Review Microsoft Surface 3 tablet: Goede prijs-kwaliteitverhouding

Microsoft Surface 3 © Microsoft

Microsoft lanceerde enkele maanden na de Surface Pro 3 voor bedrijven ook de ‘gewone’ goedkopere Surface 3 Windows-tablet voor eindgebruikers. Is de derde generatie van de Surface een goede tablet? Wij zochten het uit.

Microsofts Surface 3 is het kleine, goedkopere ‘light’ broertje van de vorig jaar door ons geteste Surface Pro 3. Het is de dunste en lichtste Surface tot nu toe. ‘Naakt’ weegt deze tablet slechts 622 gram, met Type Cover 917 gram. Bij vergelijkbare uitrusting is de Surface ongeveer 200 euro goedkoper dan de Surface Pro.

Het is ook de eerste Windows-tablet die als kloppend hart een 14nm 1,6 GHz quad-core Intel Atom x7-Z8700 “Cherry Trail” processor heeft.

Met behulp van de optionele Type Cover tover je deze compacte tablet om in een soort laptop. Verder kun je ook nog de Surface-stylus kopen, waarmee je op het scherm kunt schrijven en tekenen. Daarnaast is er nu ook een heus Surface-dockingstation voor bureaugebruik.

De derde generatie Surface bestaat in twee uitvoeringen: met 64 GB interne opslag en 2 GB RAM of met 128 GB opslagruimte en 4 GB werkgeheugen.

Wij testten de ‘grote’ versie. Die heeft iets meer dan 80 GB effectieve vrije opslagruimte. Een deel van de ssd is trouwens niet zichtbaar in Bestandsbeheer, omdat zich daarop de herstelpartitie van ongeveer 6 GB bevindt. Je kunt de opslagruimte overigens wel uitbreiden met behulp van een microsd-geheugenkaartje.

Uitrusting

Het 10,8-inch ips-scherm is niet alleen kleiner dan dat van de Surface Pro 3, maar heeft ook een lagere resolutie, al gaat het wel om een Full HD-resolutie van 1920 x 1280 pixels die ruim voldoende is in verhouding tot de schermdiagonaal. De pixeldichtheid bedraagt 214 ppi, wat bijna exact hetzelfde is als de 216 ppi van de Pro-versie.

Op de tablet zit één usb 3.0-poort en één Mini DisplayPort. Wil je meer aansluitingen, dan dien je te investeren in de optionele dock. De eveneens apart verkrijgbare Type Cover klikt net zoals bij de Pro magnetisch vast aan de Coverport op de onderkant.

De voedingsaansluiting is wel anders dan bij zijn duurdere broer. Het is een gewone micro-usb poort en er is geen sprake van een magnetisch kliksysteem. De stroompoort zit ietwat onhandig in het midden aan de rechterzijkant van de tablet.

Op de voorkant is er een 3,5-megapixel camera, aangevuld met een 8 megapixel autofocus-exemplaar op de achterkant. Deze tablet heeft vijf sensoren: omgevingslicht, nabijheid, versnelling, gyroscoop en magnetometer.

De Kickstand op de achterkant waarmee je de tablet rechtzet, heeft drie standen en kan dus niet traploos worden uitgeklapt zoals bij de Surface Pro 3.

Prestaties

De Surface 3 is zoals te verwachten minder snel dan de Surface Pro 3. De prestaties zijn eerder vergelijkbaar met Windows-laptops en -tablets van een vorige generatie, zoals de Dell Latitude E6450, Toshiba Portégé Z10T of Fujitsu Stylistic Q704.

De Surface 3 is wel heel wat goedkoper dan die concurrenten en heeft daardoor toch een goede prijskwaliteitverhouding. In feite is zijn prijs-kwaliteitverhouding vrijwel identiek aan die van de Surface Pro 3. Niet iedereen heeft het grotere scherm en de krachtigere processor van die duurdere tablet nodig. Bovendien houdt de batterij het in de Futuremark PC Mark batterijtest heel wat langer uit: 364 minuten voor de Surface 3 tegenover 222 minuten voor de Surface 3 Pro.

Conclusie

De Microsoft Surface 3 is kleiner en minder snel dan de Surface Pro 3, maar ook goedkoper en biedt in zijn prestatieklasse een even goede verhouding tussen prijs en kwaliteit als zijn grotere broer.

Adviesprijs: vanaf 599,99 euro. Geteste versie (met Type Cover): 869,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content