Review Galaxy Alpha: Slanke, stijlvolle Android 4.4-smartphone van Samsung

Samsung Galaxy Alpha © Samsung

Samsung brengt met de Galaxy Alpha een dunne en lichte Android 4.4-smartphone met een mooi design op de markt. Deze gsm lijkt bedoeld voor gebruikers die een compact en mooi toestel willen dat toch goed presteert. We testen of het die belofte ook waarmaakt.

Bij het ontwerpen van de Galaxy Alpha heeft Samsung goed gekeken naar Apple’s iPhone 6. Beide smartphones hebben een gelijkaardig krasbestendig scherm met een diagonaal van 4,7 inch. Het scherm van de Galaxy Alpha heeft een pixeldichtheid van 312 ppm, terwijl dat van de iPhone 6 een erg vergelijkbare ppm van 326 biedt.

Beide smartphones zijn minder dan 7 mm dun, waarbij de Galaxy Alpha het met zijn 6,7 mm het nog 0,2 mm beter doet dan de 6,9 mm dunne iPhone 6. De Galaxy Alpha weegt met zijn 115 gram ook een klein beetje minder dan de 129 gram lichte iPhone 6.

Voor het eerst gebruikt Samsung net zoals Apple metaal in plaats van plastic in het chassis: de volledige rand van de Galaxy Alpha is vervaardigd uit fraai en stevig aanvoelend aluminium.

Specificaties

Omdat de Galaxy Alpha zo compact is, moesten er wel enkele compromissen gesloten worden tegenover Samsung’s huidige topmodel Galaxy S5. De Li-Ion 1860 mAh batterij is redelijk klein, waardoor de autonomie eerder beperkt blijft, zoals we nog zullen zien. Maar de batterij kun je in tegenstelling tot bij de iPhone 6 wel zelf verwisselen. De plastic achterkant kun je heel eenvoudig verwijderen, wat wel betekent dat de Galaxy Alpha in tegenstelling tot de Galaxy S5 niet spatwaterdicht is.

De opslagruimte van 32 GB, waarvan nog 24,82 GB overblijft voor eigen apps en bestanden, kun je niet uitbreiden. De enige aansluitingen van de Galaxy Alpha zijn een 3,5mm audiopoort op de bovenkant en een microUSB 2.0-poort op de onderkant.

Kloppend hart is een 32-bit 20nm Samsung Exynos 5 Octa 5430 SoC (“system on chips”) met vier 1,8 GHz kernen en nog eens vier 1,3 GHz “cores”. De grafische chip is een 600 MHz ARM Mali-T628 MP6. De Apple iPhone 6 heeft overigens een krachtigere 64-bit Apple A8 SoC.

De 12MP camera op de achterkant en de 2,1MP camera op de voorkant kun je dankzij de “dual camera”-functie tegelijk gebruiken tijdens het fotograferen of maken van video-opnames. (De iPhone 6 heeft een 8MP camera.)

Andere fotografiefuncties zijn ondersteuning voor HDR-opnames, geo-tagging, scherpstellen door het scherm aan te raken (“touch focus”), herkenning van (lachende) gezichten en een panoramafunctie. De hoogste videoresolutie bedraagt 2160p aan 30 frames per seconde ofwel 4K video; ook is 1080p mogelijk aan maximaal 60 fps. Bij de iPhone 6 is de videoresolutie beperkt tot 1080p aan 30 of 60 fps.

Onder het scherm zit een vingerafdruksensor waarmee je de smartphone veilig kunt ontgrendelen, maar die sensor werkt met veegbewegingen en niet, zoals de bij de iPhone 6, door er gewoon met je vinger op de drukken. Het werkt wel, maar het is net iets omslachtiger dan de vingerafdrukbeveiliging van Apple’s smartphone.

Net zoals bij zijn grotere broer Samsung Galaxy S5 heeft de Alpha een hartslagmeter, die op gelijkaardige manier werkt: je houdt je vinger over de led-flash op de achterkant en de meegeleverde Samsung S Health app zal dan je hartslagritme meten. Het is eerder een leuke gimmick dan een nuttig functie. Een pedometer of stappenteller is eveneens ingebouwd en configureer je eveneens via S Health, een fitness-app die ook andere fitness-functies zoals het bijhouden van je calorieverbruik biedt.

Prestaties

Onze subjectieve indruk is dat Android 4.4.4 heel snel reageert op de Galaxy Alpha. Dat is wellicht mede te danken aan de octa-core processor, die voor intensieve taken de vier snelle processorkernen inzet en voor gewone taken de energiezuinige tragere “cores”. Het 720p scherm heeft uiteraard minder pixels dan de 1080p Galaxy S5, wat wellicht nog een reden is waarom de Alpha snel aanvoelt want de smartphone moet minder pixels “verzetten”.

Als we er de Futuremark PCMark for Android benchmark bijhalen, blijkt de Galaxy Alpha op bijna alle vlakken hetzelfde te presteren als zijn grote broer Galaxy S5. Alleen de grafische testen in de “Photo Editing” test legt de Alpha trager af dan de S5, maar dat wordt ruim gecompenseerd door de snellere “Web Browsing Score” (wellicht te danken aan het kleinere aantal schermpixels dat de Alpha moet verwerken). PCMark for Android is overigens geen theoretische “synthetische” benchmark, maar gebruik reële gebruikersscenario’s met echte apps om de prestaties van een smartphone te meten.

Grafisch is de Alpha echter trager dan de S5. In de Futuremark 3DMark Ice Strom Unlimited benchmark scoort de Galaxy Alpha 15787 punten tegenover 18323 punten voor de Galaxy S5. Niettemin is ook een score van 15787 punten in deze test nog erg high-end. Alleen grotere smartphones zoals de S5, HTC One (M8), Google Nexus 5 of Sony Xperia Z2 doen beter.

De relatief kleine batterij van de Galaxy Alpha is de echte achilleshiel van deze compacte, stijlvolle Android-smartphone. Met een score van 320 minuten in de PCMark for Android benchmark doet de Alpha het beter dan de Google Nexus 5 (284 minuten), maar slechter dan de Samsung Galaxy S5 (363 minuten). Deze smartphone zul je dagelijks moeten herladen en als je veel ermee werkt dan zul je hem wellicht dagelijks meerdere keren moeten herladen…

Conclusie

De Samsung Galaxy Alpha (SM-G850F) is een krachtige Android-smartphone in een lichte en stijlvolle verpakking. Voor al dat moois moet je wel stevig in de portemonnee tasten, al is een Apple iPhone 6 uiteraard nog veel duurder. Maar voor nauwelijks méér geld koop je zijn grote broer de Galaxy S5. Oké, die is van plastic en veel minder stijlvol, maar hij heeft wel een groter scherm, betere prestaties en vooral een betere autonomie. Maar goed, al wie de S5 te groot vindt, de S5 mini te lelijk en de Apple iPhone 6 te duur heeft nu met de Galaxy Alpha een alternatief.

Gemiddelde straatprijs: 574 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content