Review: OnePlus Pad Go – Geen multitasker

OnePlus Pad Go © OnePlus

Titel - OnePlus Pad Go

Omschrijving - Budgettablet van OnePlus

Recensent - Kristof Van der Stadt

Richtprijs - 299 euro (incl. btw)

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Een tablet met een beperkte richtprijs: dan gaan we er bijna automatisch van uit dat er hier en daar beknibbeld is op prestaties. We gaan na waar die bij de OnePlus Pad Go zitten.

Waar koop je anno 2024 nog een tablet voor? Als extra werkkracht? Als extra scherm in huis? Of net als een entertainment device voor onderweg? Met die vraag in het achterhoofd testen we de OnePlus Pad Go: een ‘budget’ tablet – 299 euro om precies te zijn – en het kleinere broertje van de eerder uitgebrachte OnePlus Pad. Voor die grotere betaalde je bij de lancering trouwens 499 euro, maar OnePlus verkoopt ‘m ondertussen voor 429 euro.

Maar de Pad Go dus. De ‘Go’ toevoeging doet vermoeden dat OnePlus ‘m toch vooral als een on-the-go toestel ziet, en dat lijkt met bijvoorbeeld zowel een microSD-slot – voor een extra maximale terabyte aan opslag – als een LTE-slot – voor een 4G-simkaart – ook echt wel zo te zijn. Met 532 gram is het toestel ook een lichtgewicht dat zich makkelijk laat vastpakken. Al betrapten we er ons regelmatig op dat we per ongeluk ook de camera mee afdekten met onze vingers: geen grote ramp maar als je de camera regelmatig gebruikt zal je ook regelmatig de vingervegen moeten wegpoetsen.

Budgettablet

Het gaat om een 11,3″ budgettablet en dus mogen we geen onrealistisch hoge verwachtingen hebben qua specificaties en prestaties. Aan de andere kant vinden we wel dat een tablet anno 2024 een zekere basisfunctionaliteit moet bieden. En die krijg je ook. Wat casual gaming? Dat gaat vlot: geen enkele keer zagen we haperingen in onder meer Brawl Stars, Hay Day, Candy Crush en meer van dat verslavend spul. Ook games die wat meer framesnelheid vereisen konden we nog steeds vlot genoeg draaien, maar aan high end games hoef je niet denken. De hoogst mogelijke instellingen kan je dan meestal zelfs niet kiezen.

Entertainment voorop

De OnePlus Pad Go stelt ook niet teleur bij alledaagse toepassingen als mail, browsen, een Word- of Exceldocument bewerken of muziek beluisteren. Beetje YouTube voor de kinderen achteraan in de auto? Check. Netflix-serie bingen voor het slapen gaan? Check. De tablet toont zich snel genoeg, zonder weliswaar razendsnel uit de hoek te komen maar dat verwachten we ook niet in deze prijsklasse.

Maar toch stoten we af en toe op de limieten van de MediaTek Helio G99 processor. Wanneer je meerdere apps en/of games tegelijk hebt open staan krijg je wel al snel te maken met korte haperingen of vertragingen. Ook het switchen tussen die apps gaat dan net iets te langzaam.

Het maakt dat we de OnePlus Pad Go dan ook vooral als een extra entertainment device zien. Eentje voor op de salontafel, muziek of YouTube onderweg in de wagen of om een tv-serie te bingen. Maar wat ons betreft minder of helemaal niet om te werken: daarvoor is de processor toch net iets te min.

Goeie en minder goeie specs

Het scherm is ‘maar’ een 11,3″ LCD (LTPS)-scherm met een resolutie van 2408 x 1720 en een refresh rate van 90 Hz en geen fancy OLED aan 120 Hz, maar dat stoort niet voor de entertainment-toepassingen die we al opsomden. In Netflix bijvoorbeeld zijn de zwarte passages ook echt donker genoeg en geen ‘uitgesmeerde’ grijs-groene fragmenten. Buiten op een zonnig terras is minder evident: daarvoor schiet de helderheid van het scherm toch te kort.
De soundtrack in je serie of film komt wel altijd goed door: de vier luidsprekers met Dolby Atmos ondersteuning gaan verbazend hard en beginnen pas op de hoogste volumes het geluid merkelijk te vervormen. Ook hier geldt: geen topsound, maar wel meer dan goed genoeg voor dit budget. Maar uiteraard kan je ook een Bluetooth-setje koppelen: je mede-treinreizigers gaan dat ongetwijfeld appreciëren.
Minder goed is de lichtsensor. In die mate zelfs dat we ons soms afvragen of er wel een werkende sensor in het testtoestel zit. Het gebeurde veel te vaak dat we de tablet vastnamen, het scherm aanzetten en meteen ontdekken dat er nauwelijks licht door het scherm straalt. Dat is op zich wel relatief snel op te lossen door even de helderheid op te schroeven in de instellingen, maar dat ben je na de zoveelste keer wel echt beu. Dat kan écht wel beter, OnePlus!
Omgekeerd verdient OnePlus dan weer wel een pluim voor de batterij van 8.000 mAh. Die doet het goed en kan meerdere dagen mee. Bij intensief gebruik haalden we nog altijd 2 of 3 dagen, en 4 of zelfs 5 dagen met regelmatig gebruik is geen uitzondering. Voeg daar nog ondersteuning aan toe voor snel opladen (33W SuperVOOC) en dan heb je alvast weinig zorgen op dit gebied. Of het moet zijn dat je nog geen USB-C oplader hebt die SuperVOOC ondersteunt, want die wordt niet meegeleverd: enkel de bekende rode OnePlus-kabel vind je in de doos.

Vier jaar updates

De tablet draait op Android 13 met 128 GB interne opslag en het eigen OxygenOS 13.2. Een positieve trend is dat je als consument wel steeds vaker ‘recht’ hebt op meer software-ondersteuning, en OnePlus volgt met deze tablet die trend. Je krijgt drie jaar aan (grote) Android-updates en vier jaar lang ook security-updates.

Camera: goed voor binnen

Over de camera kunnen we kort zijn: die is wel heel erg basic met 8 megapixel – zowel vooraan als achteraan. Voor (occassionele) videoconferencing of een snelle videochat is het op zich wel voldoende. Maar bij minder licht wordt het al snel heel moeilijk om deftige foto’s te maken met de camera aan de achterkant. Al kan je je natuurlijk wel de vraag stellen of je een tablet wel moet gebruiken om foto’s te maken. Hashtag boomer is dan nooit ver weg.

Conclusie

Geen standaard keyboard case, geen stylus en ook te weinig kracht voor multitasken: nee, deze tablet mikt niet op productiviteit en kantoortoepassingen. We zien hier echt een media consumption device in, een extra scherm thuis waarop je kan streamen, videocallen en eventueel enkele slimme toepassingen bedienen. Als dat ook echt het gebruiksscenario is dat je voor ogen hebt, dan ga je niet teleurgesteld worden.

Richtprijs: 299 euro (inclusief btw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content