We testten de Dyson Pure Cool Link, een luchtreinigende ventilator die de omgevingslucht automatisch controleert en reinigt wanneer nodig. Je bestuurt het apparaat via een mobiele app, die ook informatie geeft over de luchtkwaliteit.
De Dyson Pure Cool Link luchtreiniger en ventilator met bediening via de mobiele Dyson Link app voor iOS en Android is er in twee formaten: torenformaat voor plaatsing op de vloer (579 euro) en tafelformaat (499 euro). Wij testten de torenversie.
Beide versies verwijderen 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht (getest volgens de Europese standaard EN1822). De verwisselbare HEPA-luchtfilter in de voet van het apparaat gaat 4300 uur mee en moet dan vervangen worden. De resterende gebruiksduur van de filter kun je opvragen in de app.
HEPA staat overigens voor “high-efficiency particulate air” en is een type filter dat heel kleine stofdeeltjes uit de lucht haalt zonder ze daarna weer uit te stoten. De HEPA-filter in de Dyson Pure Cool Link is vervaardigd van glasvezel en filtert stofdeeltjes tot 0,1 micron.
Ter vergelijking: een menselijk haar is ongeveer 50 à 150 microns in diameter. Deze filter haalt dus verontreinigde deeltjes uit de lucht die verschillende honderden keren kleiner zijn dan een menselijk haar.
Het apparaat kan in de zomer ook gebruikt worden als ‘gewone’ ventilator. Je kunt de sterkte van de luchtstroom dan regelen met de afstandsbediening of met de app.
Ingebruikname
De door ons geteste 102cm hoge torenversie van de Dyson Pure Cool Link bestaat uit twee delen die je vóór gebruik in elkaar klikt, zoals getoond wordt op de omslag van de meertalige gebruikershandleiding (ook Nederlands) die je in de verpakking vindt.
Onderaan bevindt zich de stevige voet met hepa-filter, bedieningsbasis, luchtrotor, luchtdiffusor en borstelloze gelijkstroommotor die de lucht rondstuwt in de ‘ventilator’ die je er bovenop monteert.
Deze ‘ventilator’ of Air Multiplier bevat geen zichtbare bewegende delen en is dus volledig veilig voor kinderen en huisdieren. Je kunt er veilig je hand doorsteken. Raadpleeg de website van Dyson voor meer informatie over hun Air Multiplier technologie.
De HEPA-filter in de basis kun je eenvoudig afnemen en verwisselen wanneer zijn gebruiksduur van 4.300 uur op is.
Je bedient het apparaat met de meegeleverde, erg compacte afstandsbediening of met de Dyson Link app. De kleine afstandsbediening kun je trouwens magnetisch vastklikken bovenop de luchtreiniger.
De Pure Cool Link heeft een ingebouwde wifi-zender, waarvan ssid en initieel wachtwoord afgebeeld staan op een sticker die je terugvindt in de handleiding, op het toestel zelf en nog een keer in de verpakking.
Dyson Link app
De (ook Nederlandstalige) Dyson Link app voor iOS of Android werkt met deze luchtreinigers en met een aantal recente robotstofzuigers van Dyson. Je dient eerst een account aan te maken, waarbij je je naam en e-mailadres dient in te vullen.
Vervolgens gaat de app op zoek naar de luchtreiniger. Druk vijf seconden op de stroomknop onderaan totdat het wifi-lampje groen knippert. Klik daarna op “apparaat zoeken” in de app. Vul het wachtwoord in dat op de sticker is afgedrukt.
Na enkele seconden is de verbinding een feit. De app vraagt je vervolgens op welke datum je de luchtreiniger gekocht hebt. Je kunt het apparaat ook een eigen naam meegeven als je dat wil. Normaal wordt de firmware automatisch bijgewerkt, maar dit kun je eventueel via een schuifknopje uitschakelen. Klik op Doorgaan. De verbinding is voltooid en de app is nu klaar voor gebruik.
Praktijk
Het hoofdscherm van de app toont voortdurend de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid, zowel met cijfers als met kleurcodes (groen voor uitstekend, oranje voor matig en rood voor zeer slecht). Door op het luchtkwaliteitpictogram linksonder in hoofdscherm te drukken, kun je een uitgebreid rapport over de luchtkwaliteit bekijken. De rapporten bestaan in een dagelijkse en wekelijkse versie. Het dagrapport toont een uurgrafiek, terwijl het weekrapport met staafdiagrammen per dag werkt.
Het bedieningspictogram rechtsonder laat je toe om de ventilator vanop afstand te bedienen. In plaats van in de automatische stand kun je het apparaat ook in een manuele stand zetten en daarbij de kracht van de ventilator stapsgewijs regelen.
Hier kun je ook de oscillatie inschakelen. De “Air Multiplier” (ventilatorgedeelte) zal dan ronddraaien om de lucht in alle richtingen te blazen. Verder kun je de slaapstand instellen waarbij de ventilator na een aantal minuten vanzelf uitvalt en de nachtstand activeren, waarbij de ventilator zo min mogelijk lawaai maakt (voor in bijvoorbeeld een slaapkamer).
Je kunt al deze verschillende elementen overigens ook met de meegeleverde afstandsbediening regelen. Het enige waarvoor je de app echt nodig hebt is het opvragen van de luchtkwaliteit, of om een gedetailleerd weekschema in te stellen waarmee je de luchtreiniger op bepaalde tijden en met gewenste instellingen kunt inschakelen. De producthandleiding is verder ook in de app geïntegreerd.
De beoogde luchtkwaliteit stel je eveneens via de app in. Er zijn drie keuzes: goede, extra goede of extreem goede kwaliteit. Hoe hoger je dit instelt, hoe sneller de filter aan vervanging toe zal zijn. De twee hoogste kwaliteitsinstellingen zijn bedoeld voor mensen die gevoelig of zeer gevoelig zijn voor deeltjes en verontreinigende stoffen, bijvoorbeeld gebruikers met allergieën.
De luchtreiniger verzamelt alleen gegevens over de temperatuur en luchtvochtigheid wanneer de ventilator werkt. In de automatische stand zal het apparaat op gezette tijden de kwaliteit controleren. Je kunt in de app ook een doorlopende controle inschakelen, maar dan werkt de luchtreiniger voortdurend op lage snelheid. Maar zelfs dan maakt het apparaat nauwelijks lawaai.
Word in de automatische stand een slechte luchtkwaliteit gedetecteerd, dan schakelt de ventilator zichzelf in. Hoe slechter de kwaliteit, hoe harder de ventilator werkt en dit tot de kwaliteit opnieuw ‘goed’ is.
Conclusie
De stijlvolle, veilige Dyson Pure Cool Link controleert in de automatische stand automatisch de luchtkwaliteit en past de luchtstroom hierop aan. Eens ingesteld heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. In de zomer kun je deze filter ook gebruiken als verkoelende ventilator.
Adviesprijs: 579 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier