Het gratis programma Input Director maakt het mogelijk meerdere computers of servers met één muis en toetsenbord te bedienen zonder dure en onvolmaakte kvm-hardwareschakelaar. Een test.
Input Director is gratis virtuele consolesoftware voor Windows die al sinds 2007 bestaat en intussen ook met Windows 10 functioneert. Je bedient met dit programma verschillende computers, die elk hun eigen scherm(en) hebben, met behulp van één toetsenbord en muis.
Het scherm wordt daarbij niet gedeeld, zoals dat bij een remote desktop of control-oplossing wél het geval is. Dit soort hulpprogramma’s zijn dus ongeschikt voor het op afstand bedienen van hardware die niet in het gezichtsveld van de gebruiker staat. De software gaat ervan uit dat alles zich in dezelfde werkruimte bevindt en zichtbaar is voor de gebruiker.
Voordeel is dat de systeemvereisten laag zijn, omdat er tussen de systemen geen grafische informatie behalve de muisbewegingen uitgewisseld wordt.
Virtuele consoles zoals het hier geteste Input Director zijn vooral interessant voor programmeurs, multimediawerkers, kantoorwerkers en iedereen die voor haar of zijn taken niet genoeg heeft aan één fysieke computer.
Werking
De software gebruikt hetzelfde installatiebestand voor de ‘master’ en de ‘slave’. Je kiest na het opstarten welke functie de betrokken pc krijgt. Tijdens de installatieprocedure worden automatisch de nodige regels voor de Windows-firewall gecreëerd.
Is de Windows-firewall-configuratie niet standaard of gebruik je een andere firewall dan dien je de nodige regels manueel te configureren. In essentie moet poort 31234 opengezet worden, maar die standaardpoort mag je ook zelf kiezen.
Er zijn aparte configuratietabs voor de meester- en slaafconsoles. De hoofdconsole kan tot vier monitors hebben, maar dat aantal en de volgorde waarin ze op de werkplek staan configureer je zelf.
Je kiest hoe de muiscursor reageert: stoppen aan de rand van het laatste scherm, of ‘doorlussen’ naar het eerste scherm. De pictogrammen van de aangesloten client(s) en hun scherm(en) plaats je in hetzelfde dialoogvenster zodat de virtuele weergave overeenstemt met hun fysieke locatie. Dit is vooral van belang voor een logische cursor-‘flow’.
De consoleverbinding beveilig je optioneel met een aes-sleutel van naar keuze 128-, 192- of 256-bits, met een zelf te kiezen wachtwoord.
Het is mogelijk sommige consoles beperkingen op te leggen, of om bepaalde instellingen zoals de toetsenbord-indeling of de werking van de toetsenbord-leds al dan niet tussen de consoles te synchroniseren.
Het is zelfs mogelijk om het afsluiten of de schermbeschermer van de consoles op elkaar af te stemmen. Zet je de ‘master’ uit dan zullen in voorkomend geval ook alle ‘slaves’ uitgeschakeld worden.
Input Director kan samen met Windows starten. De ingestelde configuratie kan worden beschermd met de administrator-account. Het Windows-klembord wordt standaard gedeeld, al mag je dit uitschakelen.
Een interessant detail is dat de standaard systeem-shares van het type ‘c$’ uitgesloten kunnen worden bij kopieer- en plakopdrachten. Zijn er meerdere netwerksegmenten en/of netwerkverbindingen dan kan een voorkeursnetwerk worden gekozen. Op de ‘master’-console kan men toetsenbordmacro’s creëren om repetitieve handelingen op de slaafconsoles te automatiseren.
Praktijk
De overgang van console naar console verloopt vlot en naadloos, ook met een draadloze verbinding tussen meester en slaaf. Dankzij het optionele ‘water ripple’-effect van de muiscursor vind je eenvoudig de muisfocus terug. Daarnaast kun je op elke console een doorzichtig informatievenstertje plaatsen met informatie over de actuele focus.
Via sneltoetsen schakel je snel naar een specifieke computer of ga je ze één voor een af. Input Director werkt probleemloos met het snel schakelen van gebruikers (‘Windows fast user switching’) en heeft ook geen problemen met Windows uac (‘user account control’) pop-ups.
Conclusie
Input Director biedt méér mogelijkheden dan het vergelijkbare programma vanMicrosoft,Mouse without Borders. Het is wel iets moeilijker te configureren, maar verdient de voorkeur voor gebruikers die constant werken met een virtuele consoleschakelaar. Heb je zoiets eerder occasioneel nodig dan is Mouse w/o Borders eenvoudiger te gebruiken.
Prijs: gratis voor persoonlijk niet-commercieel gebruik
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier