Review: Nikon 1 J5 compacte systeemcamera

Nikon 1 J5 © Nikon

De Nikon 1 J5 is een compactcamera die is uitgerust met een 20,8 megapixel CS-formaat sensor met belichting via de achterzijde. We testten de basis-kit met verwisselbaar 10-30mm 1 Nikkor objectief, die dankzij een cash-back actie minder dan 400 euro kost.

Nikons 1-reeks met spiegelloze systeemcamera’s bestaat uit drie series: S voor de instapmodellen, J voor de mid-range modellen en V voor de topmodellen. De J5 is het nieuwste model in de mid-range serie en volgt de J4 op, wat je aan de buitenkant vooral ziet aan de nieuw greep rechts van de lens met een rustpunt voor je duim en een pseudo-lederen bekleding van een deel van de voorkant, waardoor je deze kleine camera steviger kunt vasthouden.

Aan de binnenkant is er een nieuwe 20,8 megapixel 1-inch CX-sensor met belichting via de achterzijde, wat resulteert in kleinere pixels en scherpere beelden (de J4 had een 18,4 ùegapixel sensor). Volgens Nikon levert deze sensor een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is met die van de iets grotere Micro Four Thirds en APS-C sensoren in duurdere systeemcamera’s.

De basis-kit, die momenteel via een cash-back actie te koop is voor minder dan 400 euro, heeft een 10-30mm (27-81mm 35mm equivalent) 1 Nikkor-objectief met manuele zoomring. Dat is de versie die wij hier testen. Met dit objectief is de J5 een erg compacte camera die niet veel groter en zwaarder is dan een compactcamera met vaste lens en die je overal gemakkelijk met je mee kunt nemen.

Wil je méér zoomcapaciteit dan kun je ook opteren voor de iets grotere en duurdere kit met 1 Nikkor 30-100mm (81-270mm eq.) objectief, maar dan stijgt de prijs tot €640 (€590 met cash-back).

Kenmerken

De volledige specificaties van deze systeemcamera vind je op de website van Nikon. We overlopen hier de belangrijkste kenmerken. In tegenstelling tot zijn voorganger de J4 heeft de J5 wel een zogenaamde PSAM-instelring op de bovenkant waarmee je snel schakelt tussen volautomatische werking (“groene camera”), automatische aanpassing van de sluitertijd en het diagframa (P), sluitertijdvoorkeuze (S), diafragamevoorkeuze (A) en volledige handmatige bediening (M).

De instelring heeft daarnaast nog enkele Nikon-specifieke standen: Beste moment vastleggen (naar keuze de camera de beste foto laten selecteren of dit zelf doen uit 20 getoonde foto’s); Bewegingssnapshot (continue autofocus opnames aan 20 beelden per seconde of aan 60 bbps als de scherpstelling vastgezet is in het eerste beeld); Geavanceerde film (maximaal 720p en 1080p aan 60 fps en 4K aan slechts 15 fps); Creatief (keuze uit verschillende effecten en onderwerpen); en Sport (serieopname van bewegende onderwerpen).

De J5 heeft geen oculair en ook geen optie voor een elektronisch oculair, maar wel een kantelbaar en aanraakgevoelig lcd-scherm van 7,5 cm en met een resolutie van 1 megapixel. In heel fel zonliicht is het lcd-scherm vrijwel onbruikbaar, maar omdat je het kunt kantelen kun je vaak wel een stand vinden waarbij je toch nog iets kunt zien. Ook is de kanteling handig om te fotograferen in rare hoeken (je kunt het scherm tot 90 graden naar onderen kantelen) of om selfies te nemen, waarbij je het scherm 180 graden naar boven kunt kantelen. Je kunt het scherm ook helemaal naar achteren trekken wanneer je de camera op een statief gebruikt.

Een flash-voetje ontbreekt. De ingebouwde flash heeft een gevoeligheid van ISO 100 op vijf meter. Eén nadelig kenmerk dat we hier al moeten vermelden is dat de flash uitspringt wanneer de camera denkt dat dit nodig is. Voor zover wij hebben kunnen terugvinden is er geen mogelijkheid om de flash permanent uit te schakelen. Telkens de instelring wijzigt, worden de flash-instellingen gereset en moet je de flash indien gewenst voor de gekozen stand opnieuw manueel uitschakelen.

In de grip zit een nfc-sensor waarmee je de J5 eenvoudig koppelt aan een compatibele smartphone of tablet. De J5 heeft ingebouwde wifi. Via de Nikon Wireless Utility app (voor iOS of Android) kun je met deze app foto’s nemen van de camera (maar stel je daar niet te veel van voor: het is gewoon de foto nemen, verder kun je geen enkele instelling wijzigen). (Zie ook onze test van de Nikon Coolpix S3700 voor meer informatie over de WMU app.)

Daarnaast kun je foto’s bekijken en downloaden, maar ook daar moet je je niet al te veel van voorstellen want hoe méér foto’s er op het geheugenkaartje staan, hoe trager en onpraktischer dit verloopt. Nikon zou de app beter aanpassen zodat die niet in één keer van alle foto’s miniaturen op je mobieltje probeert te laden maar dit in batches doet, want op deze manier is de draadloze overdracht praktisch onbruikbaar als er meer dan een vijftigtal foto’s op het geheugenkaartje staan.

Dat geheugenkaartje moet overigens van het microSD-type zijn. Het gewone SD-formaat kun je niet gebruiken. Links is er een klepje met erachter een kleine hdmi- en dito usb 2.0-poort. Gebruik je de usb-aansluiting dan verschijnt de J5 als externe schijf in je besturingssysteem.

Praktijk

Wij gebruikten de Nikon 1 J5 basis-kit enkele weken als alternatief voor de digitale camera in onze smartphone en voor een gewone compactcamera met niet-verwisselbare lens. Het was even wennen aan de vele instelmogelijkheden, maar het duurde niet lang om de basiswerking van deze camera onder de knie te krijgen.

Het toestel is klein en licht genoeg om de hele dag met je mee te dragen en de camera reageert heel snel op de aan-uitknop, waarbij de lens vliegensvlug uit zijn beschermde klepje naar voor springt.

De J5 ligt ook goed in de hand, maar de drie bedieningsknoppen op de bovenkant (PSAM-ring, ontspan- annex stroomknop en vidoeknop) zijn dicht bij elkaar geplaatst, waardoor je vooral in het begin moet opletten dat je niet op de verkeerde knop drukt en bijvoorbeeld een video opneemt in plaats van een foto te maken.

De zoomring van de basislens werkt naar ons gevoel niet al te precies, waardoor het niet altijd even gemakkelijk is om een beeld juist te kadreren. Ring en zoommotor lijken niet 100% goed op elkaar afgestemd te zijn.

Zolang het zonlicht niet te fel is, helpt het lcd-scherm je hierbij wel, zeker als je de hulplijnen inschakelt. Sterk zoomen kan de basislens wel niet en een digitale zoommogelijkheid heeft deze camera niet. De zoomlens biedt wellicht meer creatieve mogelijkheden, maar is natuurlijk veel duurder en maakt de camera ook wat zwaarder en groter.

De Nikon 1 J5 maakt mooie en scherpe foto’s die qua resolutie, kleur en scherpte veel beter zijn dan zowel onze smartphone als onze gewone compactcamera. Bovendien kun je alle beelden tegelijk in jpg- en in NEF (RAW)-formaat bewaren, zodat je er achteraf nog aan kunt sleutelen met daarvoor geschikte software, zoals die van Nikon zelf die je gratis kunt downloaden op hun website.

De verwisselbare batterij gaat ongeveer 250 opnames mee. Voor ons is dit ruim voldoende voor een dag (of zelfs twee dagen) gebruik, maar als je intensief fotografeert zul je misschien in een extra batterij moeten investeren.

Conclusie

De Nikon 1 J5 is gezien zijn relatief lage prijs een goede keuze voor wie een compacte camera zoekt met een goede beeldkwaliteit, verwisselbare lens, raw-ondersteuning en veel méér creatieve mogelijkheden dan een doorsnee smartphone of compactcamera.

Straatprijs: ca. 388 euro voor de basis-kit met 50 euro Nikon cash-back actie. Geleverd met 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-gemotoriseerde ZOOM-objectief, EN-EL24 oplaadbare Li-ionaccu, MH-31 acculader, UC-E20 usb-kabel, draagriem en BF-N1000 bodydop.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content