Review: mobiele draadloze schijven (deel 1)

Kingston MLWG3 en MLWPRO © Kingston

In essentie is een mobiele draadloze schijf een draagbare hdd of sdd met een ingebouwde batterij en wifi-netwerk. Het is vooral handig om met je smartphone of tablet grotere bestanden zoals hd-films of -foto’s te gebruiken, die niet op het beperkte interne geheugen passen. In deel 1 bespreken we mobiele harde schijven van Asus, Buffalo en Kingston. In deel 2 komen apparaten van Patriot, SanDisk en Silicon Power aan bod.

Draagbare schijven met ingebouwde wifi-chip zijn vooral interessant als uitbreiding van het beperkte interne geheugen van smartphones en tablets. Vaak functioneren ze ook als draadloze en erg draagbare mediastreamer. De opgeslagen video of audio stream je bijvoorbeeld draadloos naar een tv die ook wifi aan boord heeft. Dergelijke schijfjes hebben meestal nog een usb-aansluiting, zodat je ze ook op de klassieke manier met een kabel kunt gebruiken.

Software

Er bestaat nog geen universele softwarestandaard voor draadloze bestandstoegang. Elke fabrikant gebruikt daarvoor zijn eigen software en apps, die meegeleverd wordt op het schijfje zelf of gratis gedownload kan worden in de app-winkel van het ondersteunde besturingssysteem.

Niet alle fabrikanten ondersteunen echter alle besturingssystemen. Je kunt het schijfje op een niet-ondersteund besturingssysteem uiteraard via usb gebruiken. Maar als je het (ook) draadloos wil gebruiken, controleer je best even vooraf of de meegeleverde software jouw favoriete systemen ondersteunt.

Voor streaming bestaan er wel universele standaarden zoals dlna, upnp en Apple Airplay. Ook hier controleer je best vooraf of de gekozen schijf werkt met jouw favoriete afspeelapparaten.

Extra’s

Om echt mobiel te zijn, moet het schijfje natuurlijk een ingebouwde batterij hebben. Het is dan mooi meegenomen als die krachtig genoeg is om als powerbank te kunnen dienen. Door die logische uitbreiding hoef je geen twee apparaten met je mee te zeulen. Je laadt jouw smartphone of tablet dan gewoon bij via het mobiele schijfje. Dit gaat ten koste van de autonomie, dus hoe krachtiger de ingebouwde batterij, hoe beter.

Eveneens handig is een ingebouwde geheugenkaartsleuf en een kopieerfunctie. Dan kun je op reis de foto’s van jouw digitale camera direct back-uppen naar het schijfje.

Bijna altijd werken dergelijke schijfjes tegelijk als wifi hotspot: ze lussen de internetverbinding draadloos door naar alle aangesloten apparaten. Als er een Ethernet-poort opzit, kun je een vast apparaat via de schijf draadloos met het internet verbinden.

Ga verder na hoeveel apparaten tegelijkertijd op het schijfje kunnen worden aangesloten. Zo bent je er zeker van dat je dat leuke filmpje tegelijk naar de smartphones van al je vrienden kunt streamen.

Asus Wireless Duo (WHD-A1)

Deze zwarte, spatwaterbestendige (volgens de ip43-norm) mobiele harde schijf bestaat in capaciteiten van 500 GB en 1 TB.

De interne 2,5-inch harde schijf is van het sata-3 type, waardoor je via de usb 3.0-aansluiting vrij hoge schrijf- en leessnelheden haalt. Omdat de ingebouwde wifi chip van het wireless-n type is met maar één zend- en ontvangstkanaal is de draadloze overdrachtssnelheid heel wat minder. Maar die is wel voldoende hoog om full hd-video’s tegelijk te streamen naar maximaal drie mobiele apparaten.

In totaal kun je tot vijf apparaten aansluiten op de Wireless Duo, waarbij de schijf de bestaande internetverbinding gewoon doorlust.

Om bestanden uit te wisselen of te streamen met een mobiel apparaat, gebruik je de gratis Wireless Duo app. Die is beschikbaar voor Android vanaf versie 4 en voor iOS vanaf versie 6.0. De app ondersteunt slechts een beperkt aantal mediaformaten, maar kan de andere gelukkig afspelen via een externe app op voorwaarde dat die op het mobieltje geïnstalleerd is.

Bestandstoegang via upnp en Samba is mogelijk, maar dlna-streaming is niet van de partij. De ingebouwde sd-kaartlezer ondersteunt ook sdhc- en sdxc-geheugenkaartjes met een hoge capaciteit. Bij het kopiëren van de inhoud van een geheugenkaartje naar de hdd wordt het kaartje als je dat wil direct leeggemaakt.

De vast ingebouwde Li-ion 3030 mAh accu houdt het tot zes uur uit bij continu streamen. Je kunt dit apparaat evenwel niet als powerbank gebruiken. Met 300 gram is deze mobiele draadloze schijf ook aan de zware kant.

Gemiddelde internetprijs: 75 euro (500 GB 90DW0010-B19000); 131 euro (1 TB 90DW0010-B29000).

Buffalo MiniStation Air2 (HDW-PD Series)

Intern steekt er in deze zilverkleurige MiniStation Air2 een 2,5-inch harde schijf van 500 GB of 1 TB met een tragere sata-1 interface, terwijl sata-3 vandaag meer gebruikelijk is.

Veel maakt het niet uit, want de flessenhals inzake datasnelheid zit hem in de wireless-n wifi-chip die een maximale doorvoersnelheid heeft van 72 Mbit/s, vér onder wat de hdd aankan. De bedoeling is zoals bij al deze soort schijven dat je grote bestanden naar de schijf kopieert via de usb 3.0-poort en die dan met behulp van de gratis app naar een Android (vanaf v2.3)- of iOS (vanaf v6.0)-apparaat streamt.

Buffalo zegt in de documentatie expliciet dat gewoon bestandsbeheer (dus kopiëren en wissen) op mobiele apparaten niet ondersteund wordt. Daarvoor gebruik je volgens hen beter de usb-kabel. Dat is trouwens wat ons betreft verstandig advies voor al dit soort apparaten, want een draadloze verbinding is over het algemeen te traag en de meegeleverde apps zijn te primitief voor een vlot bestandsbeheer.

Dit schijfje ondersteunt verder dlna-streaming en kan de bestaande internetverbinding gewoon doorlussen. Je kunt tot acht apparaten verbinden en drie daarvan kunnen tegelijkertijd hd-streams bekijken.

De dlna-server ondersteunt tientallen bestandsformaten en codecs, waaronder ook kwaliteitsvolle formaten zoals flac, lpcm, dvr-ms, divx, xvid en png. De Lithium-ion batterij van de MiniStation Air 2 houdt het bij continu streamen twaalf uur uit en werkt ook als 3020 mAh powerbank. De MiniStation Air 2 weegt 265 gram.

Gemiddelde internetprijs: 110 euro (500 GB HDW-PD500U3-EU) en 206 euro (1TB HDW-PD1.0U3-EU).

Kingston Digital MobileLite Wireless G3 (MLWG3)

Er bestaan twee versies van deze combinatie van een mobiele draadloze geheugenkaartlezer en powerbank: zónder en mét ingebouwd flashgeheugen.

De Pro-versie heeft 64 GB eigen geheugen aan boord en een grotere batterij met een capaciteit van 6700 mAh, tegenover 5400 mAh voor de versie zonder eigen opslagruimte. De 2A-laadpoort is krachtig genoeg voor het bijladen van tablets.

In de sd-geheugenkaartsleuf kun je sd-, sdhc- en sdxc-geheugenkaartjes kwijt, eventueel in de micro-uitvoering via de meegeleverde adapter. In de usb-aansluiting past een usb-geheugenstaafje of de kabel van een externe usb-schijf.

De wifi-chip ondersteunt de snelle dual-band wireless-ac wifi-standaard. Dankzij de ingebouwde ethernet-poort kun je het apparaatje ook gebruiken als draadloos toegangspunt.

De Pro-variant werkt bij continu gebruik twaalf uur op zijn ingebouwde batterij, terwijl de gewone variant een autonomie van elf uur biedt.

De Kingston MobileLite app die je gebruikt voor data-overdracht en het streamen van mp3’s, wav’s, jpg’s, tif’s en h.264-video’s in de formaten m4v en mp4 werkt op iOS vanaf versie 7.0 en op Android vanaf versie 4.2. Andere besturingssystemen of streamingstandaarden worden helaas niet ondersteund.

De nieuwe versie van de app kan wel jouw volledige mobieltje met één druk op de knop back-uppen. Het apparaatje weegt minder dan 200 gram en past in de palm van een flinke mannenhand.

Gemiddelde internetprijs: 60 euro (MLWG3ER) en 110 euro (MLWG3/64ER).

In deel 2 bespreken we mobiele harde schijven van Patriot, SanDisk en Silicon Power.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content