Review: hybride laptop met een redelijke prijs

ASUS Transformer Book T300 Chi © ASUS

Dankzij gestaag dalende prijzen raken hybride en convertibele laptops met aanraakschermen en meerdere gebruiksstanden ook binnen het bereik van de gewone consument. Neem nu de Asus Transformer Book T300 Chi, een 2-in-1 die niet veel méér kost dan een traditionele laptop. We hebben deze hybride laptop getest.

De lichte en compacte Asus Transformer Book T300 Chi met een energiezuinige Intel Core M-processor van de 5de generatie en 8 GB werkgeheugen tover je met behulp van de meegeleverde toetsenbord-dock om in een compacte laptop.

De prijs van deze 2-in-1 is mede relatief laag door het ontbreken van een extra batterij die ook het computergedeelte laadt in het toetsenbord-dock. De batterij in de dock dient uitsluitend om het toetsenbord via Bluetooth te laten functioneren. Daardoor is het dock wel heel dun en licht

Scherm

Op de algehele bouwkwaliteit valt niets aan te merken. Wij testten de versie met 12,5-inch wqhd ips-aanraakscherm. (Er bestaan ook goedkopere versies met een 1080p Full HD-aanraakscherm.)

De hoge schermresolutie van 2560 x 1440 pixels zorgt voor een erg kleine Windows 10-interface, die met wat dikkere vingers niet altijd goed te bedienen is. Met de meegeleverde actieve Asus Collection stylus lukt het beter. Die pen wordt van stroom voorzien door één niet-oplaadbare AAA-batterij.

Je kunt natuurlijk ook de zoominstelling van Windows gebruiken, al maakt die niet alle interface-onderdelen voldoende groot. Standaard staat de Windows-zoom trouwens al op 150%.

Keyboard-dock

Het keyboard-dock waarin de tablet magnetisch stevig vastklikt, heeft lichtjes opstaande “chicklet”-toetsen. die van goede kwaliteit zijn. Het is draadloos via Bluetooth met de tablet verbonden.

Je laadt het dock apart via usb, terwijl de tablet met een traditionele lader wordt geladen. Daarom steken er twee laders in de verpakking, wat niet zo handig is.

Bij de installatie van Windows 10 werkt de koppeling nog niet en moet je alles invullen met het onscreen-toetsenbord. Daarna moet je tablet en dock apart koppelen. Dit staat wel in de handleiding die je online vindt, maar wordt nergens in de verpakking uitgelegd en is voor een onervaren gebruiker misschien niet direct duidelijk.

De koppelmodus schakel je in door het schuiftoetsje links op het toetsenbord een tijdje naar rechts te drukken. Dan begint het blauwe status-ledje te knipperen. Vervolgens kies je in Windows “Bluetooth” in “Instellingen, Apparaten”, selecteer je “Asus T300CHI Docking” en typ je de getoonde zescijferige beveiligingscode op het toetsenbord om de koppeling te activeren.

Een minpunt is dat het toetsenbord wanneer je het een tijd niet aanraakt in een soort slaapmodus gaat, waardoor het soms een seconde of meer duurt voor je er daarna weer verder mee kunt werken.

Verder is er geen hardware-ondersteuning voor de interfacemoduswisseling tussen tablet en laptop in Windows 10. De tabletmodus moet je dus telkens manueel kiezen wanneer je de tablet uit zijn dock trekt.

Aansluitingen en software

De usb-aansluiting van het dock dient uitsluitend voor het laden. Deze 2-in-1 heeft daardoor maar één micro usb-poort, die gelukkig wel usb 3.0 ondersteunt, op voorwaarde dat je een (niet-meegeleverde) usb 3.0-kabel gebruikt. Met de meegeleverde usb-kabel bereik je alleen usb 2.0-snelheden. Daarnaast zit er nog een micro hdmi-uitgang en een 3,5mm audiopoort op.

Asus levert behalve enkele hulpprogramma’s geen extra software mee. Je krijgt bij deze 2-in-1 de standaard Windows 10-ervaring, weliswaar in de Pro-variant. Rouwig zijn we daar niet om, want dan is er ook geen “bloatware” die je systeem nodeloos vertraagt.

Prestaties

De Asus Transformer Book T300 Chi presteert behoorlijk goed. Hij heeft een Windows Experience Score van 5,9 en een PCMark 8 Home 3.0 Accelerated score van 2.337 punten.

De PCMark Home Battery Score is een eerder matige 173 minuten. Door het ontbreken van een tweede batterij in het dock gaat de batterij minder lang mee dan bij andere (duurdere) 2-in-1’s die wel over een tweede accu beschikken.

De geïntegreerde Intel HD Graphics 5300 videochip is uiteraard geen snelheidsmonster, maar volstaat voor kantoortoepassingen en niet te intensieve 3D-games. Deze videochip haalt een Futuremark 3DMark Professional Sky Diver score van 2.468 punten. Volgens Futuremark volstaat dat voor een “Office” pc, maar is het geen gaming laptop.

We voeren verschillende benchmarks uit en berekenen op basis daar van een gewogen prestatiescore op 100 punten. Daarin vertegenwoordigen de Futuremark PCMark 8 Accelerated Home Score 15%, de PC Mark 8 Accelerated Creative Score 10%, de Microsoft wei 5%, de PC Mark 8 harde schijfprestaties 15%, de 3DMark Ice Score Unlimited, Cloud en Skydrive grafische scores elk 10%, het gewicht 10% en de autonomie (berekend met de PC Mark 8 Accelerated Home Battery Score) 15%. Op basis van deze gewogen prestatiescore berekenen we een eveneens gewogen prijskwaliteitscore op 100 punten, waarin de prestaties voor 60% en de prijs voor 40% meetellen.

De Asus Transformer Book T300 Chi haalt dan een prestatiescore van 55/100 en een prijsprestatiescore van 72/100. Weinig 2-in-1’s bieden dus zoveel waar voor hun geld als deze convertibele laptop van Asus. Voor de goedkopere modellen van deze convertibele (met Full HD scherm en 4 GB werkgeheugen) geldt dit nog meer, al zullen die wel iets minder goed presteren. Prijzen daarvan starten aan 310 euro.

Conclusie

Deze compacte, dunne en lichte 2-in-1 presteert goed, maar omwille van zijn relatief lage prijs voor een convertibele moet je wel leren leven met een aantal compromissen. Het dock heeft bijvoorbeeld wel een eigen batterij, maar die dient alleen voor de Bluetooth-verbinding en laadt het tabletgedeelte dus niet extra op zoals bij duurdere 2-in-1’s vaak wel het geval is. Ook het aantal externe poorten is beperkt (1xusb en 1xhdmi). Wel wordt een actieve stylus meegeleverd waarmee je op het aanraakscherm kunt schetsen en schrijven.

Prijs: 749 euro voor het geteste model. Verkrijgbaar vanaf 310 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content