De Samsung Galaxy View is met zijn 18,4-inch scherm een fors uitgevallen tablet die je wel kunt verplaatsen, maar toch eerder bedoeld is voor gebruik op een bureaublad of tafel. Het apparaat lijkt nog het meest op een kleine tv, al ontbreekt een afstandsbediening. Een test.
Soms belandt er een nieuw gadget op onze testtafel waarvan we niet meteen begrijpen wie zoiets zou willen kopen. Neem nu de Samsung Galaxy View SM-T670 Android-tablet, met zijn 18,4-inch scherm niet echt geschikt om op je schoot te gebruiken.
Wat is het nut van een rechtopstaande tablet die niet eens een afstandsbediening heeft? Gebruik je dit apparaat als ‘tv’ (maar een tuner ontbreekt), als alles-in-één ‘computer’ (maar een muis of toetsenbord ontbreken), als een mediaspeler (maar de schermresolutie is al met al erg beperkt) of toch maar als een tablet (maar is hij daarvoor niet te groot)? Wij zochten het uit.
Belangrijkste kenmerken
De in zwart of wit verkrijgbare Galaxy View is vervaardigd van goedkoop ogend, blinkend plastic, maar voelt wel stevig aan. Op de achterkant zit een inklapbare voet waarmee je de tablet niet alleen rechtopstaand maar ook schuin platliggend kunt gebruiken. Op die manier kun je hem ook op je schoot gebruiken, maar erg comfortabel is dat niet gezien zijn gewicht van 2,65 kg en afmetingen van iets méér dan 45 x 27,5 x 1,18 centimeter.
Het mechanisme waarmee je tussen de twee gebruiksstanden wisselt, werkt vlot, maar hou er wel rekening mee dat deze tablet geen schermoriëntatiesensor heeft en dat je het scherm dus maar in één kijkrichting kunt gebruiken. De inklapbare voet heeft een uitsparing waarmee je de tablet kunt vastnemen om hem te verplaatsen.
Het 18,4-inch (46,7 cm) tft lcd aanraakscherm is afgewerkt met een blinkende beschermlaag die heel veel weerkaatsing met zich meebrengt. Het scherm biedt een Full HD-resolutie, maar door de grote schermdiagonaal is de schermscherpte niet groter dan 120 ppi. Dat is op zich echter geen probleem omdat je deze tablet normaal toch op wat grotere kijkafstand gebruikt, zodat je geen individuele pixels ziet.
Je zou verwachten dat in een dergelijke grote tablet allerlei aansluitingen verwerkt zijn, er is immers genoeg plaats voor. Maar dan verwacht je dat fout. Behalve een stroomaansluiting, een micro usb 2.0-poort en een 3,5 mm audio-ingang heeft deze Galaxy View geen enkele andere aansluiting.
De rest van de uitrusting is beperkt tot een ingebouwde gps-chip, Wireless-AC wifi, Bluetooth 4.1 en een 2,1 MP chatcamera op de voorkant. Een omgevingslichtsensor regelt desgewenst automatisch de schermverlichting, maar voor de rest heeft deze tablet geen sensoren.
De Galaxy View draait onder Android 5.1.1 “Lollipop” en is voorzien van een 64-bit octacore Samsung Exynos 7580 processor met Mali-T720MP2 gpu en 2 GB RAM. Wij testten de versie met 32 GB opslagruimte, waarvan in de praktijk ongeveer 24 GB van overblijft, eventueel uit te breiden met een micro-sd kaartje tot 128 GB.
Gebruik
Waarvoor gebruik je een grote Android-tablet zoal? Als je een Bluetooth-muis en -toetsenbord bijkoopt, kun je er eenvoudig computerwerk op verrichten, want alle Microsoft Office Android-apps zijn al geïnstalleerd. Maar een vervanging voor een aio-pc is dit beslist niet.
Je zou hem ook kunnen gebruiken als digitaal fotokader, mediaspeler en digitale tv (bijvoorbeeld met Netflix). Het scherm is daarvoor van behoorlijke kwaliteit, al is de kijkhoek eerder beperkt en storen de reflecties ons nogal. Ook ontbreekt een afstandsbediening, zelfs eentje in de vorm van een app die je op je mobieltje kan installeren. De tablet moet dus steeds binnen handbereik zijn om bijvoorbeeld video te pauzeren. Verder zijn de ingebouwde luidsprekers van eerder matige kwaliteit.
De Samsung Family Square-app en -screensaver die speciaal voor de View werd ontwikkeld, laat trouwens standaard allerlei foto’s zien als je de tablet niet gebruikt en niet op de stroomknop drukt. Je kunt dit uiteraard via de instellingen allemaal wijzigen en je kunt ook je eigen foto’s tonen (ook van Flickr), waardoor de Galaxy View dan dienst doet als (duur) fotokader.
Als je een Samsung-smartphone hebt, kun je die ook koppelen aan de Galaxy View en via de Family Square-app foto’s en video’s naar de tablet sturen om ze zo op een groter scherm te bekijken. Je mobieltje moet dan minstens Android 4.4 draaien en bovendien moet je de Family Square-app installeren. De koppeling gebeurt via een cloudservice van Samsung waar je je telefoonnummer moet achterlaten, dus niet via Bluetooth. Het is nogal omslachtig en bovendien weer een manier waarop een bedrijf op je privacy ingrijpt, want Samsung kan natuurlijk perfect bijhouden wat je allemaal bekijkt.
Prestaties
De Galaxy View is zeker op grafisch gebied geen snelheidsmonster. Hoewel de gpu OpenGL 3.1 ondersteunt, zijn de OpenGL 3.x prestaties ondermaats en in de praktijk onvoldoende om recente games te spelen. In de oudere OpenGL 2.0 Futuremark 3DMark Ice Storm Unlimited benchmark presteert de Galaxy View op het niveau van een Android-tablet van een jaar of twee geleden (7.909 punten).
De algemene prestatiescore in de Futuremark PCMark for Android benchmark zijn iets beter, maar wel heel wat trager dan recente tablets zoals de Samsung Galaxy Tab S2, Google Nexus 9 of Google Pixel C (4296 punten). De prestaties zijn nog het meest vergelijkbaar met die van de een tijd geleden geteste Sony Xperia Z4, maar die is grafisch wel veel sneller.
De vast ingebouwde batterij van de Galaxy View doet het wél goed, maar er is natuurlijk plaats genoeg in de kast voor een grote batterij. In de strenge PCMark batterijtest houdt deze tablet het 657 minuten uit. Dat is niet zo goed als de batterij van de Sony Xperia Z4 (814 minuten), maar toch behoorlijk lang. Volgens Samsung kun je acht uur onafgebroken video kijken op een volle batterij en meer dan 200 uur onafgebroken muziek beluisteren als het scherm uitgeschakeld is.
Conclusie
De Samsung Galaxy View zou een leuk apparaat voor ‘erbij’ zijn, indien het niet zo absurd duur zou zijn. Het is ons niet helemaal duidelijk waarvoor je deze grote tablet zou gebruiken. Mocht er nu een tv- en radiotuner ingebouwd zijn en een afstandsbediening meegeleverd worden, dan zou de View bijvoorbeeld op een studeer-, slaap- of studentenkamer zijn nut kunnen bewijzen. Maar nu is hij te onhandig om te gebruiken als tv- of mediaspeler, te zwak om te gebruiken als computer en te groot en vooral te duur om te gebruiken als tablet.
Adviesprijs: 649 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier