HTC One is vlot presterende Android smartphone

De HTC One is een van de topmodellen in het Android marktsegment. We zochten uit hoe deze smartphone zich meet met de belangrijkste concurrenten.

De HTC One lijkt sterk op de Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z. Niet alleen qua vorm is deze platte en rechthoekige smartphone vergelijkbaar met de concurrentie, hij heeft ook hetzelfde besturingssysteem (Android ‘Jelly Bean’), dezelfde processor (Qualcoom Snapdragon 600 met Adreno 320 GPU), hetzelfde werkgeheugen (2 GB), dezelfde schermresolutie (1920 x 1080 pixels), netwerkondersteuning (met ook 4G) en video-uitgang (via USB MHL).


Wat betreft de hardware zijn er wel kleine, maar niet onbelangrijke verschillen tussen deze drie smartphones. Het 4,7-inch scherm van de HTC One is iets kleiner dan de 5-inch schermen van de Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z. Omwille van de gelijke resolutie, heeft de HTC One een hogere pixeldichtheid (469 ppi tegenover 441 ppi voor de twee andere).


Subjectief bekeken vinden we het scherm van de Galaxy S4 veruit het beste (zelfs beter dan dat van de iPhone 5), gevolgd door dat van de HTC One en daarna dat van de Xperia Z. Maar de verschillen zijn weinig dramatisch: het zijn drie uitstekende schermen.


Opslaggeheugen

De Galaxy S4 met zijn 132 gram lichter dan de andere twee (143 gram voor de HTC One en 146 gram voor de Sony Xperia Z). De HTC One is ook enkele millimeters dikker (9,3 mm tegenover 7,9 mm), maar door het slimme, afgeronde chassis merk je dat in de praktijk nauwelijks. Je kunt ze alle drie met één hand vasthouden en bedienen.


Samsung heeft op zijn S4 zoveel apps vooraf geïnstalleerd dat er van de geadverteerde opslagruimte van 16 GB in de praktijk nauwelijks 9 GB overblijft! Gelukkig kun je de meeste apps de-installeren. Een alternatief is de opslagruimte uit te breiden met een sd-kaartje. Ook bij de Xperia Z kun je het geheugen uitbreiden.


Bij de HTC One kan dit niet, maar van de 32GB opslagruimte is er met de standaardinstellingen nog ruim 23,27 over, tegenover 11,8 van de 16 GB bij de Xperia Z. HTC geeft je bij de One trouwens gratis 25 GB Dropbox cloudopslag gedurende een jaar.


De smartphones van Samsung en Sony hebben een camera met een resolutie van 13 megapixels. Bij HTC is dit slechts 4 megapixels. Maar de camera van de HTC One heeft wel gevoeligere pixels die in slechte lichtomstandigheden betere resultaten kunnen leveren.


De Galaxy S4 en HTC One kun je gebruiken als infrarode afstandsbediening. De benodigde apps worden meegeleverd en toveren je smartphone om in een vrij krachtige universele remote. Xperia Z heeft deze voorziening niet. Nog een extraatje bij de Galaxy S4: je kunt er twee Micro SIM-kaarten in kwijt, tegenover maar één in de smartphones van Sony en HTC.


Prestaties

Hoewel deze drie smartphones vrijwel identieke chipsets gebruiken, zijn ze niet even snel geklokt. De Xperia Z heeft een kloksnelheid van 1,5 GHz. Bij de HTC One is dit 1,7 GHz. De Samsung Galaxy S4 is met 1,9 GHz op papier het snelst.


Inzake benchmarkprestaties zijn de HTC One en Samsung Galaxy S4 vrijwel aan elkaar gewaagd. De Sony Xperia Z is iets, maar niet veel trager. In de praktijk merkten we daar weinig of niks van en voelden ze alle drie ‘snel’ aan.


De autonomie van een smartphone is heel moeilijk te meten en hangt van vele factoren af. In onze ‘worst case’ leeglooptest (gemeten via Futuremark Peacekeeper Battery Benchmark) hield de Samsung het het langst uit, gevolgd door de HTC en dan door de Sony.


Rekening houdend met deze benchmarkcijfers en met andere criteria zoals bouw- en schermkwaliteit, zakelijke beveiliging, bedieningsgemak, reactiesnelheid en precisie van het aanraakscherm, extra mogelijkheden, prestaties en onze algemene indruk geeft dit een prestatiescore van 90/100 voor de Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z en 88/100 voor de HTC One.


Conclusie

De HTC One, Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z zijn helemaal aan elkaar gewaagd, zeker als je rekening houdt met hun prijs. De HTC One heeft een iets beperktere uitrusting, vooral dan wat de camera betreft, maar moet qua prestaties niet onderdoen voor de andere twee. De Samsung Galaxy S4 is wellicht op de keper beschouwd het beste toestel voor gevorderde gebruikers, terwijl de Sony Xperia Z door zijn stof- en waterbestendigheid wellicht de wat slordige gebruikers kan aanspreken. Maar voor ons geld zouden we de stevig aanvoelende HTC One kopen, ook al omdat die het minst wijzigt aan de standaard Android-interface en daardoor net wat vlotter aanvoelt dan de andere twee, al blijkt dit niet uit de objectieve benchmarkcijfers.


Straatprijzen:

– HTC One: 599 euro;

– Sony Xperia Z: 629 euro;

– Samsung Galaxy S4: 699 euro.


In Data News 23 verscheen een test van negen smartphones (waaronder de Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z). Het artikel kan u lezen via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content