Review: draagbaar en betaalbaar USB-C dock

Eminent AB7872 USB-C Dock © Eminent

Met het Eminent USB Type-C 4K Multiport Dock (AB7872) tover je een laptop overal om in een compleet werkstation. We testen dit erg betaalbare USB-C dock.

Het Eminent USB-C dock dat we hier testen, heeft als typenummer AB7872, maar heet officieel voluit ‘USB Type-C 4K Multiport Dock met HDMI, USB Type-A, Ethernet en USB Type-C’. Daarmee weet je eigenlijk bijna alles over de functionaliteit van dit kleine en lichte usb-dock dat je overal gemakkelijk met je meeneemt.

Dit usb 3.1 gen 1 (5 Gbit/s) dock is vergelijkbaar compact en licht als het eerder geteste reis-dock van Xtorm.

Kenmerken

De 13 cm lange usb-c kabel is vast gemonteerd aan één kant van het zwartgrijze aluminium kastje.

Alle poorten bevinden zich aan de tegenoverliggende zijde. Het betreft het klassieke viertal GbE, usb 3.1 type-a, usb 3.1 type-c en hdmi.

De type-c poort levert tot maximaal 60 watt vermogen via usb ‘power delivery’ (pd). Heb je dus een laptop met een usb-c stroomadapter dan kan je het dock daarop aansluiten en levert het dock via zijn eigen usb-c-kabel stroom aan de laptop.

De hdmi-uitgang van de Eminent Type-C Multiport Dock ondersteunt maximaal 2160p video aan 60 Hz, dit op voorwaarde dat de type-c poort van je laptop de ‘DP (DisplayPort) Alt Mode’ ondersteunt.

Soms is dit te herkennen aan het dp-logo naast de type-c poort. Sowieso heeft elke laptop met Thunderbolt 3 of usb-c 3.1 gen 2 deze videomodus ingebouwd.

Bij oudere laptops (meestal van vóór 2016) met een usb-c 3.1 gen 1-poort werkt de video-uitgang echter mogelijk niet.

Praktijk

Bij de voor deze review gebruikte Dell-testlaptop kregen we in elk geval perfect beeld met deze Eminent dock.

Ook de andere poorten werkten perfect en dit zonder vertragingen tegenover de eigen usb c-poort van de laptop.

Alternatieven

Eminent heeft in dezelfde ‘Business Line’-productreeks verschillende convertoren met aan de ene kant een type-c en aan de andere zijde een vga-, displayport- of hdmi-poort.

Die zijn nog iets compacter en goedkoper dan het hier geteste dock en interessant als je alleen een video-adapter nodig hebt.

Interessant is ook de eerder geteste Eminent AB7875 4K DisplayPort converter met een lange kabel van 1,8 meter. Al die converters gebruiken dezelfde chipset en werken dus ook alleen met DP Alt Mode.

Eminent geeft twee jaar garantie op dit dock.

Conclusie

Dit kleine usb-c dock is erg draagbaar, verhoudingsgewijs betaalbaar en werkt probleemloos.

Prijs: 50 à 70 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content