De TP-Link JetStream T1600G-28 managed gigabit-netwerkswitch is uitgerust met 24 lan-poorten en vier sfp-sleuven. Ze is verkrijgbaar met (PS) en zonder (TS) power-over-ethernet. Een test.
De JetStream T1600G-28TS (TL-SG2424) en JetStream T1600G-28PS (TL-SG2424P) van TP-Link zijn identiek, op de ondersteuning voor PoE op elke ethernetpoort na van het model met PS in de productnaam. Deze van stevig metaal vervaardigde donkergrijze 24-poortenswitches zijn bedoeld voor rekmontage, maar kun je natuurlijk ook gewoon op een werkvlak neerzetten.
Dezelfde switches zijn ook verkrijgbaar in een 148 Gbit/s-versie met 48 gigabit-ethernetpoorten, al dan niet met PoE op elke poort.
Kenmerken
Een beheerde netwerk-switch zoals deze JetStream T1600G-28TS/PS kan men in tegenstelling tot een gewone switch, die volledig automatisch werkt, instellen.
Zo verleen je bepaalde soorten netwerkverkeer voorrang via quality of service (qos), naar keuze globaal of voor één of meer poorten. Vaak regel je ook andere zaken via het beheer, zoals het netwerkverkeer op bepaalde poorten beperken via ‘flow control’; of virtuele netwerken (vlan’s) creëren waarbij je het netwerk in verschillende segmenten indeelt, zodat bijvoorbeeld een zwaar bezet netwerksegment (denk aan voip, videostreaming of gaming) de ‘gewone’ segmenten niet onnodig belast.
Meestal is het ook mogelijk netwerkpoorten aan elkaar te koppelen voor een hogere doorvoersnelheid. Daarnaast hebben beheerde switches vaak beveiligingsinstellingen waarmee je het netwerk tegen dos-aanvallen beschermt, kabelproblemen opspoort, of het netwerkverkeer tot op pakketniveau controleert.
Je hoeft al die mogelijkheden niet te benutten. Ook een beheerde switch werkt direct na het aanzetten en verschilt daarin niet van een domme switch. Maar als je iets wil veranderen aan de instellingen, dan kan dat.
Uitrusting
Behalve 24 gigabit-ethernetpoorten, hebben deze TP-Link JetStream T1600G-28TS/PS switches vier optische gigabit sfp-sleuven voor up- en downlinkverbindingen via glasvezel over langere afstanden met extra switches en andere netwerkapparatuur.
Het PS-model met power-over-ethernet heeft hiervoor een totaal vermogen van 192 Watt en twee ventilatoren, terwijl het gewone TS-model passief gekoeld wordt. De PoE-versie is vrij lawaaierig. De beide ventilatoren aan de zijkant hoor je heel duidelijk, zelfs als de switch niet belast wordt. Bij het starten van de switch, of bij hoge belasting, is er serieus veel kabaal. De gewone versie doet zijn werk stil.
Expliciete layer 2 multicast-, ‘igmp snooping’- en 802.1p qos-ondersteuning zijn aanwezig. Poorten kunnen per groep van maximaal acht worden gebundeld, al dan niet met 802.3ad lacp-ondersteuning. Je kunt tot veertien aggregatiegroepen creëren.
Verder biedt deze switch andere geavanceerde mogelijkheden die vooral in een bedrijfsomgeving interessant zijn, zoals ‘loopback’-detectie, voice vlan, authenticatie via 802.1x en radius, beveiliging tot op poortniveau, pakketfiltering van layer 2 tot en met 4, uitgebreide bescherming tegen dos-aanvallen en volledige ipv6-support (‘dual-stack’).
Interessant is ook het dubbele firmware-image, zodat je bij problemen altijd naar een vorige firmware kunt terugkeren. De firmware moet je wel manueel toepassen.
Beheer
Het beheer gebeurt via telenet en de opdrachtregel (weliswaar niet out-of-band, want er is geen seriële poort), of via de grafische webinterface.
Standaard heeft de switch het ip-adres 192.68.0.1 en de verstekinlog admin/admin, verstekwaarden die je terugvindt op een etiket op de onderkant. De switch vraagt je na de eerste inlog helaas niet expliciet om een unieke inlog te configureren.
Het beheer is logischerwijze erg uitgebreid. Bij een gebrekkige netwerkkennis kun je de configuratie flink om zeep helpen. Gelukkig maak en herstel je eenvoudig configuratieback-ups. Het is mogelijk verschillende gebruikers met aparte beheerrechten te creëren en die alleen toegang tot bepaalde beheeronderdelen te geven. Op die manier kun je de beheertaken over verschillende medewerkers verdelen.
Prestaties
Snelheidstesten hebben bij switches weinig zin. Zelfs als men alle poorten tegelijk maximaal belast, zal een switch dicht bij zijn opgegeven capaciteit presteren. Alle fabrikanten vermelden die capaciteit op dezelfde manier.
De totale switching-capaciteit of ‘backplane’-bandbreedte vermeldt de totale maximale theoretische doorvoersnelheid van de switch in Gbit/s. Voor de TP-Link JetStream T1600G-28TS/PS is dit 56 Gbit/s.
In de praktijk komt het erop neer dat een switch met méér poorten logischerwijze een hogere totale bandbreedte heeft (simpel gezegd: een snellere processor). Belangrijker is daarom de maximale snelheid van elke poort of de ‘line rate’, eveneens uitgedrukt in Gbit/s. Bij deze TP-Link-switches is dit 26 Gbit/s.
Ten slotte is er de snelheid waarmee pakketten verstuurd worden, uitgedrukt in megapakketten of megaframes per seconde (mpps/mfps). Ook hier is het normaal dat een switch met meer poorten een hogere ‘packet forwarding rate’ heeft. De JetStream T1600G-28TS/PS heeft een pakketdoorvoersnelheid van 41,7 mmps.
De volledige technische specificaties van deze ‘JetStream 24-Port Gigabit Smart (PoE+) Switch with 4 SFP Slots’ switches vind je op de website van TP-Link.
Conclusie
Beide TP-Link switches bieden erg veel mogelijkheden voor een zeer redelijke prijs, zeker als je de prijs omrekent naar een prijs per netwerkpoort. De PoE-variant maakt te veel lawaai om in een werkruimte te gebruiken. Het gewone model doet zijn werk wel stil.
Gemiddelde prijsTS-model: 164,99 euro; PS-model: 308,99 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier