Netwerkaansluiting draadloos maken met WiFi-adapter

Met de Sitecom universal Wi-Fi Mdapter for SmartTV WLX-2004 kan je elke tv die een Ethernet-poort heeft toch draadloos op je thuisnetwerk aansluiten. Een test.

Met de Sitecom universal Wi-Fi Mdapter for SmartTV WLX-2004 kan je elke tv die een Ethernet-poort heeft toch draadloos op je thuisnetwerk aansluiten. Een test.


Meestal zijn recente televisies voorzien van een Ethernet-poort. Op de plaats waar de tv staat bevindt echter zelden een vaste netwerkaansluiting. Sitecom pakt daarom uit met de universal Wi-Fi adapter for SmartTV WLX-2004. Dat is een Wi-Fi-adapter die net geen 50 euro kost en die je aansluit op een Ethernet-poort en die zijn stroom betrekt van een usb-aansluiting.


Technische kenmerken

De pikzwarte Sitcom WLX-2004 is niet groter dan een luciferdoosje. Aan de ene kant van het doosje zit een Ethernet-poort en aan de andere kant een mini-USB poort. De usb-poort zorgt voor de stroom. Een usb-kabel wordt meegeleverd en kun je op elke usb-poort aansluiten of op een usb-stroomadapter. Sitecom levert ook een korte Ethernet-kabel mee. Je kunt het kleine kastje eventueel met de meegeleverde klitteband op de achterkant van je tv plakken, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.


De Sitecom universal Wi-Fi adapter for SmartTV is compatibel met 802.11b/g/n Wi-Fi-netwerken. Het snellere en minder drukke Wi-Fi 802.11a wordt dus helaas niet ondersteund. De adapter heeft één interne draadloze antenne. Alle Wi-Fi-beveiligingsinstellingen worden ondersteund. Ook worden OPS (One Push Setup) en WPS (WiFi Protected Setup) ondersteund.


Installatie

De installatieprocedure wordt aan de hand van tekeningen uitgelegd op een meertalige (ook Nederlandstalige) installatiefolder. Heb je een router die OPS of WPS ondersteunt, dan is de installatie erg eenvoudig: knop indrukken op de zijkant van de adapter en daarna op je router en beiden zullen elkaar automatisch vinden. Een succesvolle installatie zie je aan de drie kleine leds op de voorkant van het kastje (statusindicatie voor stroom, draadloos netwerk en vast netwerk).


Je kunt de draadloze netwerkconfiguratie ook manueel uitvoeren via de ingebouwde webpagina van de WLX-2004. Je sluit de adapter dan aan op een computer die verder niet op een netwerk is aangesloten en navigeert in je browser naar het adres http://192.168.0.234. Inloggen doe je met de gebruikersnaam admin en het wachtwoord admin. Vervolgens klik je op “wizard” en volg je de instructies. Eventueel kun je nog de uitgebreidere handleiding raadplegen die op een cd wordt meegeleverd.


Prestaties

Wij testten de prestaties met Jperf 2.0.2, draaiend op een Synology NAS-server, tussen een Dell Vostro Core i5 laptop en een AVM FRITZ!Box Fon WLAN 7390 router. We meten de gemiddelde draadloze doorvoersnelheid aan de hand van tien parallelle netwerkstromen. We noteren een gemiddelde doorvoersnelheid van 63,7 Mbit/s. Ter vergelijking: de ingebouwde Intel Wi-Fi chip van de Dell-laptop haalt in exact dezelfde testopstelling slechts 38,4 Mbit/s.


Verbonden met een Samsung-tv kunnen we vlot en zonder haperingen 1080p Full HD mkv-video’s afspelen met surround geluid. Ook geripte gewone dvd’s afspelen via het netwerk lukt. Geripte blurays is te hoog gegrepen. Het lukt ons ook om probleemloos het internetgedeelte van de tv te gebruiken en bijvoorbeeld storingsvrij Youtube-filmpjes in de hoogste kwaliteit te bekijken.


Conclusie

De Sitecom universal Wi-Fi adapter for SmartTV is een goedkope methode (49,99 euro) om een tv, mediaspeler of ander netwerkapparaat met alleen maar vaste netwerkaansluiting toch draadloos te gebruiken. Installatie is simpel en de prestaties zijn voldoende voor het streamen van 1080p Full HD video.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content