Review: Oppo Reno 11 F 5G – Middenklasser met high-end batterij

Oppo Reno 11 F 5G: de groene uitvoering is ook de mooiste. © Oppo

Richtprijs - 449 euro incl. btw

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

In afwachting van een nieuw high-end toestel bracht Oppo alvast de Reno 11 F 5G smartphone uit in ons land. Een middenklasser met een opvallende batterij.

Guess who’s back, back again? Niet alleen Eminem met binnenkort een nieuw album, maar ook de Chinese smartphonefabrikant Oppo. Met de Reno 11 F 5G is Oppo weer helemaal terug in Europa van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Er was de patentenstrijd met Nokia. Er waren als gevolg daarvan rechtszaken in verschillende landen en de fabrikant deed het noodgedwongen wat kalmer aan. Vorig jaar kwam er geen nieuwe high-end smartphone meer naar België, waardoor het leek dat de aanvankelijk grote ambities helemaal onder de mat geveegd waren.

‘2023 was moeilijk jaar’

‘We moeten er niet flauw over doen. 2023 was een moeilijk jaar voor ons in Europa. We hebben veel vragen gekregen over wat aan de hand was in Europa en wat onze plannen waren na de patentendiscussie in Duitsland’, zegt Marc van den Dool, commercieel directeur bij Oppo Benelux. ‘Dat is ondertussen achter de rug, dus we kunnen weer verder uitbouwen in Europa. Dat zijn we ook vast van plan, want de ambitie is om een globale smartphonespeler te zijn. We willen geen nichespeler zijn, maar een merk met een aanbod voor iedere doelgroep. En ja, daar horen zeker opnieuw flagships bij: die komen zeker terug naar Europa’, bevestigt van den Dool. ‘Later dit jaar zal het productaanbod uitgebreid worden, en ook in België’, voegt hij daar nog aan toe.

Ongetwijfeld wordt de Reno 12 ‘AI phone’ serie – waarvoor Oppo tijdens de voetbalfinale van de Champions League nog uitgebreid reclame maakte – de volgende introductie, maar allicht komt er ook een nieuw vlaggenschip uit de Find X reeks aan. De introductie van de Find X 5 Pro in ons land dateert al van begin 2022: de nieuwere flagships deden sindsdien België niet meer aan.

Uitpakken met batterij

Dus de ambitie om een sterke speler te worden – de derde op de markt na Apple en Samsung? – is er opnieuw, en de Reno 11 F 5G moet dat vuur intussen weer aanwakkeren. Oppo doet dat door sterk in te zetten op een stevige batterij: niet alleen qua werktijd – met de 5.000 mAh geraak je wel al ergens – maar ook qua levensduur. Een doorsnee smartphone heeft een batterij die ontworpen is om 2 jaar mee te gaan vooraleer die achteruit begint te gaan. In de Reno 11 F 5G – de F staat trouwens voor niks speciaal mocht je je dat net als ons afvragen – zit een batterij die ontworpen is om 4 jaar mee te gaan: 1.600 oplaadcycli om precies te zijn wat het dubbele is van de standaard in de industrie.

Oppo plakte daar zelfs voor snelle beslissers – de aanbieding was slechts enkele weken geldig – een garantie op: als binnen 4 jaar de batterij naar minder dan 80% capaciteit zakt, dan vervangen ze hem kosteloos naar een nieuwe batterij. Al is er nog geen zelftest-app of -functie om dat ook te kunnen testen of de batterij echt meer dan 20% gedegradeerd is.

We snappen wel het idee dat je consumenten dus voorspiegelt dat het toestel 4 jaar makkelijk vier jaar mee gaat – de batterij is doorgaans het eerste wat begint te begeven na 2 jaar – maar toch is dat niet zo want het softwarebeleid loopt nog niet mee. Al zou daar volgens Oppo-woordvoerder Dries Cludts wel aan gewerkt worden. Beveiligingsupdates krijg je drie jaar lang: Oppo belooft verder twee grote Android versie-updates.

We hebben trouwens écht geen klagen over de batterij. In de enkele weken dat we het toestel gebruikten, haalden we makkelijk meer dan een dag bij zelfs redelijk intensief gebruik. De SuperVOOC 67W fast charging maakt ook dat je in geen tijd de batterij weer oplaadt: in 20 minuten tijd staat de teller weer op 53% opladen, in 48 minunten op 100%. Al is het wel even opletten: de kabel wordt wel meegeleverd, maar een SuperVOOC-stroomadapter niet.

© Oppo

Stevig én mooi

De telefoon oogt en voelt stevig en ligt goed in de hand. De donkergroene uitvoering is ook echt een eyecatcher en een welkome afwisseling op de gangbare kleuren – of de varianten op zwart, grijs, zilver en blauw – van andere merken. Minder geslaagd – maar da’s een kwestie van persoonlijke smaak – vinden wij het opvallende camerablok aan de achterkant met het onnodige opschrift ‘Innovative AI Camera’. Het camerablok lijkt op de achterkant geplakt, en is dus enkele millimeter dikker dan de rest van de behuizing: een beschermend hoesje is dus geen overbodige luxe.

Wat de camera’s betreft zitten aan de achterkant een hoofdcamera van 64 MP, een ultra-groothoek van 8 MP en een macro van 2 MP. Over die macrocamera kunnen we kort zijn: die is wat ons betreft nutteloos. Je haalt er zelden een supergedetailleerde foto uit. Erger: het is soms zelfs handiger om de hoofdcamera te gebruiken en (digitaal) in te zoomen. Het eindresultaat oogt vaak scherper dan de macrocamera te gebruiken. Jammer toch! De ultra-groothoekcamera (f/2.2 en 112° FOV) blijken we in de praktijk ook maar weinig te gebruiken – op een occassionele landschapsfoto na. Het probleem is het té beperkte aantal pixels waardoor je in de verleiding komt om altijd weer toch die hoofdcamera te gebruiken. Hoewel optische beeldstabilisatie niet ondersteund is, zijn we wel onder de indruk van deze camera (f/1.7 en 81° FOV) die wel maar tot 2x optische zoom ondersteunt. Voor alledaagse (vakantie)kiekjes voldoet die prima. Maar bij mindere lichtomstandigheden en al zeker tijdens de nacht valt de camera van de Reno 11 F 5G al vrij snel door de mand met wazige of korrelige foto’s of kiekjes waarop alle kleurschakeringen lijken te ontbreken. Ergens ook te verwachten: het is en blijft het middensegment en dus géén absoluut toptoestel.

© Oppo

Voor trendsetters

Oppo zegt zelf dat ze met de Reno-reeks op trendsetters mikken, en dus is de selfiecam belangrijk. En goed nieuws: die camera (32 MP, f2/4, 90° FOV) doet het ook echt goed voor portretfoto’s – al dan niet met het bekende bokeh-effect dat de achtergrond wat onscherp zet. De kleurbalans zit meestal vrij goed net als de belichting. De foto-app van Oppo biedt achteraf nog heel wat mogelijkheden om een en ander te finetunen of bij te werken – inclusief wat meer AI-achtige functies zoals het verwijderen van bepaalde elementen of zelfs hele personen in een foto. Maar dat zijn softwarefuncties die ondertussen ook op andere en oudere Oppo-toestellen te vinden zijn – zoals de Find X 5 Pro.

Wat wel helemaal nieuw is, is File Dock: daarin kun je afbeeldingen, teksten en bestanden slepen voor snelle toegang in al je apps. In theorie handig. In praktijk vergeet je al snel dat de functie bestaat. Smart Image Matting verdient ook nog een extra woordje. Daarmee ‘knip’ je tot zes onderwerpen uit een foto en sla je die afbeelding op in de File Dock. Zoals al gezegd kan je van daaruit dus delen met een andere app, maar je kan van je knip- en plakwerk ook een sticker maken.

Rekenkracht?

Oppo kiest voor 256 GB opslag in dit toestel en daar zijn we blij mee. Net als het eigenlijke AMOLED-6,7″ scherm met een goeie 93,4% schermratio – het scherm oogt echt randloos – een pixeldichtheid van 394 PPI, een FHD+ resolutie (2.412 x 1.080) én als kers op de taart ook een verversingssnelheid tot maximaal 120 Hz.

De keuze voor de processor begrijpen we dan weer niet. De MediaTek Dimensity 7050 SoC en processor is eenvoudigweg net niet krachtig genoeg om de richtprijs van 449 euro te verantwoorden. Bij eenvoudig surfen of chatten zal je dat niet meteen merken, maar bij de camera of het bewerken achteraf merk je het bijvoorbeeld wel al vrij snel dat de processor moeite moet doen om bij te blijven met alle taken. En zeker wanneer je gaat switchen tussen meerdere apps krijg je onvermoedelijk met korte haperingen te maken. Ja, het is een toestel uit het middengamma maar met de toch nog vrij stevige richtprijs rekenen we dit Oppo toch wel aan.

Bloatware

De bloatware die Oppo meelevert helpt op dit vlak ook niet echt. Om de haverklap word je geconfronteerd met notificaties van apps die je niet zelf geïnstalleerd hebt en eigenlijk ook niet nodig hebt. Toch wel jammer, want op zich is het ColorOS-besturingssysteem (versie 14.0 met onderliggend Android 14) zeker niet slecht en redelijk intuïtief – op wat eigenaardigheden na.
Toppunt van bloatware vinden we de App Market applicatie die zichzelf vlotjes naar je eerste scherm promoveert. App Market is een appwinkel van Oppo zelf die dus helemaal dubbelop loopt met de Play Store van Google.

Conclusie

© Oppo

We zien veel sterke punten, maar toch ook werkpunten. Sterk: ontwerp – stevig aanvoelend en toch licht! -, mooie kleur, degelijke hoofdcamera en een potige – en normaal gezien ook duurzame – batterij die je snel kan bijladen. De werkpunten? De breedhoek- en macrocamera kunnen beter. Stoppen met al die voorgeïnstalleerde, onnodige en meestal ongewenste apps. De software-ondersteuning afstemmen op die van de batterij. En een krachtigere processer toch ook. Wanneer we alles bij elkaar gooien komen we dan uit op een typisch toestel uit de middenklasse met enkele high-end specificaties als eyecatcher. Maar toch ook een toestel dat iets te hoog geprijsd staat naar ons aanvoelen.

Richtprijs: 449 euro (incl. btw)
Specificaties: https://www.oppo.com/benl/smartphones/series-reno/reno11-f/specs/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content