Internet Explorer 9 onder de loep

Na een aantal bètaversies kan je vanaf vandaag op de website van Microsoft de definitieve versie van Internet Explorer 9 downloaden. Wij hebben hem getest.

Na een aantal bètaversies kan je vanaf vandaag op de website van Microsoft de definitieve versie van Internet Explorer 9 downloaden. Wij hebben hem getest.

Versie 9 ziet er compleet anders uit dan versie 8. Misschien is “minimalistisch” nog de beste omschrijving. De “vorige pagina” knop is beduidend groter dan de “volgende pagina” knop, volgens Microsoft omdat je die nu eenmaal ook vaker gebruikt.

De meeste functies zoals “afdrukken”, “beveiliging” of “pagina” die vroeger ook als knop zichtbaar bovenaan stonden, zijn nu allemaal weggeborgen achter de knop “extra”. Opgeruimd staat netjes nietwaar, al kost dat soms wel een extra keer klikken.

Adresbalk alias zoekbalk

Voordien stonden er bovenaan twee invulvakken: in het eerste zette je het adres en in het tweede kon je eventueel een zoekterm typen. Die twee vakjes zijn voortaan gecombineerd. Ofwel typ je er een echt adres in (bijvoorbeeld “www.datanews.be” ofwel één of meer woorden ofwel de echte vraag (bijvoorbeeld “zoek naar een visrestaurant in Oostende”). In de twee laatste gevallen kan je na het intypen van je zoekterm op een klein driehoekje in dat invulvak klikken om zo de gewenste zoekmachine te kiezen. Standaard staan daar al Bing en Google in, maar via de knop “extra” kan je die lijst aanvullen.

Tabbladen

Als je met Windows 7 (of Vista) werkt en een goede reden wilt om te upgraden naar IE 9, dan is het wel de nieuwe functionaliteit van de tabbladen. Door ze bovenaan vast te pakken bij hun tab kan je ze voortaan losmaken uit Internet Explorer en ze als een zelfstandig venster verschuiven op je scherm. Ze gedragen zich dan zoals elk venster in Windows 7.

Wanneer je een nieuw tabblad opent, krijg je in een miniatuurtje de tien sites te zien die je het vaakst bezoekt. Uiteraard kan je bepaalde sites uit deze opsomming verwijderen, maar in sommige gevallen is het handiger te kiezen voor de optie “InPrivate-navigatie”. De gegevens van een InPrivate browsersessie worden namelijk nergens bewaard.

Downloaden

Waarschijnlijk zal je af en toe wel eens een bestand downloaden van het internet. Nieuw in IE9 is de functie Downloadbeheer. Die houdt een lijst bij van de gedownloade bestanden en van de plaats waar ze staan. Daarnaast kan je een download onderbreken en later gewoon verderzetten.

Wanneer de computer jou iets te vertellen had of je voor iets wilde waarschuwen, gebeurde dat meestal in een pop-up venster dat vaak niet alleen hinderlijk in de weg stond, maar dat je eerst diende te sluiten vooraleer je verder kon. Dat is voltooid verleden tijd: nu komen die meldingen in de Meldingsbalk, een venster onderaan je scherm. Je moet het nog wel sluiten, maar in afwachting kan je toch rustig verder surfen.

Snelheid

De evolutie van het Internet staat niet stil, iedere browser zal zich in functie hiervanzoveel mogelijk aanpassen en omgekeerd. Natuurlijk biedt IE9 nu ondersteuning aan HTML5, CSS3, SVG, DOM en andere nieuwe Web-Standaarden. Nieuw is ook de Tracking Protection en Active-X Filtering. Gelukkig moeten we ons daar als gebruiker niet te veel van aantrekken, maar onze web-ervaringen worden er wel mooier, boeiender en veiliger door.

Waarschijnlijk is de meest spectaculaire verbetering die Microsoft in IE9 aanbracht de JavaScript-engine “Chakra”. Hiermee wordt – althans onder Windows Vista en Windows 7 – ook de hardware van je computer aan het werk gezet (grafische kaart, andere kernen van een multi-core CPU). Dit heeft een enorme impact op de snelheid van de weergave van websites in je browser.

In maart vorig jaar hebben we de snelheid van een heleboel browsers getest. Internet Explorer 8 kwam daar niet bepaald schitterend uit: vaak haalde het met moeite de middenmoot. Laten we dezelfde benchmarks (programma’s die de snelheid bepalen) los op de nieuwe versie, dan is het verschil spectaculair: met deze cijfers zou Internet Explorer 9 vlot op de eerste plaats gestaan hebben. Maar dat is uiteraard unfair: ook de ontwerpers van andere browsers hebben sindsdien niet stilgezeten. Eerstdaags mag je hier een update van verwachten.

Conclusie

Internet Explorer 9 biedt heel wat voordelen in vergelijking met zijn voorganger. Werk je momenteel in IE8, dan is een upgrade naar versie 9 een aanrader. Surf je momenteel met een andere browser, probeer IE 9 ook eens. Je kunt gerust meerdere browsers tegelijk op je pc hebben en de beslissing welke de voorkeur-browser is blijft bij jou.

René Paulus

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content