Op elk scherm in huis tv kijken met Yelo TV

Abonnees van Telenet kunnen met Yelo TV op elk scherm in huis tv en opnames bekijken, en hun digicorder programmeren. We zochten uit hoe het in de praktijk werkt.

De interessantste onderdelen van Yelo TV, namelijk het live tv en opnames kijken op meerdere schermen in huis, werkt alleen als je zowel internet als digitale tv van Telenet hebt. Opnames plannen en wissen lukt ook voor wie digitale tv van Telenet heeft, maar een internetabonnement van een ander bedrijf.


De Yelo TV app is geschreven in html5, maar gebruikt ook Adobe Flash Player 11 én Microsoft’s Flash-equivalent Silverlight voor de videoweergave. Het werkt in recente webbrowsers op je pc. Er zijn ook apps voor iOS of Android.


Je hebt ook een Telenet-login nodig. Als je die nog niet hebt dan kun je die aanmaken op www.telenet.be/mijntelenet. Als je Telenet internet-abonnee bent, heb je die login al.


Telemeter-verbruik

Hou rekening met een venijnig addertje onder het gras: je Telemeter rekent het verbruik van het tv- of opnames kijken via Yelo TV wel degelijk mee! Elk uur dat je tv kijkt verbruikt gemiddeld 550 MB. Maar dit geldt wel voor elke persoon in huis die kijkt. Kijk je dus met drie huisgenoten een uur live tv of opnames dan gaat er 1,65 GB van je verbruikslimiet af.


Abonnees van het goedkopere Basic Internet abonnement van Telenet mogen maandelijks 100 GB volume verbruiken. Dat volstaat nog altijd voor vele uren tv kijken, op voorwaarde dat je niet te veel downloadt van het internet. Hou je Telemeter de eerste dagen dat je Yelo TV gebruikt in elk geval goed in de gaten. Fibernet (XL) abonnees hoeven zich over het volume geen zorgen te maken, want zij mogen vrij downloaden.


Frustrerende beperkingen

Telenet beschikt niet altijd over de nodige rechten om films en series op alle schermen weer te geven. Wat je op je tv en Digicorder kunt bekijken, is niet noodzakelijkerwijze hetzelfde als wat je op een ander scherm kunt bekijken. Dit is erg frustrerend voor gebruikers, maar mag je eigenlijk niet aan Telenet verwijten. Het zijn immers de rechthebbenden van een film of serie die bepalen wat er met hun bezit mag gebeuren.


Bij Live TV kun je naar een veertigtal zenders kijken, maar er zijn enkele opvallende afwezigen. De zenders van de Vlaamse Media Maatschappij (Vtm etc.) kun je bijvoorbeeld niet op je tablet, smartphone of pc bekijken. De BBC-zenders ontbreken ook. En zo zijn er nog verschillende zenders die je alleen op je tv kunt bekijken.


Bij je eigen opnames weet je vooraf niet wat je op andere schermen dan je tv mag bekijken. Yelo TV toont op de andere schermen wel via pictogrammen wat bekijkbaar is: alleen de uitzendingen met een “geel oog” kun je bekijken. Bij de andere krijg je als je ze probeert te openen de melding dat Yelo TV de rechten niet heeft om de opnames uit te zenden. Je kunt dergelijke opnames alleen bekijken via je Digicorder. Van de 27 opnames op onze twee Digicorders konden wij er bijvoorbeeld slechts vier bekijken op een ander scherm!


Praktijk

Technisch werkt Yelo TV behoorlijk goed, zeker na recente updates aan de apps. Draadloos streamen via het draadloos basisstation van Telenet lukte bij ons vlot naar meerdere toestellen tegelijk. We konden probleemloos en zonder haperen drie zenders tegelijk bekijken (op een pc, een iPad mini en een Android 4.1 tablet van Toshiba). Behoorlijk indrukwekkend…


Je draadloos basisstation dient wel centraal in huis opgesteld te zijn, want als je toestel er te ver vanaf wordt gebruikt, daalt de beeldkwaliteit of werkt het signaal op den duur helemaal niet meer. Maar dit zal in elk specifieke situatie natuurlijk verschillen, omdat er zoveel variabelen bij komen kijken.


Conclusie

Technisch werkt Yelo TV behoorlijk goed, maar dat Telenet (nog) niet alle rechten heeft om uitzendingen op andere schermen te tonen is erg frustrerend, al is het niet helemaal de schuld van Telenet, maar eerder van conservatieve rechthebbenden die aparte rechten aanrekenen voor elke “uitzending” van hun eigendom. En streamen naar een tablet, smartphone of pc geldt nu eenmaal voor sommigen als extra ‘uitzending’ waarop extra auteursrechten moeten worden betaald…


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content