Met sprekend gemak

Bij de vorige versie van Dragon NaturallySpeaking waren we al onder de indruk van de mogelijkheden van spraakherkenning. Met belangstelling keken we dan ook uit naar naar de prestaties van de nieuwe versie 11.

Bij de vorige versie van Dragon NaturallySpeaking waren we al onder de indruk van de mogelijkheden van spraakherkenning. Met belangstelling keken we dan ook uit naar naar de prestaties van de nieuwe versie 11.

Voor de test gebruikten we de Professional versie, maar laat ons duidelijk zijn: de spraakherkenningssoftware is in alle versies identiek. De goedkoopste versie zal dus niet méér fouten maken dan de allerduurste, het verschil zit enkel in de extra mogelijkheden.

De installatie verloopt vlekkeloos maar neemt wel de nodige tijd in beslag. Op het einde vraagt Dragon de toelating om even in je e-mails en je documenten te mogen snuisteren. Dat heeft natuurlijk niets met nieuwsgierigheid te maken, maar op die manier leert de software jouw schrijfstijl kennen. Voorzie wel de nodige plaats op je harde schijf, Dragon heeft meer dan een halve gigabyte nodig!

Profielen

Een profiel definieert de gebruiker. De stem van een jongedame klinkt nu eenmaal anders dan die van een ouwe brombeer. Bij de aankoop van Dragon NaturallySpeaking krijg je één licentie. Hiermee mag je de software wel op meerdere computers gebruiken, maar in principe is die wel beperkt tot één enkele gebruiker.

Een profiel definieert ook de gebruikte taal. De in onze contreien verkochte Dragon NaturallySpeaking ondersteunt maar liefst vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Waarschijnlijk zijn het eigenlijk vier onafhankelijke programma’s, want niet alleen het woordenboek wijzigt per taalregime, ook de taal van de menu’s, de helpfunctie en zo verder. Je kunt dus wel in één brief anderstalige passages inlassen, maar dan moet je wel telkens van profiel veranderen.

Dicteren

Natuurlijk probeerden we de meegeleverde headset ook eens uit om een gewone tekst te dicteren. We lazen een hoofdstuk voor uit een roman dat 1788 woorden telt. We noteerden 34 fouten. Dat is een nauwkeurigheid van 98,1%, toch nog beduidend beter dan de 96,6% die we in versie 10 noteerden.

Conclusie

Dragon NaturallySpeaking 11 is effectief nog een stuk nauwkeuriger dan zijn voorgangers. Ga op voorhand wel na welke versie voor jou de meest geschikte is. De Basics versie (49 euro) zal veelal volstaan voor wie zich tot het Nederlands beperkt. Zijn het Frans, Engels en het Duits ook voor jou belangrijk, dan adviseren we jou de Premium versie (199 euro). Deze versie raden we ook aan voor lezers met een handicap aan de bovenste ledematen en die stemgestuurd zowat alle mogelijkheden van hun computer willen gebruiken. De prijs van de Professional versie is niet bekend (in de vorige versie kostte die 625 euro).

René Paulus

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content