We testten de Ricoh Theta S, een erg compacte camera die 360-gradenfoto’s en -video’s in Full HD-resolutie maakt. Foto’s deel je via Facebook, Twitter en Google Streetview dankzij apps voor iOS en Android.
De Ricoh Theta S heeft twee ronde lenzen aan beide zijden van het apparaat. Daarmee kun je rondom-foto’s maken van bijna 14 megapixels en 360-graden video’s in 1080p 30fps Full HD resolutie. Het vaste, niet-uitbreidbare interne geheugen van 8 GB volstaat voor 1.600 foto’s en 65 minuten video in de hoogste resolutie. De niet-verwisselbare Lithium-ion batterij gaat ongeveer 260 foto’s mee.
De Ricoh Theta S weegt 125 gram en is met zijn afmetingen van 4,4 x 13 x 2,29 cm niet veel groter dan een flinke usb-stick. Foto’s maak je met behulp van de ontspanknop op de voorkant, of op afstand via de gratis te downloaden Theta S apps voor Apple iOS en Google Android. Omdat de camera geen eigen scherm heeft, is de mobiele app noodzakelijk wil je alle mogelijkheden van het apparaat benutten.
Werking
Verbinding tussen je smartphone en de Theta S leg je via de ingebouwde wifi, die je in- en uitschakelt met een druk op een knop op de zijkant. De Theta S zendt zijn eigen ssid uit en het standaardwachtwoord vind je op een sticker op de onderkant, al kan je dit via de mobiele app in iets anders wijzigen.
Via de app kun je allerlei foto- en video-instellingen wijzigen, zoals de resolutie, de iso-waarde, de belichtingscorrectie, de ruisonderdrukking of, als je de nieuwste firmware van medio december installeert, hdr-opnames. Bij hdr-opnames maakt de Theta S vier foto’s die gecombineerd worden tot een 360° hogedefinitiefoto. Het gebruik van een statief is dan noodzakelijk. De benodigde schroefaansluiting vind je op de onderkant, met ernaast micro usb- en mini hdmi-aansluitingen.
De usb- of hdmi-poorten kun je gebruiken voor live streaming op een lokale computer. De Theta S werkt dan in essentie als een webcam. De beelden van beide lenzen worden naast elkaar getoond; een “live” 360° beeld is momenteel nog niet mogelijk.
Sferische foto’s en video’s worden in het apparaat zelf samengesteld en dan in het interne geheugen opgeslagen. Afhankelijk van de resolutie en de gekozen opties (zoals hdr) duurt dit een aantal seconden.
Eens de sferische foto of video is samengesteld, kun je die via wifi naar de lokale opslag van je mobieltje kopiëren met behulp van de app, ze delen met Twitter, Facebook, Thumblr, theta360.com (de eigen 360° website van Ricoh), Google Photos (al spreekt de app nog over Google+) en het YouTube 360°-kanaal via de app.
Foto’s en video’s kun je ook downloaden op een pc of Mac via usb. Foto’s worden bewaard in jpg-formaat en video’s in mp4-formaat. De meeste gewone multimedia-apps geven de foto’s en video’s naast elkaar weer als twee aparte beelden. Het 360°-effect verkrijg je alleen met de app of met speciale software, zoals de Ricoh Theta S Windows- of Mac-programma’s.
Foto’s worden vrijwel direct getoond, maar video’s moeten eerst worden geconverteerd, een proces dat afhankelijk van de omvang enkele minuten kan duren. Daarnaast dient die desktop-applicatie ook om de firmware van de camera bij te werken. Andere functies heeft de desktop-applicatie momenteel niet.
De Theta S ondersteunt de Open Spherical Camera programmeerbibliotheek. De Google Streetview app herkent de camera en kan foto’s direct importeren om ze te bewaren op Google Photos of te tonen op Google StreetView.
Locatie-informatie wordt trouwens automatisch in de foto geïntegreerd als de gps van je smartphone ingeschakeld is. In de StreetView app kun je daarnaast ook manueel locatie-informatie toevoegen.
Conclusie
De Ricoh Theta S is erg leuk, maar duur speelgoed. De beste resultaten voor sferische foto’s en video’s bereik je wanneer je een statief gebruikt.
Adviesprijs; 399 euro
Bron: www.diskidee.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier