We testten twee switches uit het Gigabit Smart Switches-gamma van D-Link: de DGS-1210-10 met acht poorten en de DGS-1210-24P met 24 poorten en power-over-ethernet.
Switches verbinden netwerkapparaten met elkaar. D-Links DGS-1210 Gigabit Smart Switches gamma bestaat uit managed gigabit-switches met acht, 24 of 48 poorten, naar keuze met of zonder power-over-ethernet (poe). Let op: in de V.S. heet deze zelfde reeks ‘DGS-1210 Series WebSmart Gigabit switches’. Bij ons spreekt men over ‘Gigabit Smart Switches’.
Uit dit gamma testten we de D-Link D-Link DGS-1210-10 met acht poorten en de DGS-1210-24P met 24 poorten en poe.
D-Link DGS-1210-10
Deze stevige, metalen 20 Gbit/s achtpoortenswitch is groter en zwaarder dan de meeste andere achtpoortenswitches. Dat ligt aan de interne voeding. Ze wordt passief gekoeld en maakt dus geen lawaai.
Naast acht gigabit-ethernetpoorten heeft de DGS-1210-10 Gigabit Smart Switch twee optische gigabit sfp-sleuven voor up- en downlinkverbindingen via glasvezel over langere afstanden met extra switches en andere netwerkapparatuur.
Deze switch bestaat ook in een iets duurdere P-versie met poe op alle acht ethernetpoorten met een totale maximale belasting van 78 watt.
Alle mogelijkheden die je kunt wensen in een switch zijn aanwezig. De meer geavanceerde features zijn vooral van belang in een bedrijfsomgeving. We denken dan aan voice vlan en de bijbehorende noodzakelijke ondersteuning voor het lldp-autodetectieprotocol, authenticatie via 802.1x of radius, beveiliging tot op poortniveau en volledige ipv6-support (‘dual-stack’).
Ook is er uitgebreide bescherming tegen dos-aanvallen, waaronder D-Link’s eigen Safeguard Engine die de effecten van een pakketaanval automatisch probeert te verminderen zodat de switch nooit compleet vastloopt.
Je kunt twee groepen van gebundelde poorten creëren, naar keuze met statische ‘link aggregation groups’ (lags) of met lacp.
Het beheer kan via het web, via een telnet-opdrachtregel (‘in-band cli’) of via D-Link Network Assistant (DNA)-software, verkrijgbaar als universele web-app in Chrome of als Windows-software. De switch gebruikt het standaard ip-adres 10.90.90.90, maar als je het ip-adres van de beheer-pc niet opnieuw wil configureren is het eenvoudiger de DNA te installeren.
Met de DNA kun je dan het ip-adres van de switch wijzigen en daarna alsnog via een willekeurige browser het webbeheer openen. Maar eerst moet je een land configureren (zodat in voorkomend geval de juiste firmware-upgrade gekozen wordt) en een back-upfolder voor de oude firmware instellen.
DNA doorzoekt je netwerk vervolgens op alle slimme D-Link apparatuur, zoals routers, webcams en smart switches. DNA vraagt je allereerst om de verstekinlog te wijzigen van admin/admin in iets unieks. Verder kun je met deze webapp een beperkt aantal beheertaken uitvoeren, zoals het ip-adres wijzigen, snmp inschakelen, de firmware back-uppen of upgraden (na een manuele download van de nieuwste firmware) en de switch in zijn fabrieksinstellingen terugzetten.
DNA kan trouwens de firmware van meerdere D-Link switches in één keer vernieuwen. Om het webbeheer te gebruiken, geef je de switch eerst een ip-adres in je thuisnetwerk, naar keuze statisch of via dhcp. Alle beheeropties zijn in overzichtelijke menu’s gegroepeerd.
D-Link DGS-1210-24P
Deze 56 Gbit/s 24-poortenswitch draait dezelfde software en biedt dezelfde mogelijkheden als de DGS-1210-10. Als extra heeft deze switch twaalf poe-poorten, vandaar de P achter de typeaanduiding. De vrijwel identieke DGS-1210-24 zonder poe is ventilatorloos en maakt dus geen lawaai. Dat geldt niet voor de DGS-1210-24P: die is te lawaaierig om in een gewone werkruimte te gebruiken. Rekmontagemateriaal is meegeleverd.
De platformonafhankelijke Chrome DNA web-app herkent deze switch niet. De Windows-versie van DNA, meegeleverd op cd of te downloaden van de supportsite, herkent hem wel (en herkent ook de kleinere switch). Functioneel is er geen verschil met de webapp.
Je kunt met DNA beperkte beheertaken uitvoeren, zoals nieuwe firmware toepassen (na ze eerst zelf te downloaden) en het vast ip-adres wijzigen in dhcp, bootp of een statisch adres. Het kan tot vijf minuten duren voor het nieuwe adres actief is. Daarna kun je het webbeheer starten, dat verder exact hetzelfde werkt zoals bij de DGS-1210-10.
Er zijn natuurlijk enkele extra menu’s, met name voor wat betreft de poe-instellingen. Een beperkt aantal opties zijn anders gegroepeerd, bijvoorbeeld de IPv6-instellingen die bij de grote switch in een apart menu zijn ondergebracht, terwijl ze bij de kleine in het systeemmenu staan.
Nog een verschil is dat je hier in tegenstelling tot bij de kleinere switch bij het eerste gebruik van het webbeheer niet verplicht wordt om de logingegevens (‘admin/admin’) in een veiligere, unieke combinatie te veranderen.
D-Link geeft standaard vijf jaar garantie, maar als je de switch binnen de dertig dagen na aankoop registreert krijg je een levenslange beperkte garantie.
Conclusie
Deze stevig gebouwde beheerde netwerkswitches bieden uitgebreide features voor een redelijke prijs. De versies zonder power over ethernet werken fluisterstil, die met stroom via de ethernetkabel horen thuis in een aparte (server-)ruimte.
Gemiddelde prijs: 107 euro voor de DGS-1210-10; 354 euro voor de DGS-1210-24P
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier