Octa-core Android-smartphone met 5-inch scherm

Energy Phone Pro © Energy Sistem

De Energy Phone Pro van de Spaanse technologiefabrikant Energy Sistem is een betaalbare 3G Android-smartphone met 5-inch scherm en acht processorkernen. Een test.

De Energy Phone Pro (395941) 3G-smartphone is gebouwd rond een SoC (“system on a chip”) van de Taiwanese chipfabrikant Mediatek. De goedkopere Mediatek-chips zijn traditioneel vooral populair bij smartphones die onder allerlei Chinese merknamen worden verkocht. Maar ze duiken meer en meer op bij ‘Europese’ merken zoals het Franse Wiko Mobile en het Spaanse Energy Sistem. Deze bedrijven ontwerpen hun smartphones naar eigen zeggen in Europa, maar laten ze in China fabriceren, zoals overigens alle smartphones vrijwel zonder uitzondering uit een of andere Chinese fabriek rollen.

In hoeverre er bij de hier geteste Energy Phone Pro sprake is van een volledig Europees ontwerp valt nog te bezien, want qua hardware en uitrusting is deze 3G-smartphone bijna volledig identiek aan de Wiko Mobile Highway (straks meer over de beperkte verschillen qua uitrusting).

Uiterlijk

Zowel de Wiko als de Energy zien er erg gelikt uit en moeten qua design en stevigheid zeker niet onderdoen voor duurdere smartphones van Samsung, Sony en andere a-merken. Maar uiterlijk verschillen ze wel van elkaar. Het 5-inch scherm loopt bij beide modellen vrijwel tot tegen de rand van het chassis, maar de Energy is aan de achterkant afgerond, terwijl de Wiko eruitziet als een rechthoekige ‘blok’.

De Spaanse smartphone is enkele millimeters minder breed en lang dan zijn Franse soortgenoot, maar hij is wel 2 mm dikker, hoewel je dat in de praktijk nauwelijks merkt. En de Energy Phone Pro weegt maar 140 gram, tegenover 154 gram voor de Wiko Highway.

Wiko beschermt het verder identieke 5-inch scherm met Gorilla Glass 2, terwijl Energy Sistem koos voor het vergelijkbare, maar van een andere fabrikant afkomstige Dragontrail glas. Gorilla glas is een merk van Corning Inc., terwijl Dragontrail glas een merk is van Asahi Glass Co. Bijvoorbeeld Sony gebruikt dit type glas ook voor sommige van zijn Xperia-smartphones.

De Wiko Highway heeft drie identieke naast elkaar geplaatste knoppen op de zijkant waarvan één de stroom bedient en de twee andere het geluid. Dat maakt het moeilijk om zonder te kijken de juiste functie te kiezen. De Energy Phone Pro maakt die fout gelukkig niet en heeft een kleinere stroomknop die je ook zonder te kijken kunt onderscheiden van de grotere ‘kantel’-knop voor het volume die eronder zit.

Uitrusting

Kloppend hart van de Energy Phone Pro (en Wiko Highway) is de octa-core MediaTek MT6592 ARM SoC. De acht processorkernen werken allemaal aan dezelfde kloksnelheid van 1,7 GHz (de Wiko Highway gebruikt de “T” variant met een lichtjes hogere kloksnelheid van 2GHz). Dit wordt aangevuld met 700 MHz MALI 450 GPU (grafische chip), 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte, waarvan ca. 12 GB echt beschikbaar is. Het geheugen kun je niet uitbreiden. Wel krijg je twee micro-sim-sleuven zodat je constant kunt wisselen tussen twee gsm-abonnementen (bijvoorbeeld privé en bedrijf).

Het 5-inch “ogs” ips-scherm heeft een Full HD resolutie van 1920 x 1080 pîxels, wat neerkomt op een hoge pixeldichtheid van 441 ppi. “Ogs” betekent letterlijk “one glass solution” en wil zeggen dat het aanraakscherm uit één stuk glas is gemaakt; er zit dus geen aparte aanraaklaag op die de helderheid negatief kan beïnvloeden. Op de schermkwaliteit valt niets aan te merken: die kan zich met de beste smartphones meten.

Voor het overige krijg je de te verwachten uitrusting. Bluetooth 4.0, NFC, WiFi 802.11n, gps, fm-radio: het is allemaal aanwezig. De camera op de achterkant heeft een resolutie van 13,4 megapixels met dubbele led-flash (16MP bij de Wiko). Op de voorkant zit een 5 megapixel camera (8 megapixel bij de Wiko Highway).

Prestaties

De octa-core MediaTek MT6592 in de Wiko Highway en Energy Sistem Energy Phone Pro presteert zowel in de cpu- als gpu-testen beduidend trager dan de al wat oudere quad-core Qualcomm MSM8974 in de Google Nexus 5 en zijn broertje de LG G2.

Ook de software-ondersteuning lijkt iets minder goed te zijn dan bij Qualcomm Snapdragon-gebaseerde smartphones. De SoC van MediaTek slaagde er bijvoorbeeld niet in een aantal van onze grafische benchmarks uit te voeren. We bemerkten ook een enkele visuele afwijkingen in sommige grafische onderdelen van de Futuremark Peacekeeper webbenchmark.

Het lukte ons ook niet om de Futuremark Peacekeeper battertijtest uit te voeren, zelfs niet met alternatieve webbrowsers zoals Chrome, Firefox of Opera. De test liep gewoon vast. De Antutu batterijtest lukte wel en leverde 3450 punten op, een prestatie die onder die van bijvoorbeeld de Google Nexus 5 zit.

Wat dit in de praktijk qua autonomie betekent, hangt af van de taken die je uitvoert. De Wiko Highway houdt het 306 minuten uit in de Peacekeeper batterijtest en de LG Nexus 5 heeft daarin een autonomie van 301 minuten. We schatten dat de Energy Phone Pro in deze test dus een autonomie van ongeveer 290 minuten haalt, wat maar matig is. Dit is wel een ‘worst case’ scenario.

Praktisch bekeken draaide de Energy Phone Pro alle apps die we erop los lieten. Maar het zou dus in theorie kunnen zijn dat sommige grafische apps en vooral ingewikkeldere games niet helemaal correct werken, al kan dit nog verbeteren naarmate programmeurs een betere ondersteuning voorzien voor de Mediatek MT6592. Ook zou de beloofde ota-update naar Android 4.4 nog een verbetering qua ondersteuning van het Android-platform kunnen brengen. Wanneer die update er exact zal komen, weten we echter niet.

Conclusie

De dual-sim Energy Phone Pro heeft een mooi design, een goed scherm en levert behoorlijke prestaties. Als je kunt leven met 3G en de wat mindere grafische prestaties, dan koop je voor 249 euro heel veel Android-smartphone.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content