Review: Olympus VP-10 Digital Voice Recorder

Olympus VP-10 © Olympus

De Olympus VP-10 digitale stereorecorder heeft de vorm van een pen en is daardoor geschikt om overal discreet geluidsopnames te maken. Je kunt er tot 1.620 uur onafgebroken geluid mee opnemen. Maar hoe goed is de kwaliteit? Een test.

Al bijna vijftig jaar maakt Olympus dictafoons. In 1969 lanceerde het zijn eerste stemopnemer, toen uiteraard nog analoog en met kleine bandjes, de zogenaamde microcassettes, die trouwens een uitvinding van het bedrijf zijn. De eerste bandjes konden dertig minuten geluid per kant bevatten.

Het bedrijf maakt nog steeds dictafoons, maar nu zijn die uiteraard allemaal digitaal. Uit de nieuwe toestellen die Olympus eind vorig jaar introduceerde, kozen we de VP-10 uit voor een test, vooral omwille van de opvallende vormgeving. Deze zwarte, compacte (17 x 130 x 17 mm) en lichte (37,5 g) plastic Digital Voice Recorder ziet er namelijk uit als een zwarte pen, met inbegrip van clipje waarmee je het toestel in een borstzakje van een hemd of vestzak van een vest kunt bevestigen.

Op die manier met je mee gedragen ziet de VP-10 er effectief als een pen uit en kun je dus onopvallend opnames maken via de twee kleine microfoons die zich aan de zijkanten van de clip bevinden en in alle richtingen geluid opnemen.

Alle bedieningsknoppen bevinden zich aan de andere kant van het recordertje, samen met een piepklein zwartwit oled-schermpje en een minuscule dynamische speaker met een diameter van 10 mm en een maximaal vermogen van 90 mW.

Bovenaan is er een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Onderaan bevindt zich een standaard usb-poort, die afgeschermd wordt door een plastic dopje dat via een elastiekje bevestigd is aan de behuizing.

Functies

De VP-10 wordt geleverd met een oplaadbare en verwijderbare Olympus Ni-MH AAA-batterij. De batterij laad je op via de usb-poort, maar je kunt in noodgevallen ook niet-oplaadbare alkaline-batterijen gebruiken, al moet je dan via het menu wel instellen dat de VP-10 deze niet probeert op te laden.

Overigens is de batterij in de fabriek al volledig opgeladen, zodat je de recorder direct nadat je hem koopt kunt gebruiken.

Volgens Olympus houdt een alkalinebatterij het tot 50 uur uit bij opnames in de laagste kwaliteit (zie verder). Afspelen via de oortelefoon kan gedurende 29 uur. Hoe lang de meegeleverde oplaadbare batterij het uithoudt, wordt door Olympus niet opgegeven. We hebben dit ook niet kunnen testen, maar de batterij houdt het bij het opnemen in elk geval vele uren uit.

Op het interne NAND-flashgeheugen van 4 GB past maximaal 1.620 uur audio in de laagste audiokwaliteit (mono, wma 5 kbps). Opnames gebeuren naar keuze in ongecomprimeerd 16-bit 22,05 kHz Linear PCM (LPCM) wav- (12 uur), in gecomprimeerd 128 kbps mp3- (66 uur) of 5 of 32 kbps mono wma-formaat (258 of 1620 uur).

Met de zilverkleurige schuifknop op de bovenkant start je de geluidsopname, zelfs al is het apparaatje uitgeschakeld. Nog eens schuiven pauzeert de opname. Je kunt deze knop blind bedienen als je de VP-10 in een (borst)zak gebruikt.

Via het menu regel je allerlei instellingen, zoals het in- of uitschakelen van de low cut- en ruisfilters, het kiezen van de microfoongevoeligheid, inschakelen van stemgestuurde automatische opname (vcva), instellen van de automatische uitschakeltijd (standaard vijf minuten) en het instellen van specifieke opnameprofielen voor zakgebruik, bijeenkomst, vergadering, dictaten en opnames die geschikt zijn voor spraakherkenningsoftware. Je kunt opnames ook vergrendelen zodat je ze niet per ongeluk kunt wissen.

De recorder kan maximaal 999 bestanden (dictaten) bevatten die je via het menu per stuk of in één keer kunt wissen, maar het is natuurlijk eenvoudiger als je dit via usb en je computer doet. Windows 7 of hoger of Mac OS X 10.5 of hoger herkennen de VP-10 als externe schijf, zodat je direct met opgeslagen audiobestanden aan de slag kunt.

Bij het beluisteren van opnames kun je de afspeelsnelheid instellen tussen 50 en 200 procent. Snel vooruit- en terugspoelen is eveneens mogelijk. Interessant is ook de transcriptiestand, waarbij het toestel na elke druk op de pauzeknop drie seconden terugspoelt zodat je opnames eenvoudiger kunt uitschrijven. Daarnaast is er ook een speciale afspeelmodus voor mensen die een vreemde taal willen leren.

Ook handig is de datumzoekfunctie om snel een dictaat terug te vinden. Verder kun je op de recorder zelf pcm- en mp3-dictaten splitsen in kleinere mp3-bestanden. Pcm-opnames die groter zijn dan 2 GB worden automatisch gesplitst.

Software wordt niet meegeleverd, maar je kunt eventueel de Olympus Sonority audiobewerkingssoftware kopen. Dit programma werkt zowel op Mac als op Windows, maar er zijn vele ook gratis alternatieven beschikbaar met gelijkaardige functies. We vinden het een beetje raar dat Olympus de basisversie van Sonority niet gratis aanbiedt aan zijn dictafoonklanten…

De meegeleverde handleiding bevat alleen de basisfuncties. Alle mogelijkheden vind je in de volledige handleiding op de website van Olympus.

Praktijk

Er bestaan ongetwijfeld digitale recorders met een betere opnamekwaliteit dan de VP-10, al zijn de opnames verrassend goed, vooral die in de hoogste mp3-kwaliteit. Laat je niet misleiden door de matige weergavekwaliteit van het ingebouwde luidsprekertje: dat moet je vooral beschouwen als een middel om snel iets te controleren.

Maar als je luistert met een koptelefoon of via de pc dan zijn de opnames wel goed, afhankelijk uiteraard van de omstandigheden en de gebruikte instellingen. Verwacht wel geen hifi-kwaliteit waarmee je ook muziekopnames kunt maken. Dit is op de eerste plaats een stemrecorder, die het vooral moet hebben van zijn compacte en lichte formaat. Je kunt het overal met je meenemen en eenvoudig gebruiken.

Voor stemopnames is de VP-10 perfect geschikt, zeker als je de juiste instellingen gebruikt (zoals wanneer je hem in een vestzak gebruikt ook het vestzakopnameprofiel instellen). Door de lange opnameduur en goede batterijlevensduur is dit bijvoorbeeld een erg handig en discreet opname-apparaat om te gebruiken tijdens vergaderingen, colleges en voordrachten.

Conclusie

De Olympus VP-10 neem je eenvoudig overal met je mee om al dan niet discreet opnames te maken. Verwacht geen hifi-muziekkwaliteit, maar voor het opnemen van interviews, vergaderingen of colleges of het maken van stemnotities is deze kleine voice recorder uitermate geschikt.

Straatprijs: 99 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content