Review: Nest Protect 06A rook- en koolmonoxidemelder

Nest Protect 06A © Nest

De nieuwste versie van de Nest Protect rook- en koolmonoxide-melder kan via wifi gekoppeld worden aan de oude en werkt grotendeels op dezelfde manier. Maar binnenin zit wel een verbeterde sensor. Bovendien kan de nieuwe Nest Protect zichzelf automatisch testen. Een test.

De tweede generatie van de Nest Protect onderscheidt zich uiterlijk nauwelijks van de vorige generatie die we enkele maanden geleden testten, al is het nieuwe model elf procent kleiner.

Ook de installatie gebeurt op dezelfde manier. In de Nest app druk je op “Product toevoegen” en dan op “Nest Protect”. Scan de QR-code op de achterkant. De app toont en vertelt je nu hoe je de melder installeert en in gebruik neemt.

Installatie

Als je meerdere Nest Protects in huis hebt (eventueel van de eerste generatie), maakt de app eerst verbinding met een melder die al is ingesteld. Je moet daarvoor op de knop drukken. De ring licht blauw op.

Tik dan op “Volgende”. Het verbinden duur ongeveer een minuut. Vervolgens kun je je nieuwe Protect activeren. Trek aan het batterijlipje en volg de gesproken instructies. Kies eerst de taal (Frans of Nederlands) door op de knop te drukken op het juiste moment. Vervolgens zal de Protect zichzelf testen. Ondertussen maakt de app een verbinding met je nieuwe melder.

Zodra dit gelukt is, kun je de optie “Lichtpad” in- of uitschakelen, waarbij de led-ring in het midden even zal opspringen in het donker wanneer er iemand passeert. Daarna wordt de nieuwe melder toegevoegd aan je account.

De melder zelf zegt “Verbonden” zodra dit gelukt is. Daarna kun je de maandelijkse “SoundCheck” in- of uitschakelen. Bij de vorige generatie moest je dat nog manueel doen door eenmaal per maand op de ronde knop te drukken. De nieuwe generatie kan dit nu zelf uitvoeren op een door jou gekozen tijdstip.

Verbonden Nest Protects worden dan ook automatisch meegetest. De nieuwe generatie heeft een ingebouwde microfoon zodat hij zelf kan controleren of de sirene naar behoren werkt. Daar hoeft dus in principe geen mens meer bij aanwezig te zijn: het kan volledig op afstand, automatisch en via de app.

Dat is wel zo handig voor melders die op moeilijk te bereiken plaatsen geïnstalleerd worden. (Voor moeilijke plaatsen is er ook een variant van de Nest Protect beschikbaar die voorzien is van een gewone stroomaansluiting.) Ook kun je via de app een en ander zo instellen dat de test gebeurt wanneer er niemand in huis is.

Tijdens de test blijkt dat de nieuwe Protect een veel luider alarmsignaal voor rook en koolmonoxide heeft dan de vorige generatie.

Nieuwigheden

Hoewel de nieuwe Nest Protect vanuit het standpunt van de gebruiker identiek is aan de vorige, zowel uiterlijk als inzake gebruik, zitten er toch wat nieuwe snufjes in. Dat het kastje iets kleiner is, vermeldden we al en we vertelden je ook al dat de nieuwe versie zichzelf zonder menselijke tussenkomst kan testen.

Belangrijker is wellicht dat binnenin een nieuwe, efficiëntere rook- en koolmonoxidesensor werd voorzien. Deze “split spectrum sensor” kan kortere golflengtes waarnemen en reageert daardoor veel sneller dan de vorige Nest op rookvorming. Dat is belangrijk omdat nieuwe bouwmaterialen soms veel sneller smeulen en branden dan oude. De sensor maakt verder het onderscheid tussen rook en stoom en geeft dus minder valse alarmen in bijvoorbeeld een badkamer of keuken (hoewel het praktisch geen goed idee is om een brandalarm in een keuken te installeren).

Een nieuwe ‘rookkamer’ zorgt ervoor dat stof en insecten niet bij de sensor kunnen komen, zodat de goede werking gegarandeerd blijft. Ook heeft de tweede generatie een batterijklep op de achterkant, waardoor je de batterijen veel gemakkelijker kunt vervangen dan bij de eerste versie.

Net zoals bij de vorige generatie gaan de interne batterijen zeer lang mee, tot wel tien jaar. Dat is trouwens ook de opgegeven levensduur van de CO-sensor, dus hoewel je de batterijen kunt vervangen, is het apparaat eigenlijk bedoeld om naar tien jaar in zijn geheel vervangen te worden. De geschatte resterende levensduur van de batterijen kun je uitlezen met de app.

Praktijk

De nieuwe Nest functioneert zoals de vorige en werkt ook perfect daarmee samen, zodat je bestaande investering in dit intelligente brandalarm niet verloren gaat. We verwijzen je voor alle details naar onze eerdere review.

Conclusie

Deze intelligente, koppelbare rook- en koolmonoxidemelder is niet goedkoop, maar we kennen geen geavanceerdere en tegelijk eenvoudig te gebruiken melder. De mogelijkheid van het apparaat om in het Nederlands gesproken instructies te geven, is een groot pluspunt. Gebruikers die hun veiligheid serieus nemen, moeten de Nest Protect zeker overwegen. Bereken ook eens hoeveel je uitspaart door niet elk jaar batterijen te moeten vervangen, zoals bij veel goedkopere melders wel nodig is. Die van de Nest Protect gaan gemiddeld tien jaar mee.

Adviesprijs: de Nest Protect bestaat in twee uitvoeringen: met batterijen en met een gewone 220V-stroomaansluiting. Beide versies kosten 119 euro.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content