wel te beweren dat we een waardig alternatief voorzagen: de testlocaties waren vooral treinen, stations en de redactie, waar permanent koffiemachines zoemen, printers ronken en luidruchtig overlegd wordt.
De test
Hét kernwoord bij het opzetten van de WH-1000XM2 en het aanschakelen van de noise cancelling? Verwondering. Bij menig testpersoon groeien de ogen in omvang en valt de mond open, en dat is niet onterecht. Met de adaptieve geluidsregeling aan hoor je wel nog net dat je buurman (die duidelijk blind is voor de erg zichtbare koptelefoon) tegen je aan het praten is, maar je moet je echt al concentreren om te begrijpen wat hij zegt. Afgeleid raken doordat je willens nillens betrokken raakt in het koffiepraatje van enkele collega’s in de directe omgeving van je bureau is dus al een pak moeilijker met de koptelefoon op.
Nog mooier dan dat is echter hoe plots alle randgeluiden wég zijn. Het constante gezoem van het koffieapparaat? Verdwenen. Het geronk van de koelkast? Foetsie. De handenblazer in het toilet? Onhoorbaar. Het ondefinieerbare geluid van het verluchtingssysteem? Weggeblazen door stilte. Letterlijk álle geluiden die een trein maakt? Weg. Het verschrikkelijkste aan deze behoorlijk geniale noise cancelling is dat je de koptelefoon vroeg of laat weer moet afzetten en je op dat moment overdonderd wordt door het kabaal dat je op elk moment omringt.
Verwacht dus geen absoluut blanco geluidsblad – dat zou ook een tikkeltje eng zijn -, maar wel een absolute filtering van wat je trommelvliezen bereikt en van wat je dus kan afleiden tijdens het werk of overprikkeld kan maken. Zet je tegelijk de noise cancelling op en muziek aan, dan geniet je van een heldere sound waarvoor je niet eens de volumeknop hoeft te teisteren.
De bediening
Je bent snel weg met de WH-1000XM2. Je kan het apparaat bedienen via de app en via de koptelefoon zelf. Behalve enkele knoppen om aan en uit te zetten of te wisselen tussen noise cancelling en ambient sound, is ook het oppervlak van het rechteroor een intuïtief bedieningspaneel. Het volume regelen en muziek doorspoelen gaat simpel met enkele swipes in de juiste richting. Als je je rechterhand helemaal op je oor legt, valt daarbij de noise cancelling uit: handig als je bijvoorbeeld even een aankondiging op het spoor goed wil horen (of stiekem toch die koffieklets wil meevolgen).
Wel jammer is dat je de koptelefoon best altijd verbindt met een ander apparaat (via bluetooth of de bijgeleverde kabel), zoals je gsm of computer. Wanneer je dat niet doet, valt de koptelefoon automatisch uit na enkele minuten en dat is vervelend als je enkel de noise cancelling wil gebruiken zonder dat je muziek speelt. Hoewel de batterij van de koptelefoon het zelf ongelofelijk lang uithoudt (meer dan dertig uur), geldt dat niet voor een gsm waarvan de bluetooth een hele tijd aan staat. Maar oké, we geven het toe: nu zijn we gewoon ook maar aan het zoeken naar nadelen, om zo toch een geloofwaardige review te kunnen schrijven.
De WH-1000XM2 is verkrijgbaar in de Benelux voor € 380.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier