Review: draadloze projector voor een scherpe prijs

Unic UC46 beamer © Unic

De Unic UC46 is een goedkope projector van Chinese makelij. Deze draagbare wifi-beamer biedt een resolutie van 800 x 600 pixels en ondersteuning voor draadloos projecteren via Mircast en DLNA. We hebben hem getest.

GearBest is één van de talloze goedkope online Chinese elektronicawinkels. We werden gecontacteerd door een marketingvertegenwoordiger met de vraag of we ook eens een van hun producten wilden testen. Na wat heen en weer mailen kozen we een kleine projector met Android-besturingssysteem. Dit product heet voluit “UNIC UC46 Mini WiFi Portable Full HD LED Projector with Miracast DLNA Airplay” en je kunt op de site kiezen tussen een Amerikaanse of een Europese stekker.

Wij kozen de laatste. Deze projector is verkrijgbaar in zwart of wit en kost ongeveer 67 à 80 euro, afhankelijk van welke promotie er loopt.

GearBest heeft magazijnen in China en de EU, maar de UNIC UC46 is alleen beschikbaar vanuit het magazijn in China. Verzending gebeurt gratis via dhl, maar dat betekent wel dat je nog EU-invoerrechten en Belgische of Nederlandse btw moet bijbetalen. Dat word je automatisch aangerekend en voegde in ons geval 42,14 euro toe aan de prijs.

De totale prijs van deze mini-beamer is dus iets meer dan 108 euro, nog altijd erg goedkoop, maar niet zo goedkoop als op het eerste zicht lijkt.

Dezelfde projector is overigens ook verkrijgbaar via andere Chinese online-winkels, zoals Aliexpress. Ook bij Amazon hebben we dit product al zien opduiken, weliswaar verkocht door verschillende ‘partners’, niet door Amazon zelf.

Specificaties

Op papier krijg je veel projector voor weinig geld, zelfs als je rekening houdt met de btw- en inklaringskosten. Deze beamer weegt slechts 1,105 kg en meet 20 x 15,1 x 9 cm. Hij is dus zeer draagbaar. Een draagtas wordt evenwel niet meegeleverd, maar de oorspronkelijke verpakking is stevig genoeg om hem overal met je mee te nemen.

Met een vast ingebouwde resolutie van 800 x 480 pixels kan deze led-projector met niet-verwisselbare lamp beelden projecteren met een diagonaal van 34 inch (76,2 cm) tot 130 inch (330,2 cm) over een afstand van 1 tot 3,8 meter bij een lichtsterkte van 1200 lumen en een contrastverhouding van 800 op 1. De lamp heeft een opgegeven levensduur van 20.000 uur.

De Unic UC46 heeft aan de rechterkant de volgende aansluitingen: 3,5 mm audio uitgang, 3,5 mm av uitgang (de benodigde analoge uitvoerkabel met drie cinch-aansluitingen wordt meegeleverd), volwaardige HDMI-poort, sdcard-sleuf en twee usb-poorten, één ingang en één uitgang met 5V stroom waarmee je een smartphone of tablet kunt opladen. Aan de linkerkant is er nog een aansluiting voor de stroomkabel.

Intern is er een Wireless-n wifi-chip voor netwerktoegang en draadloze projectie via DLNA of Miracast. De projector kan zelfstandig de volgende formaten afspelen: txt voor tekstbestanden; jpg, png en bmp voor foto’s; 3GP (H263, MPEG4), AVI (XVID, DIVX, H264), MKV (XVID, H264, DIVX), FLV (FLV1), MOV (H264), MP4 (MPEG4, AVC), MPG (MPEG1; MPG-PS), VOB (MPEG2) en RMVB (RV40) voor video en MP3, WMA, ASF, OGG, AAC, WAV voor audio.

Het afspelen gebeurt via een Rockchip Media Renderer, een goedkope upnp-mediachip die je ook in sommige losse dlna-dongles aantreft.

Een compacte afstandsbediening wordt meegeleverd. Handig is dat je er twee gewone AAA-batterijen in kwijt kunt. Het is dus geen exemplaar met een dure en moeilijk te vinden knoopcel zoals vaak wordt meegeleverd met kleine projectoren.

Werking

Deze beamer wordt aangedreven door een Linux-gebaseerd besturingssysteem met de naam UNi-Link OS. Je kunt het osd-menu zelfs in het Nederlands instellen, waarbij de vertaling van de verschillende menu-onderdelen behoorlijk goed is.

Het hoofdmenu bevat vier pictogrammen met submenu’s voor het projecteren van videobestanden, foto’s, muziek en txt-bestanden vanaf een ingestoken sd-kaart of aangesloten usb-schijf. Tijdens het afspelen kun je videos spoelen, pauzeren, springen naar de vorige of volgende video of terugkeren naar de videolijst.

Een druk op de inputknop bovenop de beamer of op de afstandsbediening laat je kiezen tussen zes bronnen: usb, AV, HDMI, SD, PC-RGB en UNI-Link (DLNA / Miracast). De HDMI-poort ondersteunt de volgende videoformaten: 576P, 480P, 720P en 1080P. Daarnaast kunnen ook de meeste computerresoluties tussen 640 x 480 en 1680 x 1050 pixels getoond worden. Ook MHL wordt ondersteund.

Een druk op de menuknop laat je allerlei instellingen wijzigen voor beeld en geluid, bijvoorbeeld 16:9 of 4:3 beeldverhouding, kleurtemperatuur, schermrotatie, eq etc.

Er is geen zoomknop: je vergroot of verkleint het beeld door de projector dichter of verder van het scherm te plaatsen. Scherpstellen doe je manueel met behulp van een stroef werkende plastic ring rond de f=125 lens. Met behulp van een tweede ring kun je een manuele trapeziumcorrectie (‘keystone’) doorvoeren van ca. 15 graden.

Praktijk

Het draadloos projecteren kan op twee manieren: via dlna of via Miracast. Apple Airplay wordt niet ondersteund en is dus in de productnaam nogal misleidend vermeld…

Draadloos is gewoon één van de beschikbare invoerkanalen die je kiest met de “input”-knop boven op de projector of op de afstandsbediening. Je kiest vervolgens één van beide draadloze projectiemethodes (DLNA of Miracast) met behulp van de OK-toets op de afstandsbediening of de projector.

Voor dlna verbind je je computer met het wifi-ssd van de projector, waarbij je als draadloos wachtwoord “12345678” invult. Deze gegevens worden gewoon geprojecteerd wanneer je het dlna-kanaal kiest.

Daarna kun je bijvoorbeeld in Windows rechts klikken op een ondersteund multimediabestand, “Op apparaat weergeven” kiezen in het getoonde contextgevoelige menu en de naam van de projector in het lijstje kiezen. In Windows 10 werkt dit niet altijd stabiel: het dlna-gedeelte van de projector crasht regelmatig en zonder duidelijke aanleiding.

Voor Miracast verbind je je smartphone, tablet of Windows 10 computer draadloos met het ssid van de projector via de Miracast-optie van je apparaat (bv. ‘Instellingen, Screen Mirroring’ voor Android 6 of ‘Action center, Projecteren’ voor Windows 10); daarbij hoef je geen wachtwoord in te geven. Wat op je scherm verschijnt, wordt direct geprojecteerd.

Wil je bijvoorbeeld een Youtube-video projecteren dan moet je die wel nog instellen op volledige schermweergave. Een nadeel: als het scherm van je Android-toestel uitvalt, stopt ook de projectie! Het scherm van je smartphone of tablet moet dus voortdurend ingeschakeld blijven. Dat verbruikt uiteraard nogal wat stroom, maar gelukkig heeft deze projector een usb-laadpoort waarop je smartphone of tablet kunt aansluiten. Bij Windows 10 moet je scherm ingeschakeld blijven tijdens de projectie.

De ventilator produceert vrij veel lawaai: een goed hoorbare 64 dB(A) op één meter afstand en 57,5 dB(A) op 3,5 meter afstand. Daardoor is het geluid van de ingebouwde 1W luidspreker vrijwel onhoorbaar. Om fatsoenlijk geluid weer te geven dien je een externe actieve speaker aan te sluiten op de 3,5 mm audio-uitgang.

De projectiekwaliteit is behoorlijk, maar meer ook niet. Dat kan ook niet voor deze prijs. Maar voor informeel en occasioneel gebruik volstaat het zeker wel.

Hou er wel rekening mee dat je geen zeer grote videobestanden zoals mkv’s in full hd of blu-raykwaliteit stabiel draadloos kunt afspelen: de wifi-verbinding en de media-renderer van deze projector zijn daarvoor onvoldoende krachtig. Wil je die toch perse draadloos afspelen dan zul je ze eerst in een minder omvangrijk videobestand moeten converteren. Eenvoudiger is het uiteraard om via de hdmi-verbinding te werken, of de usb/sdcard te gebruiken.

Conclusie

De UNIC UC46 is een kleine, lichte draadloze led-projector met heel wat mogelijkheden voor een scherpe prijs. De projectiekwaliteit is wat je voor zijn prijs mag verwachten. Voor occasioneel gebruik of projecteren op verplaatsing voldoet deze beamer zeker.

Prijs: inclusief btw en inklaring Ca. 108 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content