Review: Oppo Reno 12 Pro – Middenklasser met premium-ambities

De Oppo Reno 12 Pro © Oppo

Titel - Oppo Reno 12 Pro

Richtprijs - 649 euro

Pieterjan Van Leemputten

Oppo stelt met de Reno 12 een ‘AI phone’ voor. Hoe intelligent is dat toestel? En is het ook zonder AI-kunstjes een goede smartphone?

Data News test de Oppo Reno 12 Pro, een toestel dat sinds 3 juli te koop is voor 649 euro. Voor die prijs krijg je een smartphone met 512 GB opslag, 12 GB RAM en een MediaTek Dimensity 7300-Energy processor. Binnenin zit een 5.000 mAh batterij, verpakt in een toestel met 6,7 inch scherm (aan 120 Hz). Dat toestel is ook IP65 water- en stofdicht.

We gaan meteen de belangrijkste vragen beantwoorden: Is dit een goed toestel? Ja. Biedt de Reno 12 Pro waar voor zijn geld: Ja. Maken de AI-functies het verschil? Soms.

Design

Oppo Reno 12 Pro © Oppo

De Oppo Reno 12 Pro is met 6,7 inch vrij groot. De lens van de frontcamera zit bovenaan in het midden van het scherm en dat scherm gaat helemaal tot op de rand. Oppo noemt dat ‘Infinite View’ en het geeft het gevoel dat het scherm net iets groter is. Dat in combinatie met de kleurrijke foto’s die ColorOS je voorschotelt (standaard bij elke activering zie je een ander beeld), is fijn meegenomen.

De achterkant van de telefoon bestaat uit aluminium en maakt dat de telefoon glad aanvoelt. Maar in deze kleuruitvoering (Nebula Black) is dat met een ‘brushed’ uitzicht, waardoor vette of zweterige vingers amper zichtbaar zijn. Ook het camera-eiland is mooi ontworpen met de drie lenzen netjes onder elkaar en een klein ribbeltje rond dat eiland. Details die dit midrange toestel er iets verfijnder doen uitzien.

Software

De Reno 12 Pro is uitgerust met ColorOS 14.1, een variant van Android 14, en dat doet wat het moet. Het is een vrij clean OS dat snel reageert en doet wat je van Android verwacht.

Wel een puntje van kritiek voor wat we er ‘gratis’ bij krijgen. Color OS sleutelt niet te fel aan Android, maar bulkt wel van de bloatware. Onder meer TikTok, AliExpress, Fitbit, Amazon en een hele lading games worden standaard mee geïnstalleerd. Tot overmaat van ergernis kan je ze niet zomaar negeren, de Reno 12 zal je er dagelijks aan herinneren dat ze een update moeten krijgen. Er is zelfs een mapje ‘Must play’.

Het goede nieuws is dat al die bloatware ook te verwijderen valt. Zo kan je je toestel beperken tot de apps die je zelf kiest.

Batterij / dagelijks gebruik

Een toestel met 5.000 mAh batterij is stevig. Daardoor kan je de Reno 12 Pro lang en intensief gebruiken. Op een dag waar we rond 9u het toestel volledig opgeladen meenemen voor een reisdag, waarbij we quasi de hele dag nonstop Google Maps open hebben, op de achtergrond spotify streamen of surfen, video kijken of andere apps gebruiken om ons bezig te houden, hebben we tegen de vroege avond nog steeds 30 procent batterij over.

In het andere uiterste, een thuiswerkdag waar de telefoon aan staat, maar op een paar telefoontjes na amper wordt gebruikt, hebben we op het einde van de werkdag nog steeds 85 procent of meer over.

Standaard komt de Reno 12 Pro met een usb-kabel, geen stekkerkop. Maar de snellaadfunctie werkt ook met andere snelladers. Gebruiken we zowel de kabel als stekkerkop van een drie jaar oude oude OnePlus snellader, dan laadt de Reno 12 ook in een half uur voor meer dan de helft op.

Over de basisfuncties kunnen we niets slecht opmerken. De ingebouwde luidspreker geeft een degelijk geluid mee, net zoals tijdens het bellen. Natuurlijk zijn smartphones niet gebouwd als mobiel geluidssysteem, maar je kan wel kamervullend muziek afspelen zonder dat het geluid vervormt. Ook de vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning werken snel en naadloos.

Camera

Cruciaal bij smartphones is hoe goed de foto’s zijn en ook daar mist de Reno 12 Pro niets. Je kan kiezen tussen 0,6 zoom (breedhoek), 1x, 2x (optisch) en 5x zoom (hybride). De kleuren zijn vol, niet overdreven en details worden goed in beeld gebracht. De gewone Reno 12 heeft een macrolens, de Pro-versie die Data News test heeft in plaats daarvan een lens die 2x optische zoom levert. Dat maakt dat foto’s van zeer dichtbij iets moeilijker scherp te stellen zijn, maar het is niet onmogelijk.

Maar hoe goed is de zoomfunctie, en blijft er nog iets over als je van 2x optische zoom naar 5x hybride zoom gaat? Voor deze test zijn we naar Leipzig getrokken om een EK-match bij te wonen, een omgeving waar aan kleur en detail geen gebrek was. Het beeld hieronder is een mash-up van de drie zoomopties waarbij we vanaf dezelfde afstand op ongeveer hetzelfde moment de foto op dezelfde cadrage uitsnijden.

Wat meteen opvalt is dat de 2x optische zoom een noemenswaardig beter beeld geeft ten opzichte van de standaard 1x zoom. De kleuren zijn voller, details zijn scherper. Bij 5x wordt dat nog iets beter. Maar kijk je naar de details dan zal je merken dat het beeld maar een fractie beter wordt. Vooral de kleur en het contrast, vermoedelijk met een beetje AI, doen hier hun werk.

De standaard, zoom en hybride zoom van de Reno 12 Pro naast elkaar. Op de foto hieronder zie je vanaf welke afstand die foto is genomen. © PVL

Desondanks dat we hier over zeuren blijft de camerakwaliteit wel uitstekend. Bovenstaande foto’s zijn genomen vanaf een stevige afstand (zie breedhoekfoto hieronder). Dat we de gezichtsuitdrukkingen van de scheidsrechter kunnen aflezen op een toestel van 649 euro is indrukwekkend. Ook na zonsondergang blijft die kwaliteit degelijk.

Een foto met de breedhoeklens van de Reno 12 Pro. © PVL

Ook over de videokwaliteit kunnen we amper een slecht woord kwijt. Die neemt helder op in 4K en beschikt over leuke snufjes zoals slow-motion of wat AI-retouchering. Dingen die we intussen wel gewoon zijn op Android, maar tegelijk wel waarderen.

(soms) vol met AI

Wat we bewust bundelen in een apart hoofdstuk zijn alle AI-functies die Oppo meelevert en dat zijn er best wat. Over sommigen zijn we enthousiast, anderen zijn leuk, maar niet noodzakelijk een reden om de telefoon te kopen.

De meest nuttige functie is ongetwijfeld AI Eraser 2.0. In de fotogalerij krijg je bij de bewerkmodus de optie ‘intelligent verwijderen’. Oppo scant je foto, herkent zeer accuraat mensen en je kan zelf kiezen welke je wegneemt. AI vult de lege ruimte automatisch op.

Dit werkt verbluffend goed en snel. Zoals je bij onderstaande foto’s kan zien.

© PVL
Dit is het bewerkte beeld. © PVL

Toch willen we jullie onze favoriete blooper met deze tool niet besparen. Want nemen we een foto van een voetbalveld waar een cameraploeg loopt dan verwijdert de Reno 12 Pro de cameraploeg… maar uiteraard niet de camera zelf.

Ook wanneer het hele veld vol staat voor de ceremonie vooraf, inclusief grote vlaggen, slaat de AI tilt en krijgen we een artistiek kunstwerk terug vol extrapolatie. Maar hierbij zoeken we bewust de extremen op, want op elke andere foto waar we mensen willen verwijderen levert de Reno 12 uitstekend werk in zowel het verwijderen als het opvullen van de gaten.

Het origineel. © PVL
Mensen verwijderen gaat probleemloos. Hun apparatuur blijft wel nog even staan. © PVL

AI Studio: leuk, voor even

AI Studio laat je toe om met generatieve AI portretfoto’s om te toveren in verschillende stijlen, van cowboys tot cartooneske astronauten, Britse smokingdragers of iets daartussen. Het maakt van je telefoon het leukste toestel op het feestje. In enkele seconden geef je mensen een gepersonaliseerde AI-stijl en de resultaten mogen er zijn. De voornaamste beperking daarbij is het haar. Met een kaal hoofd krijg je er soms AI-haar bij. Omgekeerd wordt een stevige bos krullen wel eens bijgeschoren, maar leuk is het wel.

© PVL

Tegelijk moeten we ook zeggen dat dit niet de reden is waarom je de Reno 12 Pro moet kopen. Het is een leuke goocheltruc, maar zodra je de meeste mensen in je vriendenkring een makeover hebt gegeven is het nieuwe er wel vanaf.

Twee functies, AI Clear Face en AI Best Face, komen pas later met een update en hebben we niet getest. Deze laten je toe om bij groepsfoto’s de meest scherpe foto van ieders gezicht te nemen en om zaken als gesloten ogen weg te werken.

Samenvatten

Los van het visuele heeft de Reno 12 ook enkele tekstgebaseerde AI-tools. Met de AI Toolbox kan je artikels laten samenvatten. Dat werkt vrij goed en snel, maar is helaas nog niet in het Nederlands of Frans beschikbaar.

Maar de telefoon doet dat ook met spraak (in het Engels, Chinees of Hindi). Daar zijn we wisselend enthousiast over. Het werkt in grote lijnen. Maar bij een iets technischer gesprek (over ruimtevaart) merken we dat sommige dingen niet helemaal correct worden geïnterpreteerd. Eigenlijk vatten we het nog best samen als: een tool die je snel de essentie van een opname meegeeft, maar steun er niet op om exacte informatie uit te halen.

Tot slot heeft de Reno 12 ook een ‘AI-schrijver’. Zit je op een sociaal medium dan kan je via de zijbalk suggereren om bij een foto een passende (Engelstalige) tekst te zetten en die bijvoorbeeld romantisch of ontspannen te laten klinken. Ook dat werkt. Je social media posts gaan er geen Pulitzerprijs mee winnen. Maar je foto’s van op safari worden wel snel en eenvoudig voorzien van een boodschap op inspiratieloze momenten.

Conclusie

In essentie is de Oppo Reno 12 Pro een uitstekend toestel. De basisfuncties zitten goed, de camera is uitstekend en het is een mooi snel toestel met een degelijke batterijcapaciteit. De verschillende AI-functies bieden voor elk wat wils. Dat zijn niet allemaal killer features, maar AI Eraser is wel een functie die voor elke gebruiker vroeg of laat nuttig is.

Wat daar beter kan bij Oppo is dat het soms even zoeken naar elke functie. De spraaksamenvatting zit in de opnameapp, de AI-schrijver duikt pas op in de zijbalk bij het schrijven van een post. Sommige zaken vonden we pas terug nadat we Oppo vroegen of ze wel actief waren op het toestel. Iemand die dit toestel koopt zonder voorkennis, mist mogelijk een deel van die features.

Maar in de kern is dit een uitstekend toestel in de bovenste helft van het middensegment. Wie daarbij nog twijfelt omwille van de prijs kan eventueel voor de niet-pro versie gaan. Die is met 549 euro honderd euro goedkoper en is grotendeels identiek, behalve een iets andere camera, schermdesign en met 256 GB de helft minder opslag, wat nog steeds ruim voldoende is voor de meeste gebruikers.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content