Review: overal inzetbare 3G/4G-router

AVM Fritz!box 6820 lte © AVM

De AVM Fritz!Box 6820 LTE is een compacte Wireless Wide Area Network (WWAN)-router waarmee je overal waar er een 3G- of 4G-signaal is een internetverbinding kunt maken. We hebben deze mobiele router getest.

Onder de noemer Wireless Wide Area Network of WWAN horen alle draadloze netwerkstandaarden thuis die over langere afstanden werken. Denk aan gprs en edge (ofwel 2g), umts (ofwel 3G) en lte (ofwel 4g). De nieuwe AVM Fritz! Fritz!Box 6820 LTE mobiele router ondersteunt al die standaarden.

Je poot het apparaatje ergens neer – thuis, op een vakantieverblijf of, mits een geschikte stroomadapter, zelfs in de auto -, steekt een sim-kaart met een data-abonnement in het apparaat, koppelt er een pc, smartphone of tablet aan via wifi of een Ethernet-kabel, configureert je sim-kaart via de webinterface en daarna kunnen alle op deze mobiele router aangesloten apparaten op het internet met een maximale theoretische doorvoersnelheid van 150 Mbit/s. De werkelijke snelheid hangt natuurlijk af van de kwaliteit van het gebruikte WWAN-signaal.

Via de gigabit Ethernet-poort op de achterkant kun je de Fritz!Box 6820 LTE op een andere router, hub of switch aansluiten en op die manier het WWAN-internetsignaal over het lokale netwerk verdelen. Die poort kun je uiteraard ook gebruiken om er rechtstreeks een pc of een spelconsole op aan te sluiten.

Draadloze clients verbinden rechtstreeks met de Fritz!Box 6820 LTE via de ingebouwde Wireless-N wifi-voorziening. Die heeft dankzij 3 x 3 mimo (multiple input/output met drie zend- en ontvangstantennes) een maximale theoretische doorvoersnelheid van 450 Mbit/s en werkt uitsluitend in de 2,4 GHz frequentieband.

Ingebruikname

De sim-sleuf bevindt zich onderaan in de router, tussen de twee vast geïntegreerde voetjes. Daar past ook de stroomaansluiting. Alle antennes zijn geïntegreerd in het 13,4 mm hoge, 6,4 mm brede en 9,9 diepe ivoorwitte kastje.

Het sim-kaartje klikt vast in de sleuf en is gemakkelijk weer verwijderbaar door er kort op te drukken, waarna het naar boven springt. (De sleuf is geschikt voor een ‘gewone’ mini-sim kaart.) De sleuf is niet beschermd door een afsluitbaar klepje, dus iedereen kan de sim-kaart zomaar uit de router verwijderen. Voor thuisgebruik is dat wellicht geen probleem, maar op een vakantieadres zou een afsluitbaar klepje eventueel wenselijk kunnen zijn. Iets om rekening mee te houden…

Er is geen stroomknop: de router start op zodra je de stekker in het stopcontact steekt. Na enkele seconden is de wifi-chip actief. De wifi-verbinding is standaard beveiligd met een wpa2-wachtwoord en ook de webinterface is standaard met een wachtwoord beveiligd. Beide gegevens staan op een meegeleverd kaartje en vind je ook nog eens terug op een sticker onderaan het apparaat. Je kunt je apparaat eventueel ook met de router verbinden via de wps-knop op de achterkant.

De webinterface is dezelfde als die van alle andere AVM-routers. Je activeert die zoals bij alle routers van deze fabrikant door in de adresbalk van je browser naar http://fritz.box te surfen.

Eerst kies je de interfacetaal. Helaas wordt het Nederlands hierbij nog altijd niet ondersteund. Eigenlijk zou AVM dat na al die jaren dat hij bij ons actief is best wel eens voor een Nederlandse vertaling van zijn producten mogen zorgen.

Een schoonheidsfoutje is dat er nog gedeeltelijk Duits wordt gebruikt, zelfs al kies je Engels als interfacetaal. Het tweede scherm van de installatie-wizard is zelfs volledig Duitstalig. Mocht je het Duits niet machtig zijn: dit scherm vraagt je om het standaardwachtwoord in te vullen dat je op het kaartje in de verpakking vindt.

Pas daarna verspringt de wizard effectief naar de ingestelde taal. Nu dien je het land te kiezen waar de router gebruikt wordt. Vervolgens wordt het apparaat herstart. Dit duurt ongeveer twee minuten. Vervolgens moet je het pin-nummer van de sim-kaart invullen. Je krijgt hiervoor net zoals bij een smartphone drie kansen.

De router probeert zelf je mobiele provider te detecteren, maar als dit niet lukt worden de instellingen voor “andere internet service provider” geactiveerd en kun je zelf de access point name (apn) en de gebruikersgegevens invullen. Nu wordt de mobiele internetverbinding gemaakt, een proces dat tot dertig seconden kan duren. Als het lukt, wordt het voortgangsbalkje in de wizard groen en stopt het power-lampje op de voorkant van de router met knipperen.

Werking

Deze router gebruikt hetzelfde Fritz!OS-besturingssysteem als de andere routers van AVM, met mogelijkheden zoals ouderlijke controle, prioritering van bepaalde types van verkeer, doorschakelen van ip-poorten, dynamic dns-toegang, vpn-toegang, toegang voor gastgebruikers en algemene of specifieke toegangsbeperkingen.

Voor een aantal functies kun je allerlei wizards gebruiken die je op weg helpen. De installatiewizard gebruikte je al toen je het apparaat in dienst nam. Andere wizards zijn: controleren van de status van het apparaat; controleren en tonen van de beveiligingsinstellingen; bewaren en herstellen van de instellingen; updaten van de firmware; en instellen van de “push-services” die je allerlei berichten stuurt over de werking van de router.

Deze mobiele router werkt ook met de Fritz!App Wlan-app voor Android. Daarmee kun je bijvoorbeeld gasttoegang verlenen, of details over de kwaliteit van de verbinding opvragen. Eveneens wordt de MyFritz!-dienst ondersteund. Die zorgt ervoor dat je de router via het internet op een veilige manier kunt bereiken via een beveiligde clouddienst van AVM.

De “alignment aid” toont je in echte tijd het ontvangstniveau van beide wwan-antennes. Door het apparaat te draaien en te verplaatsen verkrijg je de beste ontvangst voor jouw situatie. Vóór op het apparaat geven drie ledjes ook de ontvangstkwaliteit weer (samenvatting van de niveaus voor beide antennes).

Deze handige voorziening is echt wel nuttig, want een kleine wijziging in de positie kan soms een belangrijke ontvangstverbetering geven. Tijdens de test verkregen we op sommige locaties slechts umts (3g)-ontvangst (14 Mbit/s up en 5,8 Mbit/s down) en op andere performantere hspa+ (3g+)-ontvangst (42,2 Mbit/s en 5,8 Mbit/s up/down), dus hier een tijdje mee spelen loont zeker de moeite. In dit scherm kun je overigens ook statistieken voor de wwan-ontvangst over langere periodes opvragen.

Desgewenst kun je in de geavanceerde instellingen zelf het type van wwan-verbinding (gsm, umts en gsm) en frequentieband vast instellen (banden 1, 3, 5, 7 8 of 20).

Prestaties

Op onze locatie haalden we nooit de maximaal mogelijke lte-snelheid, maar wel een stabiele hspa+-verbinding (42,2 Mbit/s down en 5,76 Mbit/s up). Het 4g-signaal was wel zichtbaar, maar te zwak voor een stabiele verbinding.

De werkelijke internetsnelheid gemeten met verschillende benchmarks was gemiddeld 19 à 26,5 Mbit/s down en 1,78 à 4,5 Mbit/s up, met een gemiddelde pingtijd van 35 ms. Videodiensten zoals Youtube en Netflix en audiodiensten zoals Spotify streamden hun inhoud allemaal zonder haperen in de hoogste kwaliteitsniveaus, voor wat video betreft ook zonder haperen tot 1080p Full HD resolutie, maar 1440p en hoger UHD was in onze situatie meestal te hoog gegrepen, hoewel het soms wel zonder haperen werkte. Maar dit heeft dus vooral te maken met de kwaliteit van de wwan-verbinding en weinig of niets met de prestaties van de router, die zeker geschikt is voor UHD-video, op voorwaarde dat de wwan-verbinding snel genoeg presteert.

Conclusie

Dit compact lte-routertje werkt gebruiksvriendelijk en snel. De echte doorvoersnelheden die je met dit apparaat haalt, zijn echter van zoveel factoren afhankelijk dat je daar moeilijk algemene uitspraken over kunt doen. In onze testsituatie waren we in elk geval tevreden over de verkregen internetsnelheid en de stabiliteit van de verbinding.

Gemiddelde internetprijs: 230 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content