Review: Sandberg Powerbank 20000 for Laptop

Sandberg Powerbank 20000 © Sandberg

De Powerbank 20000 van Sandberg is een draagbare batterij bedoeld voor het bijladen van laptops, tablets en smartphones. Ze wordt geleverd met een reeks adapters die passen op de meeste toestellen. Een test.

De Sandberg Powerbank 20000 for laptop (artikelnummer 420-30) heeft een vermogen van 20.000 mAh ofwel 74 watt-uur (Whr). Volgens Sandberg is dat voldoende voor zes uur extra gebruikstijd voor de meeste laptops.

Deze powerbank heeft een aluminium case, meet 185 x 124 x 18 mm en weegt een stevige 608 g. De externe voeding weegt stroomkabel inbegrepen 264 g. De Powerbank 20000 heeft laadpoorten voor DC (laptops) en USB (tablets). De DC-poort levert een maximaal vermogen van 3,5 ampère. De usb-poort gaat tot 2,4 ampère.

Bovenop de powerbank zijn er vier blauwe leds die de laadtoestand van de batterij tonen en vier bijkomende blauwe leds die het uitgangsvoltage aangeven. De Powerbank 20000 kan via de DC-poort naar keuze 12, 16, 19 of 20 volt uitsturen. Via de usb-poort wordt altijd 5V uitgestuurd.

Werking

De aan/uit-knop, die je terugvindt op de zijkant tussen de DC- en USB-laadpoorten, schakelt de Powerbank 20000 niet alleen in- en uit, maar laat je ook toe om het uitgangsvoltage van de laptop-laadpoort in te stellen.

Je wijzigt het voltage door de aan/uitknop een seconde ingedrukt te houden. Vervolgens kies je met korte drukken tussen 12, 16, 19 en 20 volt. Een blauwe led op de bovenkant begint te knipperen en verspringt bij elke druk op de knop naar het gekozen voltage. Houd de aan/uitknop opnieuw een seconde lang ingedrukt om een voltage te kiezen. De led brandt dan stabiel bij het aangegeven voltage.

Het is uiteraard belangrijk dat je het juiste voltage kiest. Vuistregel hierbij is dat een te laag voltage geen kwaad kan, maar een te hoog je toestel kan beschadigen. Welke instelling jouw laptop nodig heeft, vind je terug op de onderkant van het toestel en/of op de laptop-voeding.

Op de ronde laptop-laadkabel passen verschillende stroomadapters. Sandberg levert er twaalf verschillende mee die op de meeste laptopmerken passen. Je kiest de adapter uit die geschikt is voor jouw laptop en plugt die op de laadkabel.

De meegeleverde usb-kabel kun je gebruiken voor het laden van smartphones en tablets. DC- en USB-laadpoorten werken onafhankelijk van elkaar, waardoor je bijvoorbeeld tegelijk een laptop en een smartphone kunt opladen.

Praktijk

De uitgestuurde voltages voor de laptop-laadpoort vallen allemaal binnen de toegelaten variatie van 5%. We maten 11,99V voor de 12V uitgang, 16,36V voor de 16V uitgang, 19,11V voor de 19V uitgang en 20,5V voor de 20V uitgang.

Sommige fabrikanten (in het bijzonder Dell) hebben laptops met een 19,5V voeding. De 19V uitgang werkt bij die laptops ook, zo blijkt uit onze testen. Zoals gezegd kies je bij twijfel altijd een lager voltage, nooit een hoger voltage. In de handleiding waarschuwt Sandberg trouwens expliciet dat het niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor foutief gebruik van de Powerbank 20000.

De adapters werken op de meeste laptops die we probeerden, maar niet op allemaal. Zo paste geen van de meegeleverde adapters op een Toshiba WT310 Windows-tablet.

Sommige adapters zien er ook vrijwel identiek uit en soms passen twee adapters op hetzelfde toestel, maar werkt er maar één van de twee. Bijvoorbeeld bij een Dell Vostro laptop pasten zowel de adapter gemerkt “For Dell” als die gemerkt “For HP”, maar alleen de HP-variant kon de laptop effectief laden. Bij de Dell-stekker viel de powerbank na enkele seconden uit en laadde niet verder. Wellicht gaat het hier om een verkeerde labeling, maar uitproberen is dus soms de boodschap.

Autonomie

Hoeveel extra autonomie deze powerbank levert, hangt uiteraard af van het vermogen van het apparaat dat je oplaadt. Een krachtige laptop van het type desktopvervanger hield het bijvoorbeeld vier keer langer uit toen we de Powerbank 20000 aansloten: 23 minuten met zijn interne batterij en 118 minuten met de Powerbank 20000.

Uit onze testen blijkt dat deze powerbank een efficiëntie heeft van 67%, wat betekent dat er van het opgegeven vermogen van 20.000 mAh in de praktijk ongeveer 13.400 mAh effectief beschikbaar is. Eens ze leeg is, duurt het om en nabij de tien uur om deze powerbank weer volledig op te laden.

Conclusie

De Sandberg Powerbank 20000 for Laptop laadt apparaten behoorlijk efficiënt, maar hoeveel extra autonomie je krijgt, hangt uiteraard af van hoeveel stroom het aangesloten apparaat uit de powerbank trekt. Deze powerbank werkt trouwens niet alleen voor laptops, maar laadt ook smartphones en tablets op via zijn usb-poort. Spijtig genoeg is het vooraf moeilijk te controleren of de meegeleverde adapters effectief geschikt zijn voor jouw laptop. Bij de meeste werkt het, maar wij vonden toch ook enkele laptops waarop geen enkele van de meegeleverde adapters pasten. Vooraf uitproberen in de winkel is dus aan te raden.

Adviesprijs: de Sandberg Powerbank 20000 for laptop kost officieel 130,99 euro, maar is op het internet te vinden voor ca. 115 euro. Sandberg geeft vijf jaar garantie.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content