Tamograph Site Survey is Windows-software voor het detecteren, visualiseren en analyseren van 802.11 a/b/g/n/ac wifi-data. We zochten uit hoe nuttig deze software is voor het uitrollen en onderhouden van draadloze netwerken.
Tamosoft is een Nieuw-Zeelands softwarebedrijf dat sinds 1998 gespecialiseerd is in hulpprogramma’s voor computernetwerken. Bij ons wordt de software verdeeld en ondersteund door www.netwerkspecialist.com.
Tamograph Site Survey is Windows-software voor het detecteren, visualiseren en analyseren van draadloze netwerken die beantwoorden aan de IEEE 802.11-standaarden.
Het is beschikbaar als softwaredownload, waarbij je zelf moet zorgen voor een (computer met) compatibele wifi-kaart. In de standaardversie ($819) ontbreekt gps-ondersteuning en de mogelijkheid om rapporten te personaliseren met bijvoorbeeld een eigen logo.
Die mogelijkheden zitten wel in de duurdere Pro-versie ($1.089), samen met de mogelijkheid om een wifi-netwerk eerst virtueel te plannen (predictive surveys). Er is ook een fysieke versie in een doos met daarin de software op een 4 GB flash drive en een compatibele 802.11 a/b/g/n/ac usb-adapter ($1.134).
Ten slotte is er de “Super Bundle” die ook nog een Metageek Wi-Spy DBx spectrumanalyzer bevat ($1.589).
Actief of promiscue
Voor beperkte “actieve” surveys kun je elke wifi-adapter gebruiken. Uitgebreidere promiscue passieve metingen werken echter alleen met een compatibele draadloze adapter en een speciale driver.
Zowel externe usb-adapters als interne wifi-chips worden in de passieve modus ondersteund. Op de website van Tamosoft vind je een lijst. De voorwaarde is wel dat je een speciale driver installeert.
Gebruik je de interne wifi-chip van jouw laptop (zowat alle recente Intel-chips worden ondersteund) dan verlies je de netwerkverbinding tijdens een passieve survey.
Voor een grotere flexibiliteit is het daarom interessanter bij passieve metingen een ondersteunde usb-adapter te gebruiken, zodat de ingebouwde wifi-chip zijn netwerkverbinding niet verliest.
Wij gebruikten tijdens de test een Linksys WUSB6300 AC1200 Dual Band usb-adapter, hoewel de Intel Dual Band Wireless AC 7625 wifi-chip van de gebruikte Windows 10-laptop ook in promiscue modus werkt.
Wanneer Tamograph draait, wordt de gekozen adapter automatisch ingesteld in promiscue modus en de netwerkverbinding verbroken. Verlaat je het programma dan wordt de netwerkverbinding automatisch hersteld.
Op de achtergrond wisselt Windows gewoon van driver: een speciale van Tamograph voor de passieve modus of de geïnstalleerde Windows-driver wanneer Tamograph niet draait. Dit werkte tijdens onze test probleemloos.
Voorbereiding
Een wizard helpt je op weg bij het configureren van een nieuw survey-project. Na het benoemen en beschrijven van je project kies je een omgevingstype, bijvoorbeeld binnenshuis in een volledig ingesloten ruimte of buitenshuis in een open ruime. Je hebt de keuze uit zes verschillende soorten omgevingen.
Vervolgens laad je een eigen vloerplan of omgevingskaart of voor grotere surveys buitenshuis een publieke kaart uit naar keuze OpenStreetMap of MapPoint. Bij die laatste optie kun je manueel een straatadres invullen of de locatie laten bepalen door een aangesloten gps. Ten slotte dient je het plan of de kaart te kalibreren door er drie posities op te markeren. De drie posities moeten zo ver mogelijk uit elkaar liggen en mogen niet op een rechte lijn staan.
Ook hierbij kun je een aangesloten gps gebruiken, want anders moet je de afstanden tussen de drie punten zelf meten. Bij een binnenhuismeting is dat niet echt een probleem, maar als je een groter terrein wil bestrijken of aan “war driving” wil doen, dan is een gps eigenlijk een must.
Tamograph kan overweg met elke nmea-compatibele gps. Als jouw laptop geen ingebouwde gps heeft, gebruik dan een gps-uitvoer-app die een smartphone omtovert in een nmea-compatibele gps-ontvanger. De Bluetooth GPS Output app van Meowsbox voor Android 2.3 of hoger werkt bijvoorbeeld perfect samen met Tamograph Site Survey.
Met Tamograph kun je een wifi-netwerk plannen of meten in een gebouw met meerdere verdiepingen. De software zal dan ook rekening houden met lekken van het wifi-signaal tussen de verdiepingen.
Je koppelt de plannen van meerdere verdiepingen aan elkaar in een “multi-floor project”. Voor elke verdieping kun je meerdere plannen met verschillende schalen of oriëntaties toevoegen.
Hebben verdiepingen een identiek grondplan dan kopieer je die gewoon. Maar om lekken tussen de verdiepingen op te sporen, dien je de plannen wel te kalibreren en aan elkaar te koppelen. De documentatie legt deze geavanceerde optie in detail uit.
Tamograph Site Survey kan worden gebruikt in een virtuele machine. Op die manier kunnen ook Apple Mac-gebruikers de software gebruiken. In dat geval werken wel uitsluitend usb-wifiadapters. Ondersteund worden VMWare, Parallels Desktop for Mac en Virtual Box.
Soorten draadloze surveys
Tamograph Pro ondersteunt drie soorten survey’s of wifi-metingen: passief, actief en voorspellend.
Een passieve meting verzamelt de meeste data: informatie over toegangspunten (ap’s) en hun kenmerken, signaalsterkte, interferentie, lawaainiveau etc. In deze stand probeert de software niet te verbinden met een wifi-netwerk. RF (radiofrequentie)-netwerkpakketen worden passief onderschept en opgeslagen.
In actieve modus is er een verbinding met een wifi-ap naar keuze en krijg je concrete informatie over de prestaties van het gekozen wifi-netwerk, zoals de effectieve doorvoersnelheid op verschillende plaatsen.
De voorspellende meting probeert wifi-eigenschappen te voorspellen in een virtuele omgeving die je zelf creëert in de software (zogenaamde RF planning).
Optioneel kun je Tamograph Pro ook gebruiken voor spectrumanalysemetingen. Dit is vooral interessant om interferenties van andere RF-bronnen op te sporen. Het kan nuttig zijn om in een erg lawaaierige RF-omgeving problemen op te sporen.
Praktijk
Zodra alles klaar is, druk je op de startknop en loop je met de testlaptop rond in de geconfigureerde omgeving. Gebruik je een gps, dan kun je je positie in echte tijd op de getoonde kaart volgen. Zonder gps moet je je locatie op gezette tijden manueel op de kaart markeren.
Dat kan in continue of punt-naar-punt modus. In het eerste geval verzamelt de software continu informatie tussen de gemarkeerde punten; in het tweede gevallen verzamelt ze de informatie bij elk op de kaart gemarkeerd punt.
Je kunt de survey pauzeren of stopzetten. Als je ze stopzet kun je ze op een later tijdstip verderzetten. Desgewenst voeg je foto’s van ap’s, kabels of andere objecten aan de survey toe. Hiervoor gebruik je de webcam van de laptop. Foto’s kan je nemen tijdens het meten of ze achteraf toevoegen.
De foto’s worden als pictogram op de gebruikte kaart geplaatst en je kunt ze zelf achteraf nog verplaatsen. Optioneel kun je de software tijdens metingen ook met jouw stem bedienen. Tamograph gebruikt hiervoor de ingebouwde stemherkenning van Windows. Je kunt dan met jouw stem in- en uitzoomen, metingen starten, pauzeren en stoppen of een foto nemen.
Moet je een erg groot gebied meten dan kan dit ook met verschillende personen. Achteraf voeg je de verzamelde informatie dan samen in één project. In de documentatie vind je daarover meer informatie.
Na afloop visualiseer je de verzamelde informatie op verschillende manieren en volgens verschillende categorieën, bijvoorbeeld signaal-ruisverhouding, signaalniveau, signaalinterferentieniveau, aantal ap’s, verwachte doorvoersnelheid in de fysieke osi-laag, formaat van gedetecteerde wifi-pakketten, etc. De keuze is zeer uitgebreid.
Het spreekt vanzelf dat voor het interpreteren van de verzamelde gegevens enige kennis van RF- en wifi-netwerken noodzakelijk is. Alles kan in een rapport worden gegoten dat je naar keuze bewaart in pdf, html of kmz-formaat (Google Earth-formaat). Uitvoer naar Google Earth is vooral interessant bij metingen van grote gebieden (bv. bij war driving) en bovendien alleen mogelijk met gps-gekalibreerde metingen. Je kiest zelf welke visualisatie(s) je naar Google Earth (of naar pdf of html) exporteert.
Conclusie
Site Survey Pro is een uitgebreide oplossing voor het plannen van (grotere) wifi-netwerken en/of het opsporen van wifi-problemen. Het product is gebruiksvriendelijk, maar enige kennis van de materie is wel aanbevolen voor een optimaal resultaat.
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier