Review: Parrot mini-drone met hoge resolutiecamera

Parrot Bebop Drone + Skycontroller © Parrot

De Parrot Bebop Drone is een quadricopter met vooraan een digitale 14-megapixelcamera met “fisheye”-objectief waarmee je zowel kunt filmen als foto’s nemen. We hebben deze lichte mini-drone getest.

De Bebop Drone van Parrot is een quadricopter met vier verwijderbare driebladige propellers van polycarbonaat die je bestuurt via wifi met behulp van de Parrot FreeFlight 3.0 app. Een duurdere versie wordt geleverd met een Parrot Skycontroller, in essentie een wifi-versterker waarmee je de drone over veel langere afstanden kunt besturen, volgens de fabrikant wel tot twee kilometer. Deze versie, die 899 euro kost, hebben wij getest. De drone op zichzelf, die je met een tablet of smartphone bestuurt, kost 499 euro.

Technische uitrusting

De verwisselbare 1200 mAh Lithium-ion batterij levert voldoende stroom voor ongeveer elf minuten vliegtijd. Het opladen van de batterij duurt ongeveer een uur. De Skycontroller gebruikt identiek dezelfde batterij. Met de drie batterijen die in de verpakking steken kun je dus 2 x 15 minuten vliegen. Je kunt uiteraard apart nog batterijen bijkopen.

Je bestuurt de Bebop met de gratis Parrot FreeFlight 3.0 app die verkrijgbaar is voor iOS, Android en Windows. Met deze app kun je ook de firmware updaten en foto’s of films van het interne geheugen halen. Dat interne geheugen is overigens 8 GB groot. De drone heeft ook een micro-usb poort waarmee je hem rechtstreeks aan een computer kunt hangen. Het interne geheugen wordt dan als externe schijf geladen en je kunt de inhoud kopiëren naar je computer.

De drone werkt in de 2,4- en 5 GHZ wifi-frequenties en heeft een eigen open wifi toegangspunt aan boord. Je koppelt je smartphone of tablet aan het wifi-signaal van de Bebop en kunt het apparaat dan tot ongeveer 250 meter besturen. De echte afstand hangt af van de wifi-sterkte van het mobieltje dat je gebruikt.

Met de Bebop Drone Skycontroller versterk je het wifi-signaal van je smartphone of tablet en kun je de drone tot op maximaal twee kilometer afstand bedienen. De Skycontroller werkt wel alleen met Android 4.2 en FreeFlight 3.0 en is momenteel niet beschikbaar voor iOS of Windows.

Op de voorzijde van de Bebop Drone bevindt zich een digitale camera met visoog-objectief en een kijkhoek tot 180 graden. De camera maakt foto’s met een resolutie van 4096 x 3072 pixels en videobeelden met een resolutie van 1080 x 1920 pixels. Foto’s worden opgeslagen in jpeg, raw of dng, terwijl video’s bewaard worden in H.264 (mpeg4).

Praktijk

Als je de tutorials doorneemt, heeft de besturing van de drone geen geheimen meer, wat nog niet betekent dat je er onmiddellijk goed mee zult kunnen vliegen. We willen je nu al waarschuwen dat dit zeker geen kinderspeelgoed is en dat een verkeerd gebruik schade en verwondingen tot gevolg kan hebben voor gebouwen, ramen, beplantingen en omstaanders.

De basisbediening (stijgen, draaien, voor- en achteruit vliegen) is eenvoudig en hadden we snel onder de knie. We voerden onze test noodgedwongen uit in een tuin met hoge bomen en verschillende gebouwen, waardoor we af en toe in de problemen kwamen omdat we een manoeuvre te snel uitvoerden. Eenmaal vloog de drone zich vast in een boom, gelukkig op niet te grote hoogte zodat we hem zonder veel problemen konden recupereren.

Een andere keer, toen we de optie “keer terug naar huis” wilden testen, vloog de Bebop met grote snelheid in de richting van een openbare weg in plaats van terug te keren naar de startpositie. We dienden de noodknop de gebruiken om hem te stoppen. De terugkeerfunctie gebruikt uiteraard de gps-positie en blijkbaar had de Bebop nog niet zijn gps positie vastgesteld toen we dit uitprobeerden.

Het zou wellicht een goed idee zijn dat Parrot de terugkeer-knop in de FreeFlight-app uitschakelt zolang de drone geen gps-positie opgeslagen heeft. Want zoals het nu is kan een druk op de terugkeerknop onverwachte en vooral ongewenste gevolgen hebben…

Overigens kun je in de app de maximale snelheid van draaien, stijgen en vliegen aanpassen, zodat het allemaal wat trager gaat. Zeker in het begin, wanneer je alle mogelijke manoeuvres uitprobeert, lijkt ons dat een goed idee.

De kwaliteit van de film- en videobeelden is zeer goed en de beelden zijn erg stabiel. In de app kun je overigens de resolutie, witbalans etc. wijzigen. Het direct weergeven van wat de drone ziet in de Freeflight app werkt wonderwel, met nauwelijks storingen of haperingen in het live beeld. Als je de Skycontroller gebruikt, kunnen er wel wat meer storingen optreden als de kantelbare antenne niet helemaal in de richting van de drone staat, zeker op wat grotere afstanden.

Mag je een drone zomaar gebruiken?

Het korte antwoord voor België is neen, hoewel Parrot in zijn communicatie daar veel vager over is. Het hangt ervan af of je de Bebop als speelgoed, dan wel als drone kunt beschouwen. De Bebop weegt ongeveer 400 gram en kan daardoor beschouwd worden als “speelgoed”. Dan mag je er vrij mee spelen in je eigen tuin.

Maar de Bebop kan veel hoger en verder vliegen dan echte speelgoed-vliegtoestellen en heeft bovendien een ingebouwde camera met zeer hoge resolutie. Je zou dus ook kunnen argumenteren dat dit toestel onder de wetgeving voor “modelluchtvaartuigen” van 1 tot 150 kg valt. En die mogen in België enkel ingezet worden op de daartoe bestemde modelluchtvaartterreinen en onder geen beding daarbuiten. Ook op privéterrein mag je dergelijke toestellen momenteel niet gebruiken.

Er wordt wel gewerkt aan een aangepaste wetgeving die rekening houdt met de groeiende populariteit van drones, maar wanneer die klaar zal zijn is koffiedik kijken.

Daarnaast is er de strenge Belgische privacywetgeving die verbiedt dat je een bewakingscamera’s op het openbare terrein of het eigendom van de buren richt zonder voorafgaande toestemming door de privacycommissie. De Belgische wetgeving is duidelijk niet aangepast aan een vliegende camera zoals er in de Bebop zit en die je overal kunt op richten. Een camera die trouwens een erg hoge resolutie heeft, waarmee je bijvoorbeeld ook mensen die daar misschien niet om gevraagd hebben herkenbaar in beeld kunt brengen.

Conclusie

De Parrot Bebop is klein en licht, maar kun je moeilijk als speelgoed beschouwen. Het is een alle verhoudingen in acht genomen erg betaalbare mini-drone met scherpe camera die in combinatie met de Skycontroller in de praktijk tot 1 km ver en 80 meter hoog kan vliegen. Het is een leuk gadget dat echter ook nuttig kan zijn, denk maar aan het inspecteren van daken, gebouwen, bomen etc. of het filmen van massamanifestaties. Hoewel Parrot beweert dat je hem in België omwille van zijn gewicht van minder dan 1 kg vrij mag gebruiken in je eigen tuin, zijn we daar niet helemaal van overtuigd gezien de nog niet aan drones aangepaste wetgeving.

Adviesprijs: 499 euro voor de Bebop drone alleen; 899 euro in combinatie met de Skycontroller

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content