Review: Logitech MX Brio 705 For Business – op zoek naar de zakelijke functies

Logitech MX Brio 705 for Business © Logitech

Richtprijs - 229 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

‘De meest geavanceerde webcam tot nu toe’, zegt Logitech zelf. Die moest dan wel eens op de testbank. Of beter: bovenop de monitor.

Ja, ook in 2024 heeft het nog zin om een webcam te kopen. Al zijn de redenen meestal heel erg uiteenlopend. Bijvoorbeeld omdat je op een desktop-pc werkt en een webcam op je scherm wil hangen. Of omdat de ingebouwde webcam in je laptop echt niet goed werkt. Of omdat je er gewoon beter en wat meer flatterend wil uitzien in videomeetings. De MX Brio 705 For Business mikt op dat laatste segment en wil je in je videovergadering in de hoogst mogelijke kwaliteit laten deelnemen.

Laat ons deze review daar dan ook mee beginnen en je meteen gerust stellen: de algemene videokwaliteit blijkt ook echt prima. De automatische voorinstellingen voor helderheid, kleurenbalans, scherpte (auto-focus) voldoen prima en maakt dat je ‘out of the box’ – dus van zodra je de webcam installeert – al meteen aardig in beeld komt. De webcam is gecertificeerd voor Microsoft Teams, Google Meet, Zoom en ‘Works with Chromebook’. Op die laatste na hebben we de MX Brio 705 ook op al die platformen getest en zoals gezegd: met de beeldkwaliteit zit het dus wel goed. Zelfs in alle lichtomstandigheden doet die het goed – en dat is dan vooral met dank aan de ingebouwde sensors én algoritmes. Zit je in een donkere kamer? De MX Brio knipt als het ware een extra licht aan. Zorgt de zon net voor te fel licht of zet tegenlicht je in de schaduw? Dan doet de cam net het omgekeerde om je toch nog zo goed als mogelijk in beeld te brengen.

Licht corrigeren

Maar vooral onder de indruk zijn we bij de situaties met invallend licht zoals zonnestralen die je gezicht aan één kant belichten. Dat corrigeert Logitech in deze webcam echt goed. Een enkele keer durft het wel nog fout lopen en dat zijn meestal situaties zoals zonlicht aan de ene kant van de kamer en kunstlicht aan de andere kant. Met zulke combinaties hebben de algoritmes – we weigeren het in tegenstelling tot Logitech echt te benoemen als AI – het soms wat moeilijker. Maar nogmaals: qua beeldkwaliteit stelt de MX Brio 705 ons dus écht niet teleur. Toch één opmerking daarover. De webcam belooft 4K-beeldkwaliteit – en die krijg je ook – maar vergeet niet dat er nog altijd zoiets is als compressie: verwacht dus niet dat je er aan de andere kant van het scherm ook even fris, monter en vooral haarscherp uit ziet als aan jouw kant.

Over haren gesproken: die worden door de camera goed één voor één gedetecteerd en netjes ‘uitgeknipt’ wanneer je bijvoorbeeld een virtuele achtergrond in Teams of Zoom gebruikt. Daar zien we duidelijk een verschil met bijvoorbeeld de ingebouwde webcam van onze HP Probook laptop en andere externe (maar vooral oudere en/of goedkopere) webcams. Daar wordt een krullenbol vooral ook uitgeknipt als één grote krullenbol wat bijzonder vreemd oogt omdat de echte achtergrond wel door de haren heen te zien is. Niét dus met deze MX Brio 705 waardoor je levensechter voor je virtuele achtergrond of in je virtueel decor plaatsneemt: je contactpersonen gaan er je dankbaar voor zijn.

Logitech MX Brio 705 for Business © Logitech

Software: toch een beetje een zooi

Minder positief zijn we over de software-ondersteuning van deze webcam. Logitech heeft de jongste jaren een zekere ‘reputatie’ opgebouwd door teveel verschillende stukjes software uit te brengen voor al haar verschillende accessoires: denk aan muizen, toetsenborden, headsets, en dus ook webcams. Er is wel een trend merkbaar naar wat meer consolidatie richting Logi Options+. Dat is de software waarmee je muizen en toetsenborden configureert maar die ook steeds meer andere devices herkent zoals het presenter-gamma: afstandsbedieningen om presentaties te geven. Options+ blijkt ook de MX Brio 705 For Business te herkennen. Je kan er dingen als de belichtingscompensatie, HDR, de witbalans en de scherpstelling instellen en je kan er ook – interessante – opties terugvinden om bijvoorbeeld het gezichtsveld in plaats van de standaard 90° te beperken tot bijvoorbeeld 78° of 65° waarbij je logischerwijze dus dichter in beeld komt. Of je prutst aan de zoominstellingen en softwarematige positionering van de webcam om eventueel storende elementen uit beeld te brengen. Maar wat daar dan vreemd genoeg ontbreekt is RightSight: een optie die jou – indien ingeschakeld – automatisch en altijd optimaal in beeld houdt tijdens een videomeeting. Standaard staat RightSight uitgeschakeld en de – voor zover wij konden zien – enige mogelijkheid om RightSight in te schakelen is door de LogiTune software te downloaden en installeren. Misschien dat de optie binnenkort toch alsnog in Options+ verschijnt, maar we vinden het in ieder geval opmerkelijk. Zeker gezien het opschrift ‘For Business’: dan zou je toch verwachten dat de ‘overhead’ door extra software vooral zo beperkt mogelijk blijft.

Geen Windows Hello

Bij een ‘For Business’ opschrift – en een toch wel stevige richtprijs van 229 euro – verwachten we niet alleen dat de software goed geregeld is, maar ook dat er ook écht zakelijke functionaliteit in zit. En daar blijven we toch wat op onze honger zitten. Oké, de RightSight-functie waarover we het net hadden is op zich wel nog nuttig maar wat te ver weggestopt in de software. Maar een veel meer voor de hand liggende functie blijkt te ontbreken: Windows Hello blijkt niet ondersteund. Nochtans een handige manier om via biometrie – in dit geval dus gezichtsherkenning – jezelf aan te melden in Windows 10/11. Het is ons raadsel waarom de ondersteuning ontbreekt, want eerdere webcams van Logitech waren vaak wel compatibel met Windows Hello. We hebben de vraag gesteld aan Logitech, maar een antwoord kregen we vooralsnog niet.

Het excuus dat het niet veilig genoeg zou zijn gaat in ieder geval niet op, want er bestaat ook een Windows Hello For Business die een traditioneel wachtwoord of pincode helemaal kan vervangen op een veilige manier (via onder meer encryptie waarvan de sleutels opgeslagen worden in de Trusted Platform Chip (TPM) van je pc). Windows Hello For Business kan ook netjes geïntegreerd worden in een (Azure) Active Directory omgeving, dus wat ons betreft had die ondersteuning er gewoon moeten in zitten in een webcam die het label ‘For Business’ meedraagt.

© Logitech

Show mode

Logitech probeert verder de kaart van innovatie te trekken met de ‘Show Mode’: iets wat we wel nog wat onder ‘zakelijke functies’ kunnen onderbrengen. Het komt er op neer dat je de webcam – die je dus vastklikt bovenaan je scherm – helemaal naar onderen kan kantelen. Op die manier breng je dus je fysieke bureaublad in beeld. ‘Show Mode’ zorgt dat alles op je werkblad dan ook goed leesbaar in beeld komt. Een in principe nuttige manier om tijdens een meeting een schets of ontwerp op papier te delen met anderen, of fysieke nota’s te delen. In de praktijk hebben we deze functie nauwelijks nodig gehad tijdens de meetings die wij hielden. Maar goed: op zich werkt het wel en misschien heb jij er in jouw job wel een nuttig scenario voor?

Conclusie

Toch wel een stevige prijs, maar je krijgt er wel een goed uitziende webcam voor die zijn uiterste best doet om jou altijd en overal zo goed mogelijk in beeld te brengen. De ‘Show Mode’ catalogiseren wij eerder in de ‘gimmicks’ rubriek, maar werkt wel en kan voor sommige jobs of functies nuttig zijn. Het gebrek aan Windows Hello (For Business) rekenen we Logitech wel aan: zeker voor een webcam die net voor een zakelijk publiek in de markt gezet wordt.

MX Brio 705 For Business

Richtprijs: 229 euro (incl. btw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content