Review: Nokia 3210 4G – Digitale detox voor 79 euro

© HMD Global

Titel - Nokia 3210 4G

Omschrijving - Nostalgische 'dumbphone'

Richtprijs - 79,99 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Nostalgie naar een telefoon van 25 jaar geleden? Daar betaal je 79 euro voor: de prijs ook van een digital detox.

In het tijdperk voor de apps noemden we een smartphone een gsm. Gsm’s die toch iets speciaal konden noemden we een feature phone: een term die ook nog weleens gebruikt wordt. Maar het tegengestelde van smartphone noemen we anno 2024 ook weleens een dumbphone en dat is waar deze herwerkte versie van de Nokia 3210 onder valt.

HMD Global is ondertussen al 10 jaar eigenaar van het Nokia-merk – de Finse fabrikant nam de merknaam in 2014 over van Microsoft, nvdr – en bracht in 2017 al een herwerkte versie van de iconische, vaak ook wel onverwoestbare genoemde Nokia 3310 uit. Die truuk met de nostalgie haalt HMD nu nog een keer uit, door deze keer de 3210 heruit te brengen in een ‘moderner’ jasje.

Dat jasje ziet er wel oké uit. De telefoon is verkrijgbaar in drie kleuren: Scuba Blue, Grunge Black en Y2K Gold. Wij kregen die flashy gouden versie toegestuurd die wel op goedkeurende blikken kan rekenen. Maar eerlijk is eerlijk: deze 3210 heeft verder niet echt zoveel weg van de originele 3210 uit 1999. De bedieningsknoppen zijn anders en het 2,4″ IPS LCD-scherm van de herwerkte versie is ook een stuk groter. De oude 3210 was ook een stuk zwaarder – ruim 150 gram tegenover de 89 gram van deze versie. Als je dan toch zinspeelt op nostalgie, kon HMD hier wel wat beter doen.

© HMD Global

Geen uren of dagen, maar weken

Wel ‘goed’ in de nostalgische zin van het woord is de externe batterij die je eerst in je toestel moet stoppen. En wat ook aan dat tijdperk doet denken: de bijzonder lange standby-tijd van de batterij die nochtans ‘maar’ een capaciteit van 1450 mAh heeft.

Het is ook logisch dat die batterij het zo lang kan uitzingen – denk gerust aan dagen of soms zelfs weken als je ‘m weinig vastneemt – want de telefoon heeft nauwelijks achtergrondprocessen die stroom verbruiken. En dat is meteen exact waar deze 3210 ook op inzet: een uitweg voor al wie even een stap terug wil nemen van social media, het internet en de eindeloze stroom aan notificaties en apps. Dat is eerlijk gezegd ook het enige gebruiksscenario dat we zien, want veel kan je er niet mee: bellen, sms’en en oude games zoals het legendarische Snake spelen. In theorie kan je er nog wat meer mee, want er zit wél een 4G-radio in – nee, dat bestond in 1999 uiteraard nog niet – en er is een ‘internet’-icoontje waarmee je een zeer beperkte browser opstart. Maar daar wil je eigenlijk toch vooral niet mee werken: het ziet er niet uit, veel sites laden gewoon ook niet in, en alles gaat tergend traag. Zie het eerder als een browser voor ‘in geval van uiterste nood’ toch iets te kunnen opzoeken. Een camera zit er wel op, maar die wil je ook gewoon niet gebruiken: 2 megapixel is echt niet veel. En ook alleen een beetje bruikbaar in openlucht of bij meer dan voldoende kunstlicht. Aan de andere kant: als je foto’s wil maken in de stijl van de jaren 2000 zit je wel goed.

Geen wifi, wel dual sim

© HMD Global

Qua opslag moet je het doen met 128 MB en 64 MB werkgeheugen. Het MicroSD-slot laat je wel toe om tot 32 GB aan bestanden toe te voegen. Wifi is niet voorzien – waarom zou dat ook als je toch op digital detox gaat? – maar Bluetooth 5.0 wel: bellen met draadloze oortjes is dus geen probleem. Bedrade oortjes helpen wel als je naar de ingebouwde FM-radio wil luisteren – ja, dat zit er wel in – omdat de kabel dan meteen ook als een antenne fungeert en de ontvangst meer ruisvrij maakt. Standaard luister je naar de FM-radio via de ingebouwde speaker. We vallen wat in herhaling maar ook hier geldt: verwacht vooral niet teveel van de speaker. Alles klinkt schel, zonder enige bastonen en met zeer veel treble. Die radio kan je ook laten verder spelen terwijl je andere toepassingen op je telefoon doet: dus toch een beetje multitasking in deze dumbphone.

Wel een aangename verrassing is dat de Nokia 3210 voor zijn 79 euro toch dual sim biedt. Verplaats je nog even in het digital detox vakantieverhaal. Dan is het gewoon heel erg prettig dat je enerzijds je eigen simkaart gebruikt, en anderzijds die van je reispartner – of eventueel een lokale simkaart om aan lokale beltarieven te bellen. Zo blijf je bereikbaar om te bellen of te sms’en, maar kan je verder wel de social apps vergeten – als je dat dus zou willen.

Conclusie

Toe aan een digital detox? Dan kan je de Nokia 3210 eigenlijk wel overwegen. Koop je hem voor de nostalgie? Dan kom je toch eerder bedrogen uit, want de ‘nieuwe’ lijkt nauwelijks op de oude waardoor toch vooral het gevoel overblijft dat HMD vooral uit is op jouw cash met valse nostalgie-argumenten. Samengevat: gebuisd voor de nostalgie, maar wel geslaagd als digital detox partner.

Richtprijs: 79,99 (incl. btw)
https://www.hmd.com/nl_be/nokia-3210

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content