Review: draadloze koptelefoon voor audiofielen

Sennheiser Momentum M2 ivoorkleur © Sennheiser

Volgens Sennheiser is de Momentum Wireless M2 AEBT een comfortabel zittende draadloze koptelefoon voor audiofielen met stabiele actieve ruisonderdrukking die je over het oor draagt. Dat zijn nogal wat claims in één zin. Wij onderzochten of ze allemaal waar zijn.

De Sennheiser Momentum Wireless M2 AEBT is verkrijgbaar in zwart of ivoorkleur en werkt zowel draadloos via Bluetooth 4.0 of op de klassieke manier met de meegeleverde 1,4 m lange audiokabel. Die verwijderbare kabel is wel heel dun, heeft erg fijne stekkers en oogt in het algemeen wat fragiel, maar volgens Sennheiser is dit met opzet gedaan, opdat de kabel comfortabel in gelijk welke smartphone past.

Merkwaardig genoeg ondersteunt de meegeleverde kabel de wel aanwezige headset-modus niet. Wil je de koptelefoon als headset voor je smartphone gebruiken, dan kan dit alleen via Bluetooth. Wel is het zo dat Bluetooth ingeschakeld wordt zodra je de kabel verwijdert.

We vinden het toch wat raadselachtig dat Sennheiser niet ook gewoon een headset-kabel meelevert, want de 3,5mm audioaansluiting van de Momentum ondersteunt dergelijke kabel wel. Eventueel kun je dit oplossen door apart een headset-kabel met afstandsbediening en inline microfoon te kopen.

De vast ingebouwde 600 mAh Lithium-polymeer accu, die je via een mini-usb kabel oplaadt, houdt het volgens de fabrikant bij draadloos gebruik mét ruisonderdrukking 22 uur uit en is in drie uur volledig opgeladen.

Die claims kloppen grotendeels, al bleek de autonomie tijdens onze testen eerder in de buurt van 20 uur uit te komen, wat nog altijd een erg goede prestatie is. Een laadkabel wordt meegeleverd, maar voor een usb-lader moet je wel zelf zorgen. Tevens wordt een 3,5 mm vliegtuigaudioadapter meegeleverd.

Praktijk

Deze koptelefoon ondersteunt alle gebruikelijke Bluetooth-protocollen en als extra de kwaliteitsvolle apt-X codec die een veel hogere geluidskwaliteit levert dan de standaard Bluetooth headset-codec, dit op voorwaarde dat het afspeelapparaat uiteraard eveneens apt-X ondersteunt.

Om de koptelefoon te paren met een Bluetooth-apparaat druk je zeven seconden op de stroomknop of tik je met je apparaat op de linker oorschelp waar zich een nfc-chip bevindt. De Momentum onthoudt de laatste twee verbonden Bluetooth-apparaten.

De actieve ruisonderdrukking (anc) van het NoiseGuard-type treffen we ook aan in de andere anc-koptelefoons van Sennheiser. In de rand van de oorschelpen zijn in totaal vier kleine microfoons verwerkt die voortdurend het omgevingslawaai opnemen en dit actief filteren.

Twee extra ominidirectionele microfoons met “beamforming” verzorgen de telefoongesprekken die je met deze headset ook kunt maken.

Verder bevat de rand een stroomknop en een multifunctionele bedieningsknop. Die knop kun je links en rechts verschuiven om het geluidsniveau te regelen of indrukken om muziek te pauzeren of een gesprek aan te nemen. Twee keer indrukken zorgt ervoor dat je door de knop te verschuiven van nummer tot nummer kunt springen. Een Engelse vrouwelijke robotstem geeft af en toe statusboodschappen, bijvoorbeeld wanneer het maximale volume bereikt is.

Luistertest

De actieve ruisonderdrukking filtert het omgevingsgeluid niet honderd procent weg, maar verzacht het wel significant. Je boet noodzakelijkerwijze in op geluidskwaliteit. Maar Sennheisers NoiseGuard werkt zeer stabiel, iets wat niet van alle anc-systemen gezegd kan worden. Sommige geluiden worden sterker onderdrukt dan andere. Bijvoorbeeld aankomende auto’s hoor je nauwelijks, terwijl blaffende honden wel duidelijk hoorbaar zijn. Je kunt de anc niet tijdelijk onderdrukken via een knopje, dus bij een wandeling door een drukke stad moet je toch goed uitkijken dat je aankomend verkeer opmerkt!

De actieve ruisonderdrukking werkt altijd wanneer je de stroom van de koptelefoon inschakelt, of je nu de kabel of Bluetooth gebruikt. Schakel je de stroom uit dan kun je de Momentum via zijn kabel als een ‘gewone’ passieve koptelefoon zonder anc gebruiken. Dan is de geluidskwaliteit ook op zijn best.

De met zacht leder beklede oorschelpen zijn van een zacht schuim gemaakt en omsluiten de oren zonder onnodige druk uit te oefenen. Ook de speciaal ontworpen stalen beugel helpt bij het erg grote draagcomfort. Via een schuifsysteem kun je de oorschelpen perfect over je oren laten passen. Wij konden de Momentum lange tijd achter elkaar dragen zonder last te krijgen van pijnlijke of warme oren. Het draagcomfort van deze koptelefoons behoort tot het betere van wat er vandaag op de markt verkrijgbaar is.

De oorschelpen kun je dankzij kogelgewrichten naar binnen in de beugel klappen, waarna je de koptelefoon kunt opbergen in de meegeleverde zachte lederen draagtas. Mede dankzij de lederen afwerking van de beugel oogt de Momentum erg fraai. De bouwkwaliteit lijkt ons uitstekend te zijn, op de wat fragiele 3,5 mm kabel na, maar die kun je uiteraard desgewenst vervangen door een steviger exemplaar.

Het belangrijkste is natuurlijk de audiokwaliteit en ook op dat vlak onderscheidt de Momentum Wireless zich, zeker als je hem als klassieke passieve koptelefoon gebruikt. Als je uitsluitend naar sterk gecomprimeerde mp3’tjes luistert, bieden zowat alle koptelefoons een aanvaardbare audiokwaliteit en heeft het weinig nut er véél geld aan te besteden.

Als het bronmateriaal van hogere kwaliteit is, dan kan een koptelefoon wel een kwaliteitsverschil maken. Door de ondersteuning voor apt-X krijg je draadloos sowieso een hogere audiokwaliteit dan bijvoorbeeld bij de onlangs geteste Parrot Zik 3.0. De batterij van de Momentum gaat veel langer mee dan die van de Zik, maar de geluidsweergave stopt niet automatisch wanneer je de Momentum afzet, iets wat de Zik wél doet.

Als je hem passief via een audiokabel gebruikt dan biedt de Momentum een goede audiokwaliteit die echter toch ietwat achterblijft bij de echte passieve koptelefoons, zoals de onlangs geteste Kef M400 en M500. De Momentum klinkt iets minder neutraal en de bas is wat minder strak.

Conclusie

De Sennheiser Momentum Wireless draagt comfortabel, heeft een lange autonomie, stabiele ruisonderdrukking en is erg flexibel in het gebruik. Uiteraard bestaan er passieve koptelefoons die nog beter klinken, maar we kennen weinig koptelefoons die zowel mét als zonder draad een zeer behoorlijke audiokwaliteit bieden. Helaas betaal je voor zoveel flexibiliteit ook een behoorlijk stevige prijs.

Gemiddelde internetprijs: 399 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content